ADEPT: Asociația pentru Democrație Participativă    Asociația pentru
    Democrație
    Participativă
  Monitorizarea activității partidelor și politicienilor / promis.mdAlegerile parlamentare în Moldova din 30 noiembrie 2014Partide politice din Republica Moldova
   English Version      
    Home        Harta site-ului        E-mail           

Despre noi  

Prezentare  

Proiecte  

Activități  

Publicații  

Personal  

Alegeri  

Electorala 2007  

Electorala 2005  

Rezultate 1994-2005  

Componența blocurilor  

Comisia Electorală Centrală  

Societate civilă  

ONG  

Vocea Civică  

Partide Politice  

Puncte de vedere  

Comentarii  

e-journal  

Policy Briefs  

Caricaturi  

Informație utilă  

Legislație  

Site-uri relevante  

Guvernare și democrație în Moldova


  versiune pentru tiparversiune
pentru tipar
e-journal, an.VIII, nr.156, 1–14 noiembrie 2010

Activitatea instituțiilor publice

Politici economice

Transnistria

Studii, analize, comentarii

Activitatea instituțiilor publice

Guvern

Evenimente de importanță sporită

Tratatul privind regimul de frontieră cu România

Participînd la Summit-ul Dunărean de la București, Prim-ministrul Republicii Moldova Vlad Filat a semnat, împreună cu Teodor Baconschi, ministrul de Externe al României, Tratatul dintre Republica Moldova și România privind regimul frontierei de stat, colaborarea și asistența mutuală în probleme de frontieră. Tratatul definește regimul juridic al frontierei, descrie traseul frontierei de stat și modul determinării acestuia, definește modalitatea marcării pe teren a frontierei, reglementează regimul navigației pe rîuri, modul de gestionare a apelor de frontieră, a podurilor și altor instalații de comunicații care traversează frontiera de stat. Conform declarațiilor prim-ministrului moldovean, Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel BARROSO, și-a exprimat entuziasmul și mulțumirea față de semnarea Tratatului.

Numiri. Demisii

  • Nicolae Onilov este destituit din funcția de director general al Agenției Medicamentului, pe motiv că pe piața farmaceutică din Republica Moldova se atestă probleme grave, în special în ceea ce ține de formarea prețurilor la medicamente;
  • Maria Cojocaru-Toma a fost numită director general al Agenției Medicamentului.

Hotărîri

Hotărîrea cu privire la dotarea cu calculatoare și conectarea la rețeaua Internet a căminelor studențești. Se pune în sarcina Ministerului Educației, Ministerului Sănătății, Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în comun cu administrațiile instituțiilor de învățămînt superior, mediu de specialitate și secundar profesional din subordinea acestora, să asigure conectarea la rețeaua Internet a căminelor studențești în cadrul unui parteneriat public-privat. Cancelaria de Stat, în comun cu Ministerul Finanțelor, prin intermediul proiectelor de asistență tehnică, precum și din alocații bugetare, vor identifica mijloacele financiare necesare pentru procurarea a 1400 de computere în vederea amenajării unei săli de calculatoare în toate căminele instituțiilor de învățămînt superior, mediu de specialitate și secundar profesional. Hotărîrea urmează a f executată în termen de 6 luni și sînt vizați circa 30 mii de studenți.

Hotărîrea privind marcarea Zilei Științei. Cabinetul de miniștri a decis consemnarea Zilei Științei anual pe data de 10 noiembrie, concomitent cu Ziua Internațională a Științei. În același timp, a fost abrogată Hotărîrea anterioară, potrivit căreia Ziua Științei era consemnată în ultima duminică a lunii mai.

Hotărîrea privind aprobarea Programului lucrărilor statistice pentru anul 2011. Este stabilită lista lucrărilor și cercetărilor statistice care vor fi realizate de către Biroul Național de Statistică și alte instituții responsabile, în vederea asigurării instituțiilor publice centrale și locale cu informație statistică economică, socială și demografică relevantă, autentică și comparabilă la nivel internațional.

