ADEPT: Asociația pentru Democrație Participativă    Asociația pentru
    Democrație
    Participativă
  Monitorizarea activității partidelor și politicienilor / promis.mdAlegerile parlamentare în Moldova din 30 noiembrie 2014Partide politice din Republica Moldova
   English Version      
    Home        Harta site-ului        E-mail           

Despre noi  

Prezentare  

Proiecte  

Activități  

Publicații  

Personal  

Alegeri  

Electorala 2007  

Electorala 2005  

Rezultate 1994-2005  

Componența blocurilor  

Comisia Electorală Centrală  

Societate civilă  

ONG  

Vocea Civică  

Partide Politice  

Puncte de vedere  

Comentarii  

e-journal  

Policy Briefs  

Caricaturi  

Informație utilă  

Legislație  

Site-uri relevante  

Guvernare și democrație în Moldova


  versiune pentru tiparversiune
pentru tipar
Nr. 12, 5 august 2003

Activitatea instituțiilor publice

Transnistria

Relații externe

Studii, analize, comentarii

I. Activitatea instituțiilor publice

1. Parlament

Închiderea sesiunii primăvară-vară 2003

La 31 iulie a avut loc ultima ședință a Parlamentului din sesiunea de primăvară-vară 2003, în cadrul căreia au fost prezentate alocuțiunile șefului statului, a primului-ministru și a Președintelui Parlamentului.

Facînd un bilanț al activității legislativului din primăvara-vara 2003, Speakerul Ostapciuc a menționat rolul important pe care acesta l-a jucat în "consolidarea pozițiilor internaționale ale țării" și în apropierea relațiilor Moldovei cu diverse instituții și organisme internaționale față de care Parlamentul și-a respectat obligațiile asumate întru totul. În același timp, speakerul a supus criticii activitatea executivului de prezentare a proiectelor de legi în parlament, care sînt puține și de calitate proastă. Criticată a fost și atitudinea executivului față de interpelările parlamentarilor la care de cele mai dese ori se răspunde în mod evaziv. La fel de neconstructiv este și comportamentul opoziției parlamentare care boicotînd o mare parte din ședințele parlamentului nu fac decît să-i ignore pe cei care le-au acordat voturile. În același timp, Ostapciuc s-a referit la strînsa conlucrare dintre Parlament și Președintele Voronin care se datorează personalității marcante a acestuia și care este un merit al actualei guvernări.

Legi adoptate

În cele două săptămîni înainte de închiderea sesiunii Parlamentul a procedat la anumite schimbări de natură să afecteze echilibrul șubred creat în relația putere-opoziție. Astfel, la 25 iulie a fost adoptată Legea cu privire la modificarea Constituției Republicii Moldova, prin care a fost constituționalizat statutul UTA Găgăuzia și drepturile autorităților găgăuze, inclusiv dreptul Adunării Populare a UTA Găgăuzia la inițiativă legislativă, deopotrivă cu deputații în Parlament, Guvernul și Președintele RM. Practic, prin această lege în Constituție au fost inserate o serie de prevederi din Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, adoptată de parlamentul agrarian la finele anului 1994. Adoptarea acestor modificări a fost interpretată de mai mulți analiști drept realizarea promisiunilor electorale ale majorității parlamentare față de autoritățile regiunii. De remarcat că prevederea inițial inclusă în proiectul de lege care îi acorda Găgăuziei dreptul la auto-determinare în cazul pierderii de către Moldova a independenței a fost exclusă din varianta finală.

Prin Legea privind stabilirea taxei de salvgardare la importul de zahăr Parlamentul a stabilit o taxă excepțională în valoare de 40% la importurile de zahăr cu începere din 1 august 2003. Această măsură provizorie (200 zile) a fost introdusă pentru a proteja producția internă de zahăr care costă cu aproape 50% mai mult decît zahărul importat. Este pentru prima dată de la intrarea în vigoare a Legii privind măsurile antidumping, compensatorii și de salvgardare cînd Parlamentul a decis să aplice o măsură de protecție economică a producătorilor autohtoni de zahăr.

Parlamentul a mai adoptat cîteva hotărîri cu privire la sistemul organelor procuraturii, printre care hotărîrea de a-l elibera din funcție pe prim-adjunctul Procurorului general, dl Anatol PLĂMĂDEALĂ (cauzele demiterii nu au fost invocate), și o hotărîre cu privire la noua structură a organelor procuraturii. Modificările introduse prin cea de-a doua hotărîre, în special cele ce țin de lichidarea procuraturilor de apel și a celor de recurs, au fost contestate de reprezentanții procuraturii, însă majoritatea parlamentară nu a ținut cont de obiecțiile celor pe care modificările adoptate îi vor viza în mod direct.

Prin Legea pentru scutirea de taxe a mărfurilor livrate din Transnistria în Codul fiscal au fost introduse completări conform cărora se exceptează de la plata taxei pe valoare adăugată livrările de mărfuri și servicii produse de persoanele fizice și juridice înregistrate ca subiecți ai antreprenoriatului la Camera Înregistrării de Stat, aflate pe teritoriul RM și care nu au relații fiscale cu sistemul bugetar. Legea respectivă a fost declarată drept o măsură de eliminare a barierelor ce sînt stabilite în relațiile economice dintre agenții economice pe de cele două maluri ale Nistrului. Așadar, legea adoptată are un aspect politic pronunțat, însă efectele ei pozitive ar putea fi diminuate de anumiți factori negativi ce pot surveni la aplicarea ei, cum ar fi nerespectarea legislației în teritoriul necontrolat, lipsa posibilităților de control al calității mărfii, al provenienței ei și al componentelor produselor fabricate etc. În plus, marfa livrată din Transnistria poate deveni mai competitivă pe piață decît mărfurile produse pe malul drept, deoarece în regiunea separatistă prețul de cost al unor produse este mai scăzut ca în RM (datorită forței de muncă ieftine, politicii de atragere a investițiilor și protejării unor firme monopoliste de către liderii separatiști). Aceste obiecții au fost făcute în cadrul dezbaterilor din Parlament, însă pînă la urmă raționamentele politice au prevalat asupra celor economice și legea a fost adoptată.

