Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2015DeclaraţiiPN

Renato Usatîi: Chirtoacă intenţionează să vândă Chişinăul pe bucăţi!

|versiune pentru tipar| PN, 13 mai 2015 | 

Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, a declarat că pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Municipal Chişinău sunt peste 800 de proiecte de hotărâre. Potrivit lui, majoritatea ţin de privatizarea sau darea în arendă a unor loturi de teren în Chişinău, inclusiv în centrul istoric al oraşului, la preţuri de 5–10 ori sub cel al pieţei. Pe lângă faptul că vor fi aduse prejudicii enorme bugetului municipal, Usatîi avertizează că aceste loturi vor fi folosite pentru construcţii ilegale. Partidul Nostru îndeamnă societatea să îi oprească pe cei care vor să fure patromoniul public şi să se ămbogăţească pe seama proprietăţii municipale.

Istoria Jafului secolului de un miliard de dolari i-a inspirat şi pe membrii Consiliului Municipal Chişinău, care planifică mâine să aprobe decizii de privatizare şi dare în arendă a câtorva sute de loturi de pământ la preţuri de 5–10 ori sub cel al pieţii. Informaţia a fost făcută publică de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi şi candidatul la funcţia de primar al capitalei Ilian Caşu.

Usatîi a subliniat că votarea acestor proiecte ar fi imposibilă fără participarea consilierilor comunişti şi i-a acuzat pe aceştia de colaborare cu echipa PL, pe care a descris-o drept “SRL Coloniţa”, şi primarul Dorin Chirtoacă, pe care l-a numit “Batman-ul legendar de la Coloniţa”.

“Primăria municipiului Chişinău condusă de Dorin Chirtoacă vinde sau dă în arendă loturi de pământ, inclusiv în centrul istroic al oraşului, la preţuri de nimic. Costul unui lot de pământ în centrul istoric al capitalei este de mai puţin de 1000 de euro pentru un ar.”, a declarat Usatîi, precizând că în anul 2011, la sfârşitului primului mandat al lui Dorin Chirtoacă, tot înainte de alegeri, Consiliul Municipal Chişinău a votat într-o şedinţă aproximativ 1000 de proiecte. Totodată, el spune că practica a fost începută de Serafim Urechean care, cu o zi înainte de alegeri în 2003, a împins peste 600 de proiecte să fie aprobate în CMC.

“În cel mai mare jaf din istoria Primăriei Chişinău vor participa şi consilierii municipali comuniştii, fără ei nu se întâmplă nimic acolo.”, a precizat Usatîi.

Politicianul a declarat că îşi va folosi dreptul de a fi prezent la şedinţă în calitate de cetăţean pentru a împiedica jaful şi a invitat toţi ceilalţi candidaţi la postul de primar să fie prezenţi şi ei.

“Mâine vă invit pe toţi în faţa Primăriei, la ora 10. O să fie vesel”, a declarat Usatîi.

Candidatul Partidului Nostru la Primăria Chişinău, Ilian Caşu, a menţionat că Primăria modifică unilateral şi ilegal Planul de Urbanism şi modifică abuziv destinaţiile terenurilor.

“Batem alarma, mai departe nu se poate. Jaful trebuie oprit. Ceea ce se va întâmpla mâine este acea practica regretabilă începută de Urecheanu în 2003 şi continuată de Chirtoacă în 2011. Se lasă pe ultima sută de metri un pachet întreg de decizii, care au stat să se prăfuiască pe rafturi ani în şir. Se modifica ilegal şi abuziv destinaţia terenului şi de obicei în loc de parcări se construiesc mall-uri, iar pe terenuri de joacă se construiesc blocuri cu multe etaje. Este un lucru îngrijorător pentru că potrivit centrului Expert Grup, în ultimii 8 ani prin decizii abuzive ale instanţelor de judecată Primari Chişinău a ratat venituri în valoare de un miliard de lei şi vă daţi seama ce se putea de făcut la nivel de proiecte de infrastructură daca am fi avut o primărie necoruptă.”, a declarat Caşu.

Potrivit ex-deputatului Alexandr Petkov, maâine s-ar putea repeta situaţia care s-a întâmplat la parcarea Spitatului Republican, care s-a transformat în centru comercial şi cu terenul de lângă Circ, unde trebie să fie construit un stadion.

