Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 20 decembrie 2010

|versiune pentru tipar|

Rezultatele renumărării

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat rezultatele renumărării voturilor la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie, rata de participare la scrutin crescînd pînă la 63,37%, iar diferenţele constatate pentru partidele parlamentare se rezumă la următoarele: Acumularea unui număr mai mare de voturi de către PCRM se datorează doar cazului extraordinar de la secţia de votare nr.49 din s.Rubleniţa, raionul Soroca, unde 395 de voturi acordate PCRM au fost numărate pentru alte partide şi concurenţi electorali. Pe cazul dat, Consiliul electoral de circumscripţie Soroca s-a adresat procuraturii raionale privind investigarea cazului conform legislaţiei în vigoare.

Curtea Constituţională urmează să examineze pe 24 decembrie 2010 problema confirmării rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 şi să valideze mandatele de deputat în Parlamentul de legislatura a XIX-a.

Contestaţiile neargumentate au fost respinse

Pe parcursul procesului de renumărare a voturilor la CEC au parvenit 6 contestaţii, iar în instanţele de judecată au fost contestate 6 hotărîri ale CEC. Contestaţia PCRM, care solicita obligarea CEC să pună la dispoziţie listele electorale suplimentare şi să contrapună listele electorale de bază şi cele suplimentare în vederea identificării votării multiple a fost respinsă de Curtea de Apel Chişinău ( la 15 decembrie 2010) şi de către Curtea Supremă de Justiţie (la 17 decembrie 2010). Cinci contestaţii depuse de cetăţeanul Vladimir Arseni au fost respinse de CEC şi instanţele de judecată, hotărîrile rămînînd definitive.

Un nou miting Pro-AIE 2

În ziua de 19 decembrie Forumul civic “Pro Europa” a convocat un nou miting în susţinerea refacerii Alianţei pentru Integrare Europeană. Participanţii la miting au apreciat procedura de renumărare a voturilor din alegerile parlamentare ca fiind o acţiune prea costisitoare, un moft al PCRM. Participanţii au făcut apel către forţele politice să respecte voinţa majorităţii alegătorilor de a merge spre integrarea în Uniunea Europeană şi au chemat cetăţenii Republicii Moldova să convoace pe 26 decembrie 2010 Marea Adunare Naţională, pentru a demonstra dorinţa generală de a urma drumul european, al democraţiei şi prosperităţii. (sursa: Info-Prim Neo)

Diaspora se desolidarizează de “apărătorii nedoriţi”

Un grup de reprezentanţi ai organizaţiilor de cetăţeni moldoveni din diasporă (din Franţa şi Italia) au adresat o notă de protest Asociaţiei Mediatice Pro-Diaspora şi Mişcării “Democraţia Acasă”, prin care îşi exprimă indignarea faţă de acţiunile de “deturnare a demersurilor organizaţiilor diasporei” şi utilizare a acestora “în promovarea unor scopuri exclusiv personale”. Organizaţiile diasporei protestează împotriva acuzaţiilor aduse conducerii Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi solicită celor două organizaţii să nu-şi mai aroge dreptul de a vorbi în numele diasporei.

PLDM susţine participarea femeilor în viaţa social-politică

Organizaţia de Femei a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), în cooperare cu Fundaţia Konrad Adenauer a desfăşurat Conferinţa “Participarea femeilor în viaţa social-politică din Republica Moldova: experienţe şi perspective”, la care au participat peste 250 de femei reprezentante ale PLDM, factori de decizie din Guvern, reprezentanţi ai societăţii civile. Conform informaţiei prezentate, femeile din PLDM sînt antrenate în diverse activităţi, 450 de femei sunt preşedinţi de structuri primare ale PLDM, 230 sunt membri ai birourilor şi consiliilor teritoriale ale partidului, 100 de femei liberal democrate sînt consilieri locali şi 50 — consilieri raionali (chiar dacă PLDM nu participat de sine-stătător în alegerile locale generale din anul 2007). Rezultatele lucrărilor conferinţei au fost inserate într-o Declaraţie a priorităţilor în promovarea egalităţii de gen, care cuprinde 8 puncte primordiale. (sursa: PLDM)