Prin Legea de modificare a legislației cu privire la pensionare s-a stabilit că deputații și membrii Guvernului vor beneficia de pensii în aceleași cuantumuri ca și celelalte categorii de pensionari. Unificarea pensiilor a fost una din condițiile impuse de organismele financiare internaționale și neadoptarea ei, alături de alte cauze, a determinat decizia FMI de a nu relua finanțarea externă a Republicii Moldova în anul curent. cuprins articolul precedent articolul următor


2. Președinție

Bilanț politic

La 30 iulie 2003 Președintele Voronin a făcut un bilanț politic al primului trimestru al anului 2003 în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit Președintelui, problema transistreană rămîne principala problemă politică și economică a Moldovei, iar impasul în care au ajuns în prezent relațiile dintre Chișinău și Tiraspol se datorează politicii de autoizolare a administrației transnistrene și dorinței acesteia de a-și păstra status-quo-ul". În aceste condiții, orice discuții cu privire la un viitor mecanism de garanții militare sînt premature acum; acestea vor fi posibile doar după finalizarea unui document politic privind principiile reglementarii transnistrene, i.e. noua Constituție federală. Integrarea europeană rămîne a fi prioritatea politicii interne și externe promovate de actuala guvernare care trebuie sprijinită prin acțiuni concrete, cum ar fi recenta creare a Departamentului de integrare europeană în cadrul MAE.

Un alt prilej pentru bilanțuri a fost discursul Președintelui rostit în ședința de închidere a sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului din 31 iulie, discurs care a fost prezentat în presa oficială drept un program politic al actualei guvernări și în care Voronin a trasat niște obiective clare și termene concrete pentru realizarea acestora. Astfel, reiterînd mai multe din declarațiile făcute de curînd, Președintele a spus că "integrarea europeană și reunificarea țării sînt două aspecte ale aceleiași sarcini", iar pînă în 2007 Moldova trebuie să devină membru asociat al UE. Realizarea acestui obiectiv va fi sarcina de bază pe care legislativul, și în mod special fracțiunea majoritară a acestuia, o va urmări în activitatea sa din continuare. În viziunea Președintelui, integrarea europeană nu poate fi un proces "mecanic", nici redus la "dislocarea unor trupe în Transnistria", ci unul care presupune un program clar, coordonat și detaliat de măsuri concrete care ar urma să fie elaborat de Guvern și Parlament.

Transnistria - inițiativa președinției olandeze a OSCE

Rezonanța inițiativei lansate la începutul lunii iulie de către președinția olandeză a OSCE de a trimite trupele UE de pacificare în regiune s-a resimțit și în activitatea din ultimele două săptămîni ale președintelui. Este remarcabil faptul că președintele țării nu a făcut o declarație deschisă la acest subiect decît pînă la conferința de presă din 30 iulie (anterior limitîndu-se doar să atenționeze ambasadorii moldoveni aflați în reuniune la Chișinău să nu se lase influențați de către unii politicieni străini și locali care "exagerează în mod intenționat" aspectul militar al conflictului transnistrean și nu țin cont de complexitatea problemei), perioadă în care retorica cu privire la integrarea europeană a Moldovei a abundat. Merită însă atenție semnalele parvenite între timp cu privire la acest subiect din partea unor părți interesate în soluționarea conflictului.

Astfel, la începutul perioadei de referință, Președintele Voronin a întreținut o convorbire telefonică cu Președintele Rusiei, Vladimir Putin, la inițiativa acestuia din urmă. Este de remarcat diferența de accente puse de către comunicatele de presă emise de cele două președinții pe marginea subiectelor abordate în timpul convorbirii. Dacă în comunicatul serviciului de presă al președinției moldovene se spune că cei doi au discutat în mod special despre succesele înregistrate de conducerea Moldovei în stabilizarea situației economice și politice din țară, referindu-se doar sumar la chestiunea transnistreană, comunicatul oficial al președinției ruse, emis spre difuzare cu o zi mai tîrziu, vorbește despre "atenția prioritară pe care cei doi președinți au acordat-o situației create în legătură cu procesul de reglementare a conflictului transnistrean la începutul activității comisiei constituționale mixte", eforturi pe care partea rusă le va sprijini în continuare. De menționat că această convorbire telefonică a urmat unui șir de declarații făcute de mai mulți oficiali rusi în care aceștia s-au arătat nemulțumiți de propunerea olandezilor de trece operațiunile de pacificare din Transnistria sub egida UE.

Se pare că și SUA vor susține în continuare activitatea comisiei constituționale mixte (CCM) și eforturile acesteia de elaborare a unei formule de "federație asimetrică". Președintele Voronin a primit aceste asigurări în cadrul unei întîlniri cu Ambasadorul Rudolf V. Perina, Negociatorul Special al Statelor Unite ale Americii pentru conflictele din Eurasia. Emisarul american a constatat că atît UE, cît și OSCE doresc ca problema transnistreană să fie soluționată pînă la sfîrșitul lui 2003. Perina a făcut această constatare în urma unei serii de întrevederi pe care le-a avut la Bruxelles și Viena și în cadrul cărora mai mulți oficiali europeni s-au declarat îngrijorați de tărăgănarea procesului de retragere a trupelor rusești din regiune și a procesului de reglementare a conflictului însuși. Deși a declarat premature discuțiile despre oportunitatea trimiterii unor forțe OSCE în regiune dat fiind caracterul deocamdată neformal al acestora, Perina și-a exprimat convingerea că orice viitoare misiune de menținere a păcii trebuie să fie susținută de forțe cu mandat internațional și să reprezinte mai multe țări.

Un alt înalt oficial SUA, Stephan M. Minikes, ambasadorul american la OSCE, a reafirmat sprijinul SUA pentru eforturile actualei guvernări de la Chișinău în vederea elaborării unei constituții federale și încrederea că Rusia își va retrage trupele și armamentul din Transnistria pînă la finele lui 2003 într-o declarație pe care acesta a făcut-o în cadrul Consiliului Permanent al OSCE de la Viena.