Hotărîrea privind restabilirea interconectării directe a rețelelor de comunicații electronice de pe ambele maluri ale Nistrului. Potrivit hotărîrii, Î.S. “Camera Înregistrării de Stat” va înregistra agenții economici din regiunea transnistreană din domeniul comunicațiilor și va elibera acestora certificatul de înregistrare a întreprinderii. Totodată, Agenția Naționala pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației va elibera acestor agenți licențele necesare pentru activitate. Conform informației prezentate, facilitățile pentru înregistrarea agenților economici din regiunea transnistreană și interconectarea acestora în spațiul economic de telecomunicații din dreapta Nistrului vor determina ca apelurile telefonice între abonații de pe ambele maluri ale Nistrului să se ieftinească, iar calitatea serviciilor va crește.

Hotărîri pentru aprobarea unor strategii, planuri:

  • Strategia națională pentru managementul integrat al frontierei de stat pentru anii 2011–2013;
  • Conceptul reformării Ministerului Afacerilor Interne.

Hotărîri privind alocarea mijloacelor financiare:

  • Consiliului raional Șoldănești i se alocă 450,0 mii lei pentru construcția a trei centrale termice, la: gimnaziul din s.Chipeșca; grădinița de copii din s.Chipeșca; liceul teoretic din s.Răspopeni;
  • Consiliului raional Dubăsari i se alocă din Fondul de rezervă al Guvernului, mijloace financiare în sumă de 152568 lei, pentru acordarea ajutoarelor materiale locuitorilor din satul Vasilievca, comuna Cocieri, raionul Dubăsari, pentru procurarea buteliilor de gaz lichefiat, lemnelor de foc și cărbunelui în perioada rece a anului;
  • Biroului Relații Interetnice i se alocă 90 mii lei pentru realizarea Programului de Instruire Lingvistică a Minorităților Naționale din Republica Moldova.

Ședințe. Decizii

Demararea achitării compensațiilor sociale pentru perioada rece 2010

Prim-ministrul a susținut un briefing, în cadrul căruia a anunțat demararea achitării compensațiilor pentru lunile noiembrie-decembrie ale anului 2010, persoanelor din familii social-vulnerabile și pensionarilor. De compensații a cîte 260 vor beneficia peste 521 mii de pensionari și peste 33 mii de familii social-vulnerabile.

Ședință privind dotarea cu calculatoare a căminelor studențești

Primul-ministru a prezidat o ședință privind implementarea Hotărîrii Guvernului cu privire la dotarea cu calculatoare și conectarea la rețeaua Internet a căminelor studențești, la care au participat rectorii instituțiilor superioare de învățămînt, reprezentanții operatorilor care prestează servicii Internet, ai Ministerului Educației și ai Ministerului Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor. Conectarea căminelor studențești, a colegiilor și a școlilor profesionale la Internet și dotarea cu cîte o sală de calculatoare face parte din proiectul de e-Guvernare, iar reprezentanții companiilor de Internet s-au arătat disponibili de a contribui la implementarea proiectului în cauză și au prezentat cîteva modele de conectare la Internet a căminelor studențești. S-a decis crearea unui grup mixt de lucru din reprezentanții companiilor prestatoare de servicii Internet și ai instituțiilor de învățămînt, care vor elabora principiile de colaborare și un regulament pentru stabilirea parametrilor de calitate a serviciului de acces la Internet. În scopul asigurării transparenței în selectarea operatorilor, precum și pentru oferirea unor servicii calitative și la prețuiri optime, a fost propusă organizarea tenderelor. Conform informației prezentate în cadrul ședinței, în Republica Moldova sînt 90 de cămine studențești ale instituțiilor superioare de învățămînt, 68 de cămine ale colegiilor și 117 cămine ale școlilor profesionale. La moment, doar 45 de cămine studențești dispun de conexiune la Internet.

