Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPCRM

Adresarea Executivului Politic al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar| PCRM, 23 noiembrie 2010 | 

În Republica Moldova s-a produs o crimă fără precedent după caracterul său impertinent. Luni, în jurul orelor 16.00, în centrul Chişinăului a fost atacat cu brutalitate candidatul la funcţia de deputat din partea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Artur Reşetnicov, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate. Artur Reşetnicov a fost supus torturii cu ajutorul substanţelor psihotrope de un grup de persoane necunoscute, care au simulat de mai multe ori că îl împuşcau, cerîndu-i-se să semneze nişte documente. Artur Reşetnicov a fost găsit noaptea tîrziu în apropiere de casă cu multiple răni, inclusiv în regiunea capului. În prezent, Artur Reşetnicov este internat la Spitalul de urgenţă din Chişinău, fiind iniţiată o anchetă penală.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova atrage atenţia la faptul că deja din primele ore de anchetă, autorităţile demonstrează o indiferenţă absolută faţă de o asemenea crimă ieşită din comun. Procurorii practic s-au retras din procesul de investigare, autorităţile cu o mare întîrziere, şi doar sub presiunea mass-media de opoziţie au informat publicul despre acest incident, prezentînd informaţii în mod foarte vag referitor la măsurile care se întreprind în scopul reţinerii infractorilor.

Partidul Comuniştilor declară cu toată responsabilitatea că atacul brutal asupra unui candidat la funcţia de deputat din partea Partidului Comuniştilor, precum şi indiferenţa demonstrativă a autorităţilor faţă de această crimă, constituie o manifestare elocventă şi tragică a întregii atmosfere de impunitate, fărădelege şi nihilism juridic, în care se află societatea moldovenească în ultimul an şi jumătate. Batjocura faţă de Constituţie şi suveranitatea ţării, profanarea statalităţii, discreditarea deliberată a forţelor de drept şi de securitate, amnistierea demonstrativă a devastatorilor şi a capilor lumii interlope — toate acestea constituie practica de zi cu zi a alianţei de guvernare din Republica Moldova. Alianţa, care a devenit doar o acoperire pentru adevăraţii conducători ale ţării — criminalitatea, clanurile criminale, grupările oligarhice. În prezent, cînd Alianţa pierde încrederea majorităţii absolute a cetăţenilor Republicii Moldova, liderii acesteia au recurs la intimidarea alegătorilor, ameninţări cu război civil iminent, au lansat o teroare deschisă împotriva propriului popor şi libertăţilor democratice, împotriva candidaţilor din partea opoziţiei. Scopul Alianţei este unul foarte clar — împiedicarea desfăşurării democratice a alegerilor, destabilizarea situaţiei, realizarea unui scenariu foarte bine gîndit de lovitură de stat în Republica Moldova.

Partidul Comuniştilor se adresează către toţi partenerii europeni şi observatorii internaţionali cu o cerinţă categorică de a trece la evaluarea situaţiei electorale din Republica Moldova nu în termeni de standarde duble, ci din punctul de vedere al statului de drept şi valorilor democratice. Noi declarăm că atacul cinic şi brutal asupra candidatului din partea PCRM, Artur Reşetnicov, ar trebui să pună capăt atitudinii de indiferenţă din partea instituţiilor europene faţă de regimul criminal din Republica Moldova. Trecerea în continuare sub tăcere a mai multor cazuri de agresiune împotriva opoziţiei, de mituire a alegătorilor, utilizare de intimidări şi presiuni administrative poate duce la escaladarea violenţei şi un eşec complet al democraţiei moldoveneşti.

Într-o astfel de situaţie excepţională, în faţa terorii organizate, Partidul Comuniştilor cheamă întreaga societate moldovenească să demonstreze solidaritatea, calmul şi fermitatea. La 5 septembrie, la aşa-numitul referendum, poporul moldovenesc deja a dat dovadă de cel mai înalt nivel de conştiinţă civică şi de curaj politic. Din aceste considerente, sîntem convinşi că Alianţa criminală a lui Filat, Lupu şi Ghimpu şi de data aceasta nu va fi în stare să intimideze poporul Republicii Moldova. Agonia regimului actual şi-a atins apogeul şi pe data de 28 noiembrie alegerea făcută de popor va şterge pentru totdeauna această pagină ruşinoasă din istoria statului şi a democraţiei noastre.

Sursa: www.pcrm.md