Forul civic și Concepția politicii naționale de stat a Republicii Moldova

La 25 iulie 2003 la Chișinău un șir de organizații neguvernamentale au convocat un For civic sub deviza creării unui model de colaborare civică dintre cele două maluri ale Nistrului, ca o nouă cale spre soluționarea problemei transnistrene. În apelul său către for Președintele Voronin a declarat că acesta este o continuare a dialogului dintre putere și societate inițiat de președinție acum un an prin lansarea Pactului Social (vezi articol Este posibil un pact social în Republica Moldova?) și are drept scop conlucrarea dintre putere și societatea civilă în vederea realizării obiectivului strategic principal al țării - unificarea țării.

Momentul-cheie însă din apelul Președintelui către for l-a constituit prezentarea inițiativei de adoptare a unei Concepții a politicii naționale a Republicii Moldova, al cărei proiect a fost remis Parlamentului și opiniei publice. Esența concepției ar consta în "elaborarea unor mecanisme pentru edificarea unei societăți polietnice armonioase în Moldova", iar obiectivul principal este "integrarea și consolidarea poporului unic multicultural și multilingv al Republicii Moldova", care este "continuarea politico-juridică a procesului multisecular de statalitate continuă a poporului moldovenesc".

Deși proiectul este un document juridic, care urmează a fi adoptat cu statut de lege organică, conținutul lui are un caracter politic vădit, abundînd într-o serie de noțiuni și idei cu un conținut politic extrem de controversat, ca de exemplu glotonimul și etnonimul "moldovenesc". În plus, și sub aspect juridic acesta lasă de dorit, după cum se arată într-o opinie a Comisiei de la Veneția, căreia proiectul i-a fost remis pentru expertiză juridică. Printre altele, se atenționează asupra confuziei dintre statutul limbii oficiale (moldoveneasca) și al celei de comunicare interetnică (rusa), accentului prea mare pus pe "interesele și valorile statului" care nu întotdeauna presupun și interesele și valorile individuale, precum și conceptului "concilierii civice" care, așa cum este prezentat în concepție, contravine principiului pluralismului într-o societate democratică.

După cum era și de așteptat, reprezentanții opoziției parlamentare și extraparlamentare au criticat în mai multe rînduri proiectul concepției care, după părerea lor, va duce la noi disensiuni interetnice și la polarizarea societății moldovenești, atestînd tendința nejustificată a partidului de guvernămînt de a readuce problema relațiilor interetnice în vizorul opiniei publice. În plus, mai mulți analiști au calificat inițiativa Forului Social și proiectului concepției drept noi megainițiative ale guvernării actuale menite să distragă atenția cetățenilor de la problemele adevărate ale societății și pentru care aceasta nu are un răspuns. Președintele a apreciat unele din aceste critici drept un produs al colaborării opoziției moldovenești cu administrația tansnistreană dar și o piedică serioasă în calea edificării unui stat multinațional în Republica Moldova pe potriva aspirațiilor noastre europene. cuprins articolul precedent articolul următor


3. Guvern

Relațiile cu finanțatorii și donatorii internaționali

Săptămîna trecută Guvernul a trebuit să facă față unui val de retrageri de finanțări din partea organismelor financiare internaționale și a donatorilor internaționali din cauza neonorării obligațiilor pe care și le-a asumat față de aceștia dar și a politicii inconsecvente pe care a dus-o în relațiile cu ei, pe de o parte operînd unele măsuri formale potrivit obligațiilor, iar pe de altă parte introducînd un șir de măsuri care contravin rigorilor economiei de piață.

Astfel, FMI nu va debloca finanțarea RM în septembrie curent, după cum se aștepta Chișinăul, pentru că acesta nu și-a respectat toate angajamente prevăzute în Memorandumul de Politici Economice și Financiare, inclusiv introducerea inspecției înainte de expediție și excluderea unor restricții la exportul deșeurilor de metale feroase. FMI va proceda la o re-evaluare a Strategiei de dezvoltare a țării convenite între executivul Moldovei și FMI în decembrie 2000 pentru a clarifica modul în care statul moldovean își vede rolul în economia țării, după care va fi negociat un nou program de creditare pentru Moldova.

Nici Banca Mondială nu va aloca tranșa a doua din creditul SAC-III, din aceeași cauză a neîndeplinirii condițiilor finanțării, ca de exemplu lipsa progreselor în privatizarea întrepriderilor de vinifcație și reducerea tarifelor la energia electrică și gaze. În plus, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și-a retras oferta de finanțare nerambursabilă în valoare de 1,86 mln dolari SUA pentru sectorul energetic al Moldovei. Această decizie a fost motivată de o serie de acțiuni întreprinse de Guvernul Moldovei care prejudiciază imaginea Moldovei și subminează credibilitatea angajamentelor sale în domeniul reformelor economice, ca de exemplu hotărîrea Guvernului de a comasa două agenții autonome de reglementare a sectoarelor de energetică și comunicații pe care Guvernul a încercat în acest mod să și le subordoneze politic.

În condițiile retragerii finanțării străine, care, potrivit mai multor experți, nu va putea fi reluată mai devreme decît peste cel puțin un an, Guvernul moldovean nu va putea solicita restructurarea unor împrumuturi în sumă de circa 200 mln USD prin intermediul Clubului de la Paris și va trebui să caute surse alternative pentru suplinirea unor sume considerabile prevăzute în bugetul 2003 din contul unor donații nerambursabile. cuprins articolul precedent articolul următor


II. Transnistria

Comisia Constituțională Mixtă

Pe parcursul perioadei de referință au avut loc primele două ședințe ale Comisiei Constituționale Mixte. La ședința din 21 iulie, care a fost și prima ședință a CCM, membrii acesteia au făcut un schimb de păreri despre structura noii Constituții și au discutat pe marginea capitolului cu privire la drepturile și libertățile cetățeanului. Discuțiile pe marginea capitolului în cauză au fost reluate la cea de-a doua ședință a CCM din 29 iulie dar nu au vizat decît structura capitolului cu pricina, conținutul acestuia urmînd a fi discutat la viitoarele ședințe. Analiștii au remarcat tendința membrilor CCM de a evita chestiunile litigioase, pe care le amînă de fiecare dată pentru o altă ședință. În cazul capitolului deja examinat se așteaptă ca problema cetățeniei să trezească cele mai multe discuții, partea transnistreană insistînd asupra legiferării cetățeniei transnistrene. În aceste condiții, mai mulți analiști consideră că este puțin probabil ca CCM să prezinte proiectul final al Constituției pînă la sfîrșitul anului curent, după cum se preconiza inițial.