Îngrijorări privind prețurile la produse farmaceutice

La solicitarea Prim-ministrului, directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC) a comunicat că prețurile au fost majorate cu 3–4% doar la 15 din cele peste 6000 de poziții de medicamente înregistrate în țară. Totodată, Serviciul de avizare și înregistrare a prețului de producător la medicamente a înregistrat circa 4000 de poziții de medicamente la un preț de importare cu pînă la 50% mai mic decît a fost pînă la aplicarea normelor noi, ceea ce ar permite descreșterea considerabilă a prețurilor la medicamente, începînd cu ianuarie 2011. Potrivit directorului CCCEC, majorările de prețuri la produse farmaceutice sînt cauzate de aplicarea, uneori abuzivă, a regulilor vechi de înregistrate în vamă a prețurilor de la producător. În context, Premierul a propus examinarea oportunității creării unei Agenții naționale ce va monitoriza modul de formare a prețurilor pe piața din Republica Moldova la toate mărfurile și serviciile și a solicitat efectuarea unei analize detaliate privind funcționarea instituțiilor responsabile la moment de monitorizarea formării prețurilor.

În cadrul unei ședințe privind situația de pe piața medicamentelor au fost evaluate acțiunile privind reducerea prețurilor la medicamente și distrugerea schemelor mafiote, create pe durata precedentei guvernări. Premierul a precizat că rezultatele sînt sub așteptări și a declarat că în acest sens trebuie întreprinse măsuri energice, pentru ca cetățenii să beneficieze de medicamente de calitate la preț real. În opinia Prim-ministrului, situația de pe piața medicamentelor nu a fost monitorizată destul de eficient în ultimul timp și a solicitat factorilor de decizie să elaboreze și să prezinte o analiză obiectivă a măsurilor întreprinse și un plan concret de acțiuni în vederea reglementării situației în domeniu.

Preocupări de lichidarea consecințelor inundațiilor

Prim-ministrul a prezidat ședința Comisiei naționale pentru lichidarea consecințelor inundațiilor, în cadrul căreia, autorităților publice de nivelul I și II le-a fost solicitată urgentarea procedurii de definitivare a listelor producătorilor agricoli, care au avut de suferit de pe urma inundațiilor din vara acestui an, pentru ca fermierii să poată beneficia de despăgubiri din partea Guvernului. Conform informației prezentate, pe platoul de construcție a caselor de la Nemțeni au fost construiți 1300 metri de gazoduct, iar Comisia a decis alocarea a 500 mii dolari SUA, echivalentul, donați de guvernul Chinei, pentru construcția apeductelor în localitățile afectate de inundații. Prim-ministrul a solicitat mobilizarea tuturor factorilor de decizie în vederea onorării angajamentelor asumate față de persoanele care au avut de suferit de pe urma inundațiilor.

Întîlnire cu producătorii agricoli

În cadrul întrunirii convocate de Primul-ministru au fost trecute în revistă unele rezultate ca urmare a acțiunilor întreprinse după o întîlnire similară a Prim-ministrului cu agricultorii din 18 martie și problemele cu care se confruntă ramura agricolă. Conform Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în urma liberalizării comerțului cu produse agroalimentare, volumul exportului produselor agricole și agroindustriale, în primele nouă luni ale anului curent, a constituit 469 milioane dolari SUA, fiind cu 10,2 la sută mai mare în comparație cu perioada respectivă a anului trecut. Datorită anulării unor taxe și proceduri obligatorii în domeniul vini-viticol, excluderii restricțiilor la exportul strugurilor, s-a redus povara administrativă și fiscală pentru desfășurarea afacerii în sector, a sporit competitivitatea prin reducerea cheltuielilor de producție, au sporit veniturile gospodăriilor agricole în ansamblu, a declarat reprezentantul ministerului de ramură. Prim-ministrul a menționat necesitatea perfecționării sistemului de subvenționare în agricultură, să fie subvenționați acei agenți economici, care muncesc eficient și înregistrează performanțe.

