Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 ADEPTActivităţi

Euromonitor nr. 35: Primele realizări şi dificultăţi în implementarea Acordului de Asociere UE-RM

|versiune pentru tipar||
septembrie 2015 | 
Euromonitor nr. 35: Primele realizări şi dificultăţi în implementarea Acordului de Asociere UE-RM

Asociaţia ADEPT şi Centrul Analitic Independent “Expert-Grup” au prezentat rezultatele studiului “Euromonitor: Primele realizări şi dificultăţi în implementarea Acordului de Asociere RM-UE”. Raportul analizează angajamentele asumate de autorităţi în 23 domenii politice, 15 domenii ce ţin de cooperarea economică şi sectorială, şi 10 domenii ce ţin de Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC). Studiul a fost elaborat cu suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul programului “Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova” implementat de FHI 360.

În ultimele 12 luni, au fost prevăzute 765 de acţiuni în cadrul Planului Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Moldova-UE (AA). Din totalul acţiunilor planificate, 21% (161) au fost realizate, 68% (520) sunt în decurs de realizare, iar 11% (84) din acţiuni nu au fost realizate.

Principalele realizări în implementarea AA Moldova-UE includ adoptarea şi punerea în aplicare a Legii cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor şi adoptarea unor amendamente la Codul Electoral care vor îmbunătăţi raportarea financiară a partidelor în timpul alegerilor. Alte realizări includ diminuarea numărului de plângeri referitoare la tortură şi creşterea procentuală a numărului de cauze penale remise cu rechizitoriu în instanţa de judecată.

Ratificarea programului UE “Competitivitatea întreprinderilor şi a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) 2014–2020” (COSME) este o altă mare realizare, care va facilita un acces îmbunătăţit la finanţare pentru IMM-urile din ţară, dar şi condiţii favorabile pentru lansarea afacerilor. În plus, Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană au semnat un acord de implementare a Programului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală destinat ţărilor din imediata vecinătate (ENPARD).

Eşecurile principale în implementarea AA cu UE se referă la lipsa unor acţiuni ferme din partea autorităţilor în vederea soluţionării crizei din sectorul bancar, dar şi îngheţarea asistenţei financiare şi tehnice externe de către principalii parteneri de dezvoltare a ţării. De asemenea, persistă incertitudinea privind implementarea AA/ZLSAC în regiunea Transnistreană.

Pe filiera justiţiei, autorităţile nu au reuşit să adopte legislaţia necesară pentru a reforma Procuratura şi Comisia Naţionala de Integritate şi a permis întîrzieri în reformarea oficiului Avocatului Poporului. În plus, Guvernul Republicii Moldova nu a reuşit să ajusteze legislaţia naţională la Pachetul III Energetic al UE, care ar fi facilitat liberalizarea şi demonopolizarea pieţelor de gaz şi electricitate.

Acest proiect este implementat de ADEPT şi Expert-Grup cu suportul oferit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Fundaţiei Est-Europene şi FHI 360. Acest studiu este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID, a Guvernului SUA, FHI 360 şi/sau Fundaţiei Est-Europene.