Între timp, la Tiraspol au avut loc o serie de manifestări prilejuite de cea de-a 11 aniversare de la introducerea trupelor rusești de pacificare în regiune. Într-o declarație a CUC difuzată cu acest prilej se arată că operațiunea de menținere a păcii instituită în iulie 1992, și care reunește contingente moldovenești, rusești și transnistrene a oferit posibilitatea depășirii consecințelor războiului și a contribuit la stabilizarea situației din regiune. Anterior, atît administrația de la Kremlin, cît și cea transnistreană și-au exprimat nemulțumirea față de recenta inițiativă a președinției olandeze a OSCE de trecere a misiunii de menținere a păcii sub egida UE. Kievul însă a salutat în principiu această idee pe care a condiționat-o prin acordul tuturor participanților la eforturile de soluționare a conflictului. cuprins articolul precedent articolul următor


III. Relații externe

Întîlnirea Vladimir Voronin - Ion Iliescu

La 1 august 2003, Președintele Voronin a avut o întrevedere cu Președintele României Ion Iliescu. Deși serviciul de presă al președinției moldovenești anunțase anterior că obiectul principal al discuțiilor îl va constitui semnarea Tratatului politic de bază între Moldova și România (parafat în 2000), în cadrul întrevederii nu s-a ajuns decît la un acord de a reanima cooperarea la nivel de executiv a comisiilor interguvernamentale și a întreprinde acțiuni comune de securizare a frontierei moldo-române. Partea română consideră inacceptabilă varianta actuală a Tratatului de bază moldo-român din cauza mai multor modificări operate la acesta de către Moldova. Și deoarece nu se crede că se va ajunge curînd la un consens (care se caută de trei ani), Președintele român a propus substituirea acestuia prin alte acte bilaterale, ca de exemplu adoptarea unei declarații comune la nivel de șefi de stat sau a unui set de acte referitoare la regimul juridic al frontierei.

Deși cei doi președinți și-au exprimat speranța că această întrevedere va marca sfîrșitul înghețului care a intervenit în relațiile dintre Chișinău și București de mai mult timp în urma unor acuzații reciproce, rezultatele întrevderii sînt mai puțin decît modeste. În plus, este cel puțin surprinzătoare absența subiectului integrării europene a Republicii Moldova din discuții, pentru care ar fi logic și necesar sprijinul României, stat vecin și care se așteaptă să adere la UE în 2007. cuprins articolul precedent articolul următor


IV. Studii, analize, comentarii

1. Economia subterană, o forță motrice
Ion Olan

Zilele acestea Departamentul de Statistică și Sociologie a anunțat că volumul economiei subterane constituie în Republica Moldova 31,6% din PIB, calculele fiind efectuate conform metodicii "Evaluarea economiei sub supraveghere" recomandate de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD, Paris). Pentru comparație, se cere de remarcat că pînă la finele anilor '90, datele statistice naționale arătau că indicatorul dat nu depășea 14-17%. Actualmente însă practic o treime din economie se află "în umbră". Este mult sau puțin? Este o cifră medie în comparație cu nivelul economiei subterane în statele europene. Aproximativ la fel este în Grecia, Italia și Spania. În statele scandinave, Germania și Austria nivelul economiei neoficiale este mai redus.

Totuși problema constă în faptul că în conformitate cu evaluările neoficiale (conform datelor ocupării în cîmpul muncii, consumului energiei electrice, a cimentului, conform volumului lucrărilor de transport, precum și importului produselor petroliere și alimentare) cifra economiei ilegale în Moldova este mult mai mare și constituie aproape o jumătate din PIB.

Acest lucru transpare din Hotărîrea Guvernului "Cu privire la rezultatele dării de seamă a Guvernului Republicii Moldova prezentate în Parlament" nr. 894 din 21 iulie 2003, document în care "în calitate de probleme prioritare (subl. n. - I.O.) sînt evidențiate cele determinate de calamitățile naturale, economia tenebră, contrabandă…" 1

În funcție de gradul de nocivitate și de impactul negativ asupra bugetului statului, economia subterană este comparabilă cu calamitățile naturale. Dar spre deosebire de arșiță sau ploi torențiale acesta este un fenomen condiționat.

Trebuie totuși să recunoaștem că la începutul perioadei de tranziție economia subterană a jucat rolul unui amortizor social și a fost o sursă suplimentară de venit a populației, de noi locuri de muncă, precum și de mărfuri ieftine. La momentul cînd deja metastazele economiei subterane semilegale și criminale precum și a corupției au afectat statul tînăr, ele creează bariere semnificative în calea atragerii investițiilor și a dezvoltării formelor civilizate de antreprenoriat. Economia subterană accentuează diferențierea materială a populației, înrăutățește problema sărăciei, pe care statul, chiar și o dată cu creșterea rapidă a PIB-ului, nu o va putea rezolva dacă veniturile în fondurile bugetare se vor obține doar din sectorul legal al economiei, și nu va fi implementat un mecanism efectiv de distribuție a veniturilor obținute din afaceri.

Economia subterană e multilaterală. Izvoarele acesteia sînt condiționate de imperfecțiunile legislației, labirinturile birocrației de reglementare, "cumetrismul" în afaceri, "transparența" frontierelor vamale și "mărinimia" organelor fiscale. Efectele sale sînt și ele la rîndul lor multiple: macroeconomice, bugetare, regionale și sociale.

Volumul economiei subterane se poate deduce din contradicția dintre creșterea cu 14% a PIB-ului Republicii Moldova în perioada ultimilor 3 ani și situația dificilă în care se află bugetul țării, lipsa în el nu numai a fondurilor pentru investiții și învățămînt, ca perspectivă pe viitor, ci și pentru rezolvarea problemelor sociale curente.

Cele mai profitabile bunuri din economia subterană se află la vedere: produsele petroliere, alimentare și alcoolice, produsele de tutun, farmaceutice și cele mai puțin "observate", neluate în considerație de datele statistice: comerțul (în care economia subterană deține 60%), construcțiile și transportul, afacerile legate de restaurante, operațiunile cu imobilele.