Reformarea MAI

Ministerul Afacerilor Interne va fi supus reformării, comisariatele de poliție raionale vor fi redenumite în comisariate teritoriale, poliția națională va fi delimitată de cea locală, de asigurarea ordinii publice nu vor mai fi responsabili polițiștii, ci carabinierii. Măsurile sînt prevăzut de strategia de reformare a MAI care conține o serie de obiective, inclusiv reformarea cadrului legal, crearea a două departamente noi, reformarea poliției locale, demilitarizarea MAI și restructurarea trupelor de carabinieri. Se preconizează și modificarea conceptului de evaluare a activității MAI, nu va mai fi în baza datelor statistice, ci în baza opiniei publice. Totuși, reformarea va începe odată cu intrarea în vigoare a noi legi cu privire la poliție și a legii cu privire la trupele de carabinieri.

cuprins articolul precedent articolul următor


Președinție

Evenimente de importanță sporită

Scrisoare către NATO

Președintele interimar al Republicii Moldova a convocat un briefing de presă, în cadrul căruia a dat citire scrisorii expediate în adresa Secretarului General al NATO, Anders Rasmussen, în cuprinsul căreia abordează retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, în contextul discuțiilor cu privire la revitalizarea “Tratatului privind forțele convenționale din Europa” și a pregătirilor Summit-ului OSCE de la Astana. Ghimpu își exprimă speranța, că în cadrul negocierilor actuale privind regimul de control al armamentelor, poziția Republicii Moldova privind prezența ilegală a trupelor ruse pe teritoriul său — și anume retragerea imediată, ordonată și completă a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova — va fi auzită și luată în seamă de către statele parte la “Tratatul privind forțele convenționale din Europa”. În caz contrar, ratificarea acestui tratat, chiar și “revitalizat”, va fi problematică, mai consideră Președintele interimar al Moldovei.

Decrete

Președintele interimar al țării a semnat un șir de decrete privind acordarea distincțiilor de stat reprezentaților diferitor sfere de activitate (administrație, cultură, știință, ecologie etc.).

Decizii. Ședințe. Întîlniri

Consiliul colegial al SIS

Președintele interimar a participat la ședința Consiliului colegial al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în cadrul căreia a fost discutat proiectul Concepției de transformare, modernizare și dezvoltare a instituției. Mihai Ghimpu a accentuat că în procesul de modernizare a SIS este necesară implementarea principiilor democratice, respectarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățeanului, astfel ca instituția să fie un organ care protejează fiecare cetățean, fiecare om de bună-credință și unul de temut pentru orice răufăcător. Președintele interimar consideră că în procesul de reformare a SIS este necesară îmbunătățirea capacității anticipative și de răspuns la riscurile asociate terorismului internațional, proliferării armelor de distrugere în masă, instabilității regionale și criminalității organizate transfrontaliere, precum și la schimbările intervenite în formele de manifestare ale amenințărilor clasice.

Desecretizarea dosarelor de la SIS

Mihai Ghimpu, Președintele interimar la țării, a participat la ceremonia de transmitere a dosarelor din depozitul special al SIS către Arhiva Națională a 5 mii de dosare ale persoanelor care au fost supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar. Ghimpu s-a arătat îngrijorat de faptul că, pe an ce trece, numărul dosarelor scade și potrivit unor date ale istoricilor, au fost nimicite sute de mii de unități păstrate, chiar și în anul 2007 SIS a nimicit cinci dosare, fapte care pot fi calificate drept tentativă a regimului totalitar de a șterge urmele crimelor comise

În pofida crizei financiare, Republica Moldova trebuie să construiască un Muzeu al Memoriei Naționale, care să cuprindă și dosarele din arhivele SIS, MAI, Procuraturii Generală, precum și alte materiale documentare despre crimele comise de regimul totalitar comunist, se mai spune în declarația lui Mihai Ghimpu.