“Cu siguranţă avem o practică vicioasă în administraţia municipiului Chişinău. Toate deciziile care vor fi aprobate mâine vor fi modificate prin oarecare interimari, pentru că nu avem astăzi arhitecti-şefi, ci avem arhitecti-şefi interimari, care modifică sinburi o decizie, care a fost aprobată de CMC, ce este asa daca nu un jaf de milioane de euro. De ce aceste proiecte nu au fost adoptate până acum, ci au fost ţinute pentru ultima sută de metri, pentru ultima zi de mandat din campania electorală, avem aceeaşi situaţie ca şi în cazul jafului miliardului din bănci, pentru că vorba ceea «toţi sunt o apă şi un pământ»”, a declarat Petkov.

Usatîi s-a oferit să cumpere din banii proprii terenurile care urmează a fi arendate sau privatizate mâine şi să plătească de 10 ori mai mult decât este stabilit în proiectele de lege înainte de PL şi PCRM, pentru a reduce pierderile din bugetul municipal. O soluţie sugerată de Usatîi este ca, în viitor, municipalitatea să ofere gratuit terenurile pentru construcţia blocurilor de locuit, dar să-şi reţină un procent din proprietate — până la 50% pentru terenurile din zonele centrale. Potrivit lui, e o soluţie des folosită peste hotarele ţării şi una văzută cu ochi buni de antreprenorii moldoveni.

Participanţii la conferinţă au făcut un apel către procurorul general Corneliu Gurin şi şeful Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, să se autosesizeze şi să oprească producerea acestui jaf şi i-a îndemnat pe reprezentanţii partidelor şi organizaţiilor neguvernamentale să vină mâine la şedinţa CMC pentru a monitoriza acţiunile lui Chirtoacă şi ale consilierilor municipali.

Renato Usatîi: Nu vom transforma nicio primărie în Partidul Nostru!

Renato Usatîi a dat asigurări astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în primăriile pe care le va câştiga partidul său politica instituţiei nu va fi dictată de politica partidului, aşa “cum a făcut Partidul Liberal” şi, totodată, a promis că funcţionarii care vor fi implicaţi în acte de corupţie vor fi pedepsiţi.

“Municipalitatea actuală condusă de Dorin Chirtoacă este un fel de «SRL Coloniţa». Este absolut clar că o astfel de conducere a primăriei nu este capabilă să opună rezistenţă intereselor înguste ascunse din cauza cărora au de suferit locuitorii oraşului Chişinău. Vă asigur că echipa lui Ilian Caşu va facedreptate, iar în capul mesei va sta legea, care va fi respectată de toţi, fără excepţii. După victoria partidului nostru la alegeri funcţionarii implicaţi în scheme de corupţie vor ieşi din primărie încătuşaţi.Vom păstra specialiştii de valoare. Nicio primărie din Moldova nu o vom transforma în Partidul Nostru”, a declarat Usatîi.

Politicianul a menţionat că deşi candidează pentru funcţia de primar al oraşului Bălţi va continua să urmărească ce se întâmplă în Chişinău şi se va implica în soluţionarea problemelor, care există în capitală, dar şi în alte localităţi din ţară.

“Dacă va fi nevoie, voi veni în Chişinău o dată la două zile. Între timp, treburile din Bălţi vor merge pe roate! Peste un an veţi merge la Bălţi în excursii. Toate evenimentele economice cheie, dar şi culturale vor avea loc în Bălţi. Voi demonstra cum se poate de muncit atunci când există dorinţă”, a spus liderul Partidului Nostru.

Potrivit lui Usatîi, echipa Partidului Nostru pregăteşte paşapoarte pentru oraşele şi satele ţării.

“Urmărim toate şedinţele consiliilor municipale din Bălţi şi Comrat, dar şi ale altor oraşe, nu ne concentrăm doar asupra unui singur oraş. Într-un municipiu se cheltuiesc lunar în jur de 80–100 de mii de lei pentru întreţinerea unui troleibuz vechi de 15 ani. Avem şi alte situaţii surprinzătoare, în care trebuie să implice Procuratura Generală şi CNA!”, a spus Usatîi.

ru1.md