Frapează volumul de fluxuri ale produselor petroliere și alcoolice, a căror comercializare se află în afara economiei oficiale. Creșterea lor considerabilă în perioada ultimilor ani e relevată indirect și de statistică. Astfel, conform balanței energetice a RM, importul oficial al combustibilului lichid în RM a scăzut cu 1,5 mln tone de combustibil convențional în anul 1996, pînă la 577-645 mii tone în perioada ultimilor ani, și a alcoolului - de la 29,7 mln dolari SUA (1996) pînă la 3,0 mln dolari SUA. 2

Și asta, cu toate că la moment capacitatea pieței produselor petroliere în RM este de 1,0-1,2 mln tone, principalii consumatori de produse petroliere (benzină și motorină) fiind autovehicule și utilajele din sectorul real. Numărul autovehiculelor înregistrate în RM a atins cifra de 900 mii unități, dintre care autoturismele constituie 289 mii unități, autobuzele și microautobuzele - 15,2 mii unități etc.

Conform datelor statistice, consumul de produse petroliere de către mijloacele de transport a scăzut, între timp, de 2 ori, în comparație cu jumătatea anilor '90, iar în agricultură - cu mai mult de 3 ori. 3

Una din cauzele fluxului de produse petroliere subterane din exterior este reducerea în Transnistria, începînd cu 1 aprilie 2003, a accizelor la benzină (40 dolari/tona) și motorină (20 dolari/tona). În RM accizele la aceste produse fiind de 2 ori mai mari, respectiv de 88,9 și 37,04 dolari pentru o tonă. Rarele inițiative în vederea prevenirii contrabandei cu produse petroliere în marea lor majoritate nu dau nici un rezultat (marcarea petrolului cu coloranți speciali, crearea posturilor fiscale mobile pe marginea drumurilor, controlul la stațiile de alimentare, introducerea aparatelor de casă etc.).

Aspectul regional al economiei neoficiale se observă în principal în municipiul Chișinău și în "comerțul moldo-moldovean" cu Transnistria. În suburbiile municipiului Chișinău cel mai avantajos și mai puțin controlat venit este obținut din operațiunile cu loturile de pămînt și imobile, diverse forme de comerț, comercializarea produselor farmaceutice și afacerile cu restaurante. Cea mai stringentă problemă a subiecților economici rămîne a fi obținerea permisiunilor în vederea construcțiilor - certificatelor și autorizațiilor pentru construcții urbanistice. Pentru obținerea tuturor permiselor pentru o construcție nouă sau pentru darea în exploatare a unui obiect este nevoie de aproximativ 170 zile sau cel puțin o mie de dolari SUA.

Așa-numitul "conflict transnistrian" a devenit, încă de mai mult timp, o afacere profitabilă pentru ambele părți aflate în litigiu. Este impresionant volumul importurilor Transnistriei care, spre exemplu, în anul 2002 au depășit exporturile cu 206,2 mln dolari SUA sau cu 82,4% PIB-ul regiunii, în timp ce în RM acest indicator este doar de 24,2%. Statistica arată că volumul importurilor unor produse depășește considerabil necesitățile regiunii (produse petroliere, alcoolice, tutungerie, de zahăr, cosmetice, farmaceutice ș.a.). Astfel, se poate deduce că o parte dintre acestea sînt reexportate, în primul rînd în Republica Moldova, căreia îi corespunde, în funcție de datele oficiale, nu mai puțin de 25% din volumul tuturor "exporturilor" Transnistriei, în timp ce importurile regiunii transnistrene constituie doar 7-8%. E curios faptul existenței unui dezechilibru în comerțul exterior al Transnistriei cu țări precum Ucraina și Belarusi. În 2001 importurile Transnistriei din aceste țări depășeau exporturile de 7,8 ori și, respectiv, de 5,3 ori. Se cere de menționat că acest decalaj este un know-how de ultimă oră. Datele statistice anterioare arată o situație inversă: în 1997, spre exemplu, exportul produselor din Transnistria în Ucraina depășea importul de 2 ori, iar în Belarusi - de 2,4 ori.

Schemele după care au loc "exporturile" de produse în Republica Moldova, anterior importate în Transnistria, sau ale bunurilor fabricate în această regiune sînt diverse. Agenții economici ai statelor vecine sînt elemente importante în cadrul unor asemenea scheme, care exploatează lacunele și confuziile din actele normative al însăși RM referitoare la relațiile ei economice cu Transnistria. Bineînțeles că în afară de aceasta se practică și contrabanda propriu-zisă, la care participă nu doar agenții economici din Republica Moldova și Transnistria, ci și din țările terțe.

Cum poate fi diminuat volumul economiei subterane? Prin distrugerea ei, luptînd cu ea sau legalizînd-o? Recent Banca Mondială a făcut o cercetare în Republica Moldova "Evaluarea costurilor controlului statului" în baza a 13 domenii de activitate economică, reglementate de către stat, prin analiza a 630 întreprinderi de diferite forme organizatorico-juridice, din diferite ramuri și teritorii. 4

Concluzia este unanimă: este necesară o politică eficientă a statului privind diminuarea volumului economiei neoficiale prin:

  • lărgirea competenței organelor de stat și reforma sistemului de control al statului;
  • stimularea comerțului legal, susținerea antreprenorilor mici și mijlocii și crearea unui sistem adecvat al sectorului respectiv;
  • stimularea legalizării veniturilor neoficiale, ocrotirea proprietății și a personalității antreprenorilor;
  • distrugerea elementelor corupte din economia subterană, în special a contrabandei și a traficului ilegal de droguri și ființe umane.

Aceste acțiuni trebuie să fie realizate în baza reformelor orientate spre un anumit scop și a reformelor de piață prin sporirea controlului juridic și financiar al statului asupra economiei. Dar cel mai important este de a nu considera economia subterană drept o calamitate naturală.


1 Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr.nr. 155-158, 25 iulie 2003, p. 89.