Declarația în legătură cu Ziua internațională a victimelor comunismului

Președintele interimar al Republicii Moldova a difuzat o declarație în cuprinsul căreia trece în revistă evenimentele legate de comemorarea Zilei Internaționale a victimelor comunismului și menționează activitatea Comisia pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, care a constatat că regimul totalitar comunist a fost un regim criminal și represiv, abuziv și inuman, lipsit de legitimitate. Mihai Ghimpu speră, că după alegerile parlamentare din 28 noiembrie, va fi prilejul de audiere și adoptare în Parlament a Raportului Comisiei, pentru a încheia conturile cu trecutul totalitar.

Președintele a promis sinistraților case pînă în iarnă

În cadrul vizitei de lucru la cele trei șantiere din localitățile Obileni, Cotul Morii și Nemțeni, raionul Hîncești, Președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat că toți cetățenii care și-au pierdut locuințele în timpul inundațiilor vor intra în case noi pînă la începutul lunii decembrie. Mihai Ghimpu a apreciat eforturile muncitorilor care activează la cele trei șantiere, accentuînd importanța finalizării lucrărilor de construcții pînă la lăsarea frigului.

cuprins articolul precedent articolul următor


Politici economice

Prețurile și inflația

Inflația pare a fi în limite rezonabile…

Potrivit datelor BNS, indicele prețurilor de consum (IPC) în octombrie 2010 față de septembrie 2010 a constituit 101,5%, iar față de octombrie 2009 — 108,0% (informativ: în octombrie 2009 față de septembrie 2009 IPC a marcat 101,5% și față de octombrie 2008 — 98,4%). Totuși, de la începutul anului (în luna octombrie a.c. față de decembrie 2009) prețurile de consum s-au majorat cu 6,1%, rata inflației situîndu-se în jurul acestui nivel. Creșterea prețurilor medii de consum în octombrie față de septembrie a.c. cu 1,5 p.p. a fost determinată de majorarea prețurilor la produsele alimentare cu 3,1%, nealimentare — cu 0,9% și a tarifelor pentru prestarea serviciilor populației cu 0,1%. Creșterea prețurilor la produsele agroalimentare în luna octombrie a avut un caracter preponderent sezonier. Totuși, prețurile (respectiv inflația) ar putea crește în perioada următoare urmare a transpunerii mai multor creșteri prețuri pentru unele servicii de întreținere locativă (gaz natural etc.).

Poziția externă a statului

Într-un an datoria de stat externă a Moldovei s-a majorat cu 42%, dar…

În mare parte acesta a crescut datorită contractării mai multor credite de la instituțiile financiare internaționale, cît și de la alți creditori instituționali. Datoria externă de stat a Moldovei a crescut pe durata ultimului an cu 42 p.p. și constituie ceva mai mult de 1,1 miliarde USD. Raportată la nivelul PIB, datoria externă tinde spre un nivel de cca 20% fiind un nivel destul de acceptabil. Spre exemplu, la data de 1 noiembrie 2009 acest indice era de cca 777 milioane USD. Fără îndoială că creșterea datoriei externe de stat este condiționată de afluxul de credite în țară, care în ianuarie-octombrie 2010 a constituit aproape 180 milioane USD. Totodată plățile pentru datoria externă în perioada de referință au depășit 43 milioane USD. După cum am menționat mai sus, principalul generator al vitezei de creștere a datoriei externe l-a constituit acordul cu instituțiile financiare internaționale. Marea întrebare este dacă această acumulare de datorie — un fenomen mondial care a luat amploare ca urmare a crizei — poate fi oprită. Totuși, considerăm că cu un nou împrumut de la FMI (asta însă se va întîmpla doar după alegerile parlamentare), Moldova nu își va amâna termenele de plată, dar va acumula și în continuare datorii. Pînă cînd? Pînă atunci cînd statul nu își va restrînge aparatul bugetar, nu își va reforma sistemul de asistență socială și nu își va impune o politică prudentă de cheltuieli publice.

