Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiDorin Chirtoacă

Dorin Chirtoacă a donat sânge în cadrul campaniei “Mulţumesc pentru salvarea vieţii mele”

|versiune pentru tipar| Dorin Chirtoacă, 18 iunie 2015 | 

“Domeniul medicinii la Chişinău este mult mai bine susţinut de autoritatea locală, decât a fost cu 8 ani în urmă, sau poate şi mai bine ca la nivel central, aceasta este o declaraţie pe care mi-o asum şi nimeni nu o poate contesta şi tot aşa va fi şi în anii următori!” — aceasta a spus Dorin Chirtoacă, candidatul Partidului Liberal la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău, la campania voluntară de donare a sângelui cu genericul “Mulţumesc pentru salvarea vieţii mele”, care se desfăşoară pe tot teritoriul Republicii Moldova, în perioada 1 — 18 iunie.

Evenimentul a fost organizat astăzi, 18 iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, şi a avut loc în scuarul grădinii publice Ştefan cel Mare.

Prezent la eveniment, Dorin Chirtoacă, a ţinut să treacă în revistă succesele înregistrate de el şi echipa sa din cadrul primăriei Chişinău în cei 8 ani cât a fost la cârma primăriei.

“În primul rând, vreau să salut iniţiativa pe care o face în fiecare an Centrul de Transfuzie a sângelui, nu ştiu de ce, dar am impresia că asemenea donaţii ar trebui făcute mai des. Aceasta este o acţiune populară şi este susţinută pe larg de mai mulţi locuitori ai capitalei.

Acţiunea de astăzi se înregistrează în lista evenimentelor pozitive din domeniul sănătăţii. Cel puţin, medicii din Chişinău cunosc mai bine ce am făcut noi şi cât am investit pentru medicină în aceşti ultimi 8 ani. Este vorba de zeci de milioane de lei investiţi în domeniul medicinii.

După 2007, fondurile pentru medicină au crescut de la în fiecare an de la 15, 30, 45 şi acum sunt la 60 milioane lei anual. Practic a crescut exponenţial de 6 ori faţă de 2007.

Cert este faptul că medicii din Chişinău au simţit şi au văzut sprijinul administraţiei locale şi faptul că aceste instituţii medicale treptat se reînnoiesc, indiferent că este vorba de centrele medicilor de familii, AMT-uri, spitale, peste tot se vede că este mişcare înainte.

De fiecare dată când am mers şi am discutat cu medicii, nu se mai punea în discuţii întrebarea «Când va fi făcută una sau alta?», dar discutam deja priorităţile pentru anul acesta sau pentru anul viitor. De exemplu, la spitalul «Sfânta Treime» s-a ajuns să facem nu doar reabilitări de secţii medicale, dar inclusiv o aulă pentru studenţi şi medici, precum şi renovarea unei săli sportive care era abandonată din anul 1990.

Acum important este faptul că fondurile vor creşte şi în anii următori, iar în dependenţă de buget, fiecare instituţie medicală va fi renovată şi dotată cu utilaj nou.” — a subliniat Dorin Chirtoacă.

La final, Dorin Chirtoacă a mers la unul din corturile instalate pentru colectare sângelui, unde la fel ca în anii precedenţi, după ce a trecut toate procedurile de rigoare, a donat sânge voluntar.

pl.md