2 Buletin statistic al Republicii Moldova - 2002, Departamentul de statistica si sociologie al RM, 2002, p. 302, 428.

3 Ibidem.

4 Moldova suverana, nr. 124, 25 iunie 2003.
cuprins articolul precedent


2. Reforma forțelor armate ale Republicii Moldova
Cristian Untilă

Recent Parlamentul a adoptat o serie de acte normative referitoare la forțele armate. Astfel, a fost adoptată decizia referitoare la trimiterea unui contingent de militari moldoveni în Irak, de asemenea s-au luat decizii referitoare la reducerea efectivului Armatei Naționale și a Serviciului de Informații și Securitate, modificările respective fiind motivate prin reforma în domeniul militar și necesitatea eficientizării utilizării resurselor alocate pentru aceste scopuri. Spre deosebire de perioada anterioară, în ultimii doi ani problema forțelor armate ale țării nu a fost în centrul atenției opiniei publice, aceasta nu înseamnă însă că în cadrul sistemului nu s-au produs schimbări sau că el nu a fost în atenția reprezentanților puterii.

Dimpotrivă, unii analiști au expus părerea că în prezent are loc o militarizare tot mai insistentă nu numai a structurilor de forță, ci și a unor organizații care tradițional se considerau civile, prin promovarea în funcții de conducere și de administrare a unor persoane care au făcut carieră în armată, poliție sau securitate. Explicația fenomenului derivă din însăși esența sistemului militar - subordonare ordinelor superiorilor, iar funcția militară supremă în stat este deținută de Președintele țării - Vladimir Voronin, general în rezervă, ex-ministru al afacerilor interne.

În continuare este prezentată o scurtă analiză retrospectivă a stării de lucruri în domeniul reformei militare, trecînd în revistă cadrul legislativ existent anterior și cel aprobat recent, evidențiindu-se o serie de fenomene caracteristice situației în domeniu.

I. Crearea forțelor armate naționale

La 3 septembrie 1991 Președintele Republicii Moldova dl Mircea Snegur a emis Decretul nr.193 cu privire la crearea Forțelor Armate ale Republicii Moldova, decretul respectiv fiind bazat pe Declarația de independență a Republicii Moldova și emis în scopul asigurării apărării suveranității republicii și integrității ei teritoriale.

Ulterior, la 14 noiembrie 1991, Președintele RM emite Decretul Nr.234 cu privire la declararea drept proprietate a Republicii Moldova a armamentului, tehnicii militare, altor bunuri militare, care aparțin unităților militare ale Armatei Sovietice, dislocate pe teritoriul republicii. Prin același decret s-a interzis evacuarea de pe teritoriul Republicii Moldova a armamentului, tehnicii și bunurilor militare. În perioada ce s-a scurs s-au făcut mai multe analize legate de faptul că între decretul privind crearea armatei naționale și cel de declarare a proprietății asupra armamentului și tehnicii militare a fostei URSS a trecut o perioadă de mai bine de 2 luni și majoritatea resurselor militare au fost fie evacuate în general, fie transferate în partea stîngă a Nistrului, în subordinea Armatei a 14-a a URSS (ulterior, contingent special al Federației Ruse).

Tot la 14 noiembrie 1991 a fost emis și Decretul Nr.235 cu privire la trecerea în jurisdicția Republicii Moldova a unităților militare ale trupelor de interne ale Ministerului Afacerilor Interne al URSS., prin care a fost suspendat decretul emis anterior și care permitea retragerea trupelor de interne ale Ministerului Afacerilor Interne al URSS de pe teritoriul Republicii Moldova.

La începutul anului 1992, în momentul cînd confruntarea cu autoritățile separatiste din stînga Nistrului a escaladat în conflict armat, se întreprind o serie de măsuri pentru crearea armatei naționale și în special pentru întoarcerea în Moldova în vederea satisfacerii în continuare a serviciului militar a ofițerilor și subofițerilor, cetățeni ai Republicii Moldova, precum și a militarilor în termen, recrutați de pe teritoriul RM. Decretul emis în acest scop la 31 martie 1992 prevedea o serie de măsuri legate de transportarea în republică a militarilor, de creare a condițiilor necesare pentru satisfacerea serviciului militar. Ulterior, mai mulți militari și-au exprimat regretul în legătură cu faptul că promisiunile Guvernului nu au fost realizate, condițiile sociale și de trai fiind sub orice nivel și necorespunzînd așteptărilor. O parte din cei invitați în Moldova au plecat la locurile vechi de serviciu, continuîndu-și carierea în armata Federației Ruse.

Abia la 6 octombrie 1995 Președintele Republicii Moldova emite Decretul nr.322 cu privire la aprobarea regulamentelor militare ale Forțelor Armate ale Republicii Moldova, prin care se anulează fostele regulamente ale armatei URSS și se aprobă: Regulamentul serviciului interior al Forțelor Armate ale Republicii Moldova; Regulamentul serviciului în garnizoană și de gardă al Forțelor Armate ale Republicii Moldova și Regulamentul instrucției de front al Forțelor Armate ale Republicii Moldova.

Acțiunea regulamentelor militare ale Forțelor Armate ale Republicii Moldova se extinde asupra: militarilor și trupelor de grăniceri ale Ministerului Securității Naționale; trupelor de carabinieri (trupele interne) ale Ministerului Afacerilor Interne; militarilor Departamentului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale și militarilor Serviciului de securitate a Președintelui Republicii Moldova.

Perioada inițială de formare a armatei naționale se caracterizează prin schimbarea frecventă a cadrelor militare de comandă și se ajunge chiar și la o confruntare deschisă între Ministrul Apărării (susținut tacit de Guvern și Parlament) și Președintele Republicii Moldova, care emite un decret de eliberare din funcție a Ministrului Apărării, decret ce nu este executat și ulterior, fiind contestat în Curtea Constituțională, este declarat ca fiind în contradicție cu dispozițiile Legii Supreme.

II. Cadrul legislativ de pînă la 2001

Începînd cu formarea Armatei Naționale este elaborat și cadrul legislativ pentru funcționarea instituțiilor din domeniu.

Paradoxal, dar primul dintre actele legislative adoptate în domeniul dat este Legea din 9 iulie 1991 cu privire la serviciul de alternativă, care stabilește modul de înlocuire a serviciului militar cu serviciul de alternativă și modul de satisfacere a serviciului de alternativă în scopul asigurării cadrului pentru manifestarea datoriei civice față de societate compatibil cu dreptul cetățenilor la libertatea gîndirii, conștiinței, religiei și convingerilor.

