Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016

Informaţii generale despre alegerile prezidenţiale 2016

La 30 octombrie 2016 se vor desfăşura alegerile prin vot direct a Preşedintelui Republicii Moldova, în conformitate cu hotărârea Parlamentului din 1 aprilie 2016. Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puţin 1/3 din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale. Dacă nici un candidat nu va întruni cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care vor participa la alegeri, atunci pe 13 noiembrie 2016 se va organiza al doilea tur cu participarea primilor doi candidaţi stabiliţi în ordinea descreşterii numărului de voturi obţinute în primul tur. Pentru cel de-al doilea tur nu este stabilit un prag minim de participare.

La 31 august 2016 a început perioada electorală, când demarează oficial toate activităţile instituţiilor publice competente şi ale cetăţenilor cu drept de vot pasiv şi activ îndreptate spre organizarea şi desfăşurarea alegerilor. Au dreptul să-şi înainteze candidaturile pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova cetăţenii cu drept de vot care au 40 de ani împliniţi, au locuit permanent sau locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat.

Înregistrarea oficială a candidaţilor de către Comisia Electorală Centrală (CEC) este precedată de desemnarea candidaţilor şi constituirea grupurilor de iniţiativă pentru susţinerea candidaţilor, în număr de 25–100 de persoane cu drept de vot. Listele membrilor grupurilor de iniţiativă, în care sunt indicaţi conducătorii acestor grupuri, se depune la CEC, cel târziu cu 50 de zile înainte de ziua alegerilor, adică până la 9 septembrie 2016, de către persoanele propuse drept candidaţi la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. Membrii grupurilor de iniţiativă reprezintă candidaţii desemnaţi şi activează în numele acestora. CEC înregistrează grupurile de iniţiativă şi le eliberează legitimaţiile în termen de 3 zile de la depunerea solicitărilor. Respectiv, la 12 septembrie 2016, când expiră termenul de înregistrare a grupurilor de iniţiativă, vor deveni cunoscute numele tuturor potenţialilor candidaţi.

Pentru a fi înregistraţi în calitate de candidaţi la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, toţi solicitanţii sunt obligaţi să prezinte CEC listele de subscripţie, colectate de membrii grupurilor de iniţiativă, cu semnăturile a cel puţin 15 mii, dar nu mai mult 25 mii de susţinători cu drept de vot. O condiţie suplimentară pentru înregistrarea candidaţilor este ca semnăturile să provină din cel puţin o jumătate din unităţile administrativ-teritoriale (raioane şi municipii), câte cel puţin 600 de semnături în fiecare dintre acestea. Un alegător poate susţine, prin semnătură, doar un singur candidat. Listele de subscripţie urmează a fi depuse la CEC până la 29 septembrie 2016. După verificarea corectitudinii întocmirii listelor de subscripţie CEC decide înregistrarea candidaţilor până la 6 octombrie 2016. Odată înregistraţi, candidaţii se pot lansa în campania electorală, care se va încheia la 28 octombrie 2016.