Piața muncii cu expectative electorale

Salariile, cap de afiș în promisiuni…

Majoritatea formațiunilor politice atunci cînd se lansează în campania electorală sînt foarte generoase în promisiuni, iar salariile și pensiile mari nu sînt o excepție, de fapt, acestea primează pe lista actuală de promisiuni. Totuși, nivelul salariilor și pensiilor populiste, cum ar fi cele de 700 de euro și de 300 euro respectiv, enunțate de partide în campania din primăvara lui 2009 sau chiar în vara aceluiași an, este mai redus. Probabil că partidele au mai coborît cu picioarele pe pămînt și realizează care este conjunctura social-economică din țară. Cu toate că salarii și pensii cât mai generoase dintotdeauna au fost cap de listă în promisiunile partidelor și deseori au avut priză pentru electorat, poate mai degrabă pentru un segment specific al acestuia. Această campanie ne aduce și oferte care aparent sînt destul de realiste. O pensie minimă de 1300 lei sau un salariu mediu de 5000 lei spre exemplu care le declară o formațiune politică par a fi mai realiste. Sigur, sînt cam departe de media regională, dar oricum par a fi mai conectate la realitatea Republicii Moldova. Alte partide sînt mult mai darnice, cînd vine vorba despre pensia medie, etalînd un nivel între 1500 și 2000 lei, sau unele plăți sociale cum ar fi indemnizația la nașterea copilului — între 5000 și 10000 lei. Totuși, aceste nivele, chiar și în următorii 4 ani de zile, dacă ar fi să credem că vom avea o stabilitate politică, sînt foarte puțin probabil de atins. Temerile sînt că economia țării, ținând cont și de conjunctura internă și cea externă, cu greu va face față unor acumulări mult mai mari la buget, fapt pentru care s-ar putea majora nivelul plăților și indemnizațiilor sociale. Mai mult, rata ocupării forței de muncă a scăzut simțitor în ultimii ani, iar acesta este un indiciu alarmant.

Partidul a spus, așa trebuie sa fie…

În pofida creșterii economice care a fost înregistrată în statistici și cea declarată de autorități, sectorul productiv și în general sistemul economic din Republica Moldova deocamdată își revine relativ greu, urmare a consecințelor crizei economice. Astfel, ca să fie create noi locuri de muncă trebuie o perioadă mai îndelungată de stabilizare. Însă, dacă e să revenim la salarii și să explicăm de ce depinde nivelul acestora mai mult pe o dimensiune teoretică, atunci într-o economie de piață salariul este produsul marginal al factorului muncă, adică productivitatea muncii. Dar în cazul unei economii deschise cum este cea a Republicii Moldova, influențată direct prin prețuri de import, care în linii mari sunt dictate și de prețurile mondiale, deseori, mărimea salariilor mai nu are nimic de a face cu productivitatea muncii. Salariul va fi comparabil sau mai înalt decît în alte țări, în special din regiune, atunci cînd va fi mai înalt PIB pe cap de locuitor. Însă la acest capitol Moldova este prima de la coadă, să zic așa. Cel mai amuzant de fapt este și limbajul cu care vin partidele. Spre exemplu: “salariul sau pensia va fi sau trebuie să fie”. Însă cum va fi? De unde va fi? Nu contează. Partidul a spus și atât, ignorînd pînă la urmă mecanismul de piață de determinare a prețului muncii. Adică stabilim nivelul salariilor, pensiilor și îndemnizațiilor pe bunul nostru plac. Totuși, nu trebuie să uităm că sîntem în plină campanie electorală și partidele nu pierd ocazia să-și etaleze promisiunile și ofertele. Va trece campania, iar salariile vor reveni la “normal”.

