Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiBeAMUV

Rusia i-a interzis lui Victor Şelin intrarea pe teritoriul său

|versiune pentru tipar| BeAMUV, 15 decembrie 2014

Ieri la Moscova era planificată desfăşurarea şedinţei de constituire a diasporei moldoveneşti în Federaţia Rusă, la care trebuia să participe şi preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Şelin.

Însă, politicianului i-a fost impusă interdicţia de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Potrivit lui Şelin, la Aeroportul din Domodedovo, el a fost informat că i-a fost aplicată interdicţia de a intra în Rusia.

“Potrivit unor surse de care dispun, interdicţia a fost impusă din cauza plîngerilor anumitor concurenţi politici, care au decis să poziţioneze constituirea diasporei moldoveneşti drept o încercare de a organiza proteste împotriva Federaţiei Ruse, tocmai pentru a destabiliza situaţia, unde trebuiau să participe cetăţenii Republicii Moldova, care au restricţii de intrare în Rusia” a declarant liderul social — democraţilor.

El a refuzat să numească cine ar fi acei concurenţi politici, care ar sta în spatele interdicţiei, dar a menţionat că şeful PSRM Igor Dodon are un “mod specific de a crea probleme şi apoi eroic să le rezolve.”

La aeroport Victor Şelin era şi cu alţi cetăţeni ai Republicii Moldova, care au interdicţie de a intra în Rusia.

“Am trecut şi eu prin toate cercurile iadului la care sunt supuşi cetăţenii noştri, care au interdicţii de intrare în Federaţia Rusă. Vom continua să rezolvăm problemele cetăţenilor noştri în Rusia pentru a oferi un nivel de trai decent atît pentru cei care se află în Rusia, dar şi pentru cei care sunt în Republica Moldova” a conchis Victor Şelin.

Cine stă în spatele interdicţiei de intrare în Rusia aplicate pentru Victor Şelin?

Duminică, 14 decembrie, în capitala Federaţiei Ruse, era planificată desfăşurarea şedinţei de constituire a diasporei moldoveneşti în Rusia.

Pe ordinea de zi era inclusă, de asemenea, iniţiativa de organizare a referendumului privind aderarea Moldovei la Uniunea Economică Eurasiatică.

Cel care a venit cu această iniţiativă, a fost chiar liderul social-democraţilor din Moldova, Victor Şelin, care timp de cinci ani promovează, în mod constant, ideea aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală.

Ajungând cu prima cursă de avion la aeroportul din Moscova — Domodedovo, el a fost informat de către Serviciului Grăniceri că, deşi nu are încălcări în aspect migraţionist, totuşi, îi este interzisă intrarea în Rusia din considerentul siguranţei publice.

Pe parcursul a şapte oră, politicianul s-a aflat sub arest după care, spre seară a zburat înapoi în Moldova.

În reţelele sociale, au părut două versiuni a ceea ce s-a întâmplat.

Potrivit unora, reprezentanţii Partidului Socialist nu pot accepta faptul că Blocul Electoral “Alegerea Moldovei - Uniunea vamală” a obţinut în Rusia peste 50–70 la sută din voturi. Din acest motiv, socialiştii ar fi denunţat pe Victor Şelin, precum că acesta intenţionează să organizeze un protest cu cetăţenii moldoveni împotriva autorităţilor ruse.

A doua versiune, la fel ţine de PSRM şi denotă faptul că socialiştii au organizat o provocare împotriva lui Victor Şelin, — un simbol al ideii de aderare a Moldovei la Uniunea Vamală, cu scopul de a discredita de tot această idee în Republica Moldova.

Reacţiile din mass-media controlată de către partidele de la guvernare, adevereşte anume faptul că s-a urmărit acest scop — să discrediteze intenţiile poporului moldovenesc de a stabili relaţii de prietenie şi reciproc avantajoase în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.

Sursa: www.psdm.md