Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPDM

Marian Lupu: Investiţiile în dezvoltarea Zonelor economice libere vor aduce locuri de muncă bine plătite în regiunile Moldovei

|versiune pentru tipar| PDM, 17 octombrie 2014

“Investiţiile în dezvoltarea Zonelor economice libere vor aduce locuri de muncă bine plătite în regiunile Moldovei, de care să beneficieze oamenii din satele şi oraşele ţării, nu doar din Chişinău”, a declarat astăzi preşedintele PDM, Marian Lupu. Într-o discuţie cu localnicii din oraşul Făleşti, liderul PDM a explicat cum pot investiţiile să crească Moldova.

“Echipa Partidului Democrat a muncit mult în ultimii ani anume în aceasta direcţie — pentru atragerea investiţiilor în dezvoltarea întreprinderilor şi crearea locurilor de munca. Exemplul nu este departe — la Bălţi, unde în Zona economică liberă se dezvoltă dinamic uzina concernului german Draexlmaier. Avem asemenea exemple şi la Ungheni şi Giurgiuleşti. Partidul Democrat va face tot posibilul ca Republica Moldova să atragă 1 miliard de euro pe an ca investiţii străine şi va lucra pentru a atinge acest obiectiv concret”, le-a spus Marian Lupu localnicilor din Făleşti.

Şi ministrul degrevat al Transporturilor, Vasile Botnari, a vorbit la Ungheni despre necesitatea atragerii investiţiilor în dezvoltarea întreprinderilor, inclusiv a porturilor. “Ne dorim ca Portul fluvial Ungheni să beneficieze de mai multe investiţii, inclusiv în modernizarea echipamentului şi a navelor. Vrem să avem siguranţa că această ramură va creşte, iar noi, cei care muncim în acest domeniu, să avem garanţia zilei de mâine. Vrem să avem locuri de muncă stabile şi bine plătite”, a spus, în cadrul întrevederii, unul din angajaţii portului.

În replică, democratul Vasile Botnari, responsabil în Guvern de ramura transporturilor, a menţionat că anume pentru a relansa această ramură a economiei, care a fost supusă degradării zeci de ani, una dintre priorităţile în mandatul său de ministru a vizat relansarea navigaţiei interne. “În ultimul an şi jumătate, am depus eforturi deosebite pentru relansarea navigaţiei interne şi dezvoltarea porturilor din Moldova. Astăzi, transportul fluvial, care nu a mai existat în Moldova timp de 25 de ani, reprezintă o oportunitate reală pentru creşterea economiei Moldovei prin oferirea căilor alternative mult mai ieftine de export şi import al mărfurilor. Vom continua să investim în această ramură, care aduce şi locuri de muncă noi, o dovadă a acestui fapt fiind dinamica înregistrată într-un singur an de Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti”, a explicat Vasile Botnari.

Pe de altă parte, locuitorii din Climăuţi, raionul Donduşeni, au spus că şi-ar dori ca autorităţile să acorde mai multă atenţie oamenilor de la sate. “Vedem că în oraşe se deschid întreprinderi, se construiesc drumuri, şcoli, spitale. Noi, cei care muncim la sat, vrem să ne bucurăm de aceleaşi facilităţi”, a spus un locuitor din Climăuţi în discuţiile cu parlamentarul Oleg Sîrbu.

Democratul le-a explicat oamenilor că o modalitate de a creşte satele din Moldova este reducerea numărului de taxe şi impozite, astfel încât să fie simplificată birocraţia şi să uşurăm relaţia contribuabililor cu statul. “De profesie sunt agronom, părinţii mei au lucrat în agricultură şi cunosc bine problemele din domeniu. Noi, cei din PDM, am promovat proiectul pentru diminuarea TVA-ul în agricultură. Acum, vrem să introducem un impozit unic în agricultură ca să ajutăm fermierii să se dezvolte”, a adăugat Oleg Sîrbu.

Amintim că Partidul Democrat din Moldova se află în turneu în satele şi oraşele Moldovei. Astăzi, echipele PDM se vor afla în discuţii cu oamenii din raioanele Donduşeni, Făleşti, Ungheni şi Leova.

Sursa: www.marianlupu.md