cuprins articolul precedent articolul următor


Transnistria

Scrisoarea președintelui interimar Mihai Ghimpu către Secretarul General NATO

La 12 noiembrie 2010 președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a adresat o scrisoare Secretarului General NATO, Anders Rasmussen. Mesajul se referă la contextul discuțiilor actuale cu privire la revitalizarea “Tratatului privind forțele convenționale din Europa” și pregătirile pentru Summit-ul OSCE de la Astana. În scrisoare se precizează poziția Republicii Moldova față de prezența militară a Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, se fac presupuneri vis-a-vis de eventualul comportament al Rusiei în condițiile revitalizării Tratatului face, se exprimă eventuala opțiune de neratificare a Tratatului revitalizat și se cere asistență în favoare Republicii Moldova după cum urmează:

  • la Summit-ul OSCE de la Istanbul din anul 1999, Rusia s-a angajat să-și retragă formațiunile militare din raioanele de est ale Republicii Moldova, dar nu și-a onorat obligațiile, “violînd normele de drept internaționale și Constituția Republicii Moldova, care interzice dislocarea de trupe străine pe teritoriul suveran și independent Republica Moldova”;
  • trupele ruse “nu sînt doar o sursă permanentă de pericol la adresa securității Republicii Moldova, dar și de alimentare a separatismului transnistrean…, subminînd grav eforturile comunității internaționale orientate spre reglementarea conflictului pe cale pașnică”;
  • discuțiilor privind revitalizarea “Tratatului privind forțele convenționale din Europa”, încearcă “salvarea” acestui document important pentru securitatea europeană “trecîndu-se cu vederea neîndeplinirea de către Rusia a angajamentelor sale de la Istanbul cu privire la Republica Moldova”;
  • revitalizarea tratatului amintit “nu se poate face cu acest preț și nu trebuie admisă o nedreptate față de Republica Moldova”;
  • ideea de a prezenta “principiul acceptului statului gazdă” drept o substituire în textul “Tratatului privind forțele convenționale din Europa” a angajamentelor luate de Federația Rusă la Istanbul în privința retragerii trupelor ruse din Republica Moldova, nu este convingătoare. Acest principiu nu este unul nou, el conținîndu-se și în textul “Tratatului privind forțele convenționale din Europa” adaptat;
  • “principiul acceptului statului gazdă” nu presupune retragerea trupelor, ci aflarea lor în Transnistria cu acordul statului gazdă. În consecință, “principiul acceptului statului gazdă” poate deveni “o pîrghie de șantaj în mîinile Federației Ruse în relațiile cu Republica Moldova”;
  • Federația Rusă va putea șantaja Republica Moldova în sensul că, dacă aceasta nu-și dă acordul său pentru prezența militară rusă în Transnistria, atunci Rusia nu-i rămîne altceva de făcut, decît să recunoască Transnistria pentru a obține “principiul acceptului statului gazdă” de la pretinsa “republică moldovenească nistreană”;
  • în prezent “Moscova susține că nu are nevoie de acordul Georgiei pentru a-și menține trupele în Abhazia și Osetia de Sud, pentru că are acordul acestor două entități nerecunoscute”;
  • Rusia va continua să susțină că dat fiind faptul că “principiul acceptului statului gazdă” se conține într-un tratat, care se referă șa armamentele convenționale, principiul amintit ni se referă la trupele ruse dislocate în Transnistria, pentru că acolo nu mai sunt arme convenționale.
  • în cadrul negocierilor actuale privind regimul de control al armamentelor, poziția Republicii Moldova privind prezența ilegală a trupelor ruse pe teritoriul său este — “retragere imediată, ordonată și completă a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”;
  • poziția Republicii Moldova trebuie luată în seamă de către statele parte la “Tratatul privind forțele convenționale din Europa”. Altfel, “ratificarea acestui tratat, chiar și «revitalizat», va fi problematică”;
  • retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova “va crea premisele necesare pentru reglementarea conflictului transnistrean pe cale pașnică și va contribui, inclusiv, la consolidarea stabilității și securității în regiune”.