La 12 decembrie 1991 este adoptată Legea cu privire la trupele de carabinieri (trupele interne) ale Ministerului Afacerilor Interne, trupe destinate să asigure, împreună cu poliția sau independent, ordinea publică, apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, avutului proprietarului, prevenirea faptelor de încălcare a legii. Deoarece în armata regulată conducerea revenea în principal cadrelor fostei URSS și ofițerilor de alte naționalități, anume trupele de interne au avut menirea de a constitui principalul efectiv militar care a participat la acțiunile de luptă pentru menținerea integrității teritoriale a țării din prima jumătate a anului 1992.

La 17 martie 1992 Parlamentul adoptă:

1. Legea cu privire la apărare, care stabilește bazele organizării și asigurării apărării Republicii, împuternicirile organelor puterii de stat și ale administrației de stat, precum și obligațiile cetățenilor, factorilor de decizie de la întreprinderi, instituții și organizații în vederea întăririi capacității de apărare a Moldovei.

2. Legea cu privire la Forțele Armate, care stabilea că aceste forțe sînt destinate apărării statului în caz de agresiune armată, asigurării inviolabilității frontierelor și a spațiului aerian al acestuia.

3. Legea despre obligațiunea militară și serviciul militar al cetățenilor Republicii Moldova, care stabilea modul de realizare a datoriei constituționale de pregătire pentru apărarea Patriei. Obligațiunea militară stabilită prin lege prevedea:

  • trecerea cetățenilor în evidența militară și pregătirea lor pentru încorporare în serviciul militar în termen (pregătire militară obligatorie);
  • satisfacerea serviciului militar în termen (pregătire militară obligatorie) și satisfacerea serviciului în rezerva Forțelor Armate;
  • respectarea regulilor de evidență militară.

Pregătirea militară obligatorie (serviciul militar în termen) avea o durată de 18 luni.

4. Legea cu privire la protecția socială și juridică a militarilor și a membrilor familiilor lor, a cetățenilor care trec pregătirea militară, care a stabilit normele de protecție socială și juridică a militarilor Forțelor Armate ale Republicii Moldova și a membrilor familiilor lor, a cetățenilor care trec pregătirea militară, inclusiv a efectivului rezervei chemat la concentrare și a cetățenilor care trec pregătirea militară obligatorie în centrele de instrucție ale Ministerului Apărării.

III. Concepția reformei militare

Odată intrat în funcție, cel de-al doilea Președinte al Republicii Moldova inițiază reforma forțelor armate, pornind de la numirea în funcția de ministru al apărării pe unele persoane apropiate, fără experiență în domeniul militar, dar devotate conducătorului.

La 3 aprilie 1997, prin Decretul Președintelui Nr.102, este constituită Comisia pentru elaborarea și realizarea Concepției reformei Forțelor Armate, în fruntea căreia este desemnat însuși comandantul Suprem al Forțelor Armate. Termenul de elaborare a Concepției a fost stabilit la 3 luni, însă în realitate elaborarea a durat cîțiva ani.

Abia la 26 iulie 2002 Parlamentul aprobă Concepția reformei militare, stabilind că aceasta constituie un complex de idei, obiective, direcții, principii, sarcini și mecanisme de perfecționare a sistemului de asigurare a securității militare a statului.

Reforma militară prevede un complex de măsuri politice, economice, juridice, propriu-zis militare, tehnico-militare, sociale și de altă natură, direcționate spre reorganizarea calitativă a sistemului organelor conducerii civile și militare, a Forțelor Armate, a sistemelor de mobilizare și de asigurare a infrastructurii militare în concordanță cu condițiile actuale și perspectivele geopolitice, social-politice și economice ale statului.

Factorii care au condiționat reforma sînt următorii:

  1. imperfecțiunea sistemului actual de asigurare a securității militare a statului;
  2. adoptarea statutului de neutralitate permanentă și promovarea unei politici externe adecvate;
  3. situația geopolitică actuală și necesitatea adaptării la noile realități, riscuri, amenințări și misiuni;
  4. insuficiența resurselor și mijloacelor disponibile și necesitatea corelării sistemului de asigurare a securității militare a statului cu posibilitățile actuale și perspectivele dezvoltării economice a țării;
  5. starea calitativă relativ joasă a Forțelor Armate și a potențialului militar al țării.

Insuficiențele sistemului de asigurare a securității militare a statului sînt consecințele:

  1. lipsei unor principii teoretice și a experienței practice în domeniul construcției militare și al dirijării acestui sistem;
  2. erorilor comise în procesul de constituire și perfecționare a sistemului în cauză;
  3. ignorării valorilor naționale, a rolului și importanței organismului militar, substituirii frecvente a valorilor civice și a patriotismului prin opinii pacifiste eronate;
  4. impactului negativ al crizelor economice, politice și social-psihologice asupra organismului militar;
  5. insuficienței resurselor și mijloacelor alocate.

La 23 decembrie 2002 Guvernul a aprobat un plan de activități pentru realizarea Concepției reformei armate, plan care prevede:

  1. Asigurarea științifică a apărării naționale.
  2. Dezvoltarea și perfecționarea cadrului juridic al sistemului de asigurare a securității militare a statului.
  3. Perfecționarea sistemului de conducere în domeniul apărării.
  4. Reforma Forțelor Armate (în special, se prevede că forțele cu capacitate permanentă de intervenție vor fi trecute pe principii benevole în bază de contract abia începînd cu anul 2014.
  5. Perfecționarea sistemului de mobilizare.
  6. Asigurarea economico-financiară a Forțelor Armate.
  7. Dezvoltarea colaborării internaționale în domeniul apărării.

IV. Cadrul legislativ actual (adoptat recent)

În perioada 2001 - 2003 au fost adoptate un șir de acte legislative menite să realizeze etapele reformei militare, printre aceste acte numărîndu-se și următoarele:

  1. Hotărîrea Parlamentului Nr.247-XV din 15.06.2001 privind înființarea unității disciplinare a Forțelor Armate.

  2. Hotărîrea Parlamentului Nr.679-XV din 23.11.2001 pentru aprobarea structurii generale și a efectivului Armatei Naționale și a instituțiilor Ministerului Apărării, prin care s-a stabilit efectivul de 7200 militari și de 2400 persoane civile (în prezent reduse respectiv cu 200 și 100 persoane).