Tiraspolul este împotriva modificării statutului UE și SUA în procesul de negocieri

Șeful diplomației de la Tiraspol, Vladimir Yastrebceac a declarat la 4 noiembrie că autoritățile transnistrene consideră că statutul UE și SUA în procesul de soluționare a problemei transnistrene nu necesită a fi modificat. Potrivit lui Yastrebceac nu există temei pentru astfel de abordări, întrucît “UE și SUA au suficiente posibilități să participe la negocierile în formatul «5+2» în statutul actual de observatori”. El consideră că pentru reluarea activității în formatul “5+2” este necesar să se respecte formula “prezenței a doi parteneri egali, eficienți și legitimi — Republica Moldova și Transnsitria”, întrucît “nici un fel de combinații aritmetice nu vor înlocui cele două părți ale conflictului la nivel înalt”. Anterior, propunerea privind modificarea statutului de observatori al UE și SUA în procesul de negocieri în calitate de mediatori, ca și Rusia, Ucraina și OSCE, a fost înaintată de vicepremierului Moldovei pentru reintegrare, Victor Osipov.

Conferința de la Garmish privind consolidarea măsurilor de încredere

În perioada 9–10 noiembrie 2010 în orașul german Garmisch a avut loc o conferință cu privire la consolidarea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului. Poziția exprimată de partea Transnistreană s-a bazat pe sublinierea a trei principii:

  • la soluționarea oricăror probleme între Chișinău și Tiraspol trebuie să stea principiul egalității părților.
  • respectarea constituției Transnistriei, care permite colaborarea interministerială cu Republica Moldova în vederea soluționării problemelor comune pentru îmbunătățirea vieții oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului — combaterea criminalității, ocrotirea sănătății etc. Toate problemele reglementării moldo-transnistrene trebuie să se sprijine pe înțelegeri reale și pe un mecanism garantat de realizare a lor.
  • Chișinăul trebuie să dea răspunsuri la trei documente importante pentru Transnistria, transmise acesteia — a) Acordul de prietenie și cooperare între Transnistria și RM, care se bazează pe înțelegerile atinse anterior, b) documentul care se referă la principalele elemente de eliminare a posibilității aplicării forței armate și a altor măsuri de presiune în reglementarea moldo-transnistreană, c) Acordul privind bazele sistemului de garanții în reglementarea moldo-transnistreană.

Telefonia fixă dintre cele două maluri ale Nistrului nu se va mai realiza prin intermediari

Întreprinderea de Stat “Camera Înregistrării de Stat” a anunțat la 11 noiembrie că va înregistra agenții economici din Transnistria din domeniul comunicațiilor, eliberîndu-le certificatul de înregistrare a întreprinderii. În același timp, Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice va elibera agenților respectivi licențele necesare pentru activitate. În aceeași ordine de idei, Ministerul Finanțelor urmează să elaboreze procedura de efectuare a decontărilor reciproce.

cuprins articolul precedent


Studii, analize, comentarii

Formula Robin Hood de redistribuire a mandatelor
Igor Boțan, 10 noiembrie 2010

Formula egalitaristă de redistribuire a mandatelor între formațiunile care depășesc pragul de 4% va distorsiona substanțial proporționalitatea reprezentării în Parlament. Cel mai probabil, această formulă este una provizorie, elaborată pentru un caz concret de competiție politică între componentele AIE și PCRM »»»

e-journal

Abonare electronică
la e-journal

Подписка на русскую версию e-journal

Chestionar de evaluare

Caricaturi

la începutul paginii  

Copyright © 2001–2015 Asociația pentru Democrație Participativă "ADEPT"
Tel: (373 22) 21-34-94, Tel/Fax: (373 22) 21-29-92, e-mail:

Reproducerea materialelor se permite doar cu menționarea obligatorie a sursei
 
Site elaborat de NeoNet  
Despre proiect