  3. Legea Nr.1192-XV din 04.07.2002 privind pregătirea de mobilizare și mobilizarea, care determină conținutul pregătirii de mobilizare și al mobilizării în Republica Moldova, stabilește atribuțiile și responsabilitatea autorităților administrației publice, instituțiilor publice și ale agenților economici în acest domeniu.

  4. Legea Nr.1244-XV din 18.07.2002 cu privire la rezerva Forțelor Armate, care stabilește, în conformitate cu Constituția Republicii Moldova, Legea cu privire la pregătirea cetățenilor pentru apărarea Patriei și alte acte normative, destinația, formarea și structura rezervei Forțelor Armate, formele de pregătire a rezerviștilor, modul de gestionare a rezervei Forțelor Armate, precum și drepturile și garanțiile cetățenilor aflați în rezerva Forțelor Armate.

  5. Legea Nr.1245-XV din 18.07.2002 cu privire la pregătirea cetățenilor pentru apărarea Patriei, care stabilește formele, condițiile și modul de pregătire a cetățenilor Republicii Moldova pentru apărarea Patriei (legea prevede termenul serviciului militar obligatoriu de 12 luni).

  6. Legea Nr.1384-XV din 11.10.2002 cu privire la rechizițiile de bunuri și prestările de servicii în interes public, care stabilește măsurile excepționale prin care autoritățile administrației publice împuternicite obligă instituțiile publice, agenții economici, precum și cetățenii la cedarea temporară a unor bunuri mobile sau imobile, precum și măsurile excepționale prin care anumite categorii de cetățeni sînt chemate pentru îndeplinirea unor lucrări sau desfășurarea unor activități în interes public și de apărare a țării.

  7. Legea Nr.1477-XV din 22.11.2002 cu privire la răspunderea materială a militarilor, care stabilește condițiile și limitele răspunderii materiale a militarilor în timpul îndeplinirii obligațiilor serviciului militar și a rezerviștilor concentrați sau mobilizați pentru prejudiciul pe care l-au cauzat patrimoniului unității militare, precum și modul de recuperare a prejudiciului cauzat.

V. Baza tehnico-materială și financiară a forțelor armate

Întreținerea unor forțe armate viabile și eficiente ar genera cheltuieli enorme de la bugetul de stat și acest lucru și-l pot permite tot mai puține state. Numai marile puteri sunt în stare să înnoiască periodic tehnica militară, să asigure condiții adecvate de instruire și perfecționare a militarilor, statele mici preferînd să beneficieze de ajutor de la partenerii de alianțe militaro-politice, să-și reducă contingentul militar și să-și concentreze eforturile pentru menținerea unui contingent redus de forțe, necesare mai mult pentru menținerea ordinii constituționale decît pentru păstrarea capacității de apărare a țării în caz de agresiune armată.

Nu face excepție în acest sens și armata națională a Republicii Moldova, resursele alocate acestei structuri menținînd-o în stare viabilă, dar nepermițîndu-i să-și amplifice potențialul militar.

O scurtă analiză a resurselor alocate prin legile anuale ale bugetului în perioada 1996 - 2003 se propune atenției celor interesați:

ANUL    SUMA ALOCATĂ (mii lei)
1996    72 190
1997    69 500,0
1998    60 000,0
1999    50 000,0
2000    64 021,7
2001    87 743,8
2002    92 053,5
2003    148 234,4

De remarcat că în afară de sursele alocate direct, Forțele Armate beneficiază de o serie de ajutoare, granturi și alte forme de asistență acordată în cadrul unor programe internaționale.

Ministerul Apărării poate desfășura și anumite activități comerciale, în urma cărora se obțin anumite venituri a căror utilizare și repartizare rămîne a fi însă netransparentă, fapt care a provocat mai multe scandaluri politice cu implicarea conducătorilor de prim rang (scandalul comercializării unui lot de avioane MIG-29, a unor instalații antiaeriene, prestarea serviciilor de transportare a armamentului în țările africane antrenate în conflicte interne etc.).

Pentru a evita apariția problemelor de acest gen, la 23 martie 1999 Parlamentul a aprobat un Regulament privind modul de comercializare a tehnicii militare, armamentului și altor mijloace tehnice militare de care dispun Forțele Armate ale Republicii Moldova.

La 30 iulie 2001 a fost aprobată o listă a activelor Armatei Naționale care au fost propuse spre comercializare, însă această Listă nu a fost dată publicității, cum nu au fost date publicității nici datele referitoare la comercializarea activelor respective.

Respectiv, nu este exclus că și pe viitor vor ieși la iveală diverse probleme legate de înstrăinarea patrimoniului militar și iarăși vor fi anchete interne, penale și internaționale, vor fi formate comisii parlamentare de anchetă care vor cerceta minuțios acțiunile foștilor colegi de partid sau de Parlament, Guvern, Președinție sau minister, măsurile luate rămînînd a fi doar de constatare și regret că bugetul de stat a fost prejudiciat de anumite dume de bani.

În încheiere am putea afirma că în realitate reforma militară nu se produce, deoarece schimbările legislative, normative și administrative nu afectează esența sistemului, iar menținerea serviciului militar obligatoriu și reducerea periodică a termenului acestuia și a efectivului militarilor nu sporește prin nimic capacitatea militară a țării.

Instituirea serviciului militar pe bază benevolă, prin contract, deși ar necesita cheltuieli considerabile, ar determina însă interesul real pentru dedicarea carierei militare și ar permite crearea unor forțe mobile și viabile, capabile să rezolve sarcinile imediate de menținere a securității statului.

e-journal

Abonare electronică
la e-journal

Подписка на русскую версию e-journal

Chestionar de evaluare

Caricaturi

la începutul paginii  

Copyright © 2001–2015 Asociația pentru Democrație Participativă "ADEPT"
Tel: (373 22) 21-34-94, Tel/Fax: (373 22) 21-29-92, e-mail:

Reproducerea materialelor se permite doar cu menționarea obligatorie a sursei
 
Site elaborat de NeoNet  
Despre proiect