Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Alocuţiunea Preşedintelui PCRM Vladimir Voronin în cadrul conferinţei de presă

|versiune pentru tipar||
PCRM / 27 octombrie 2010 | 
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Eu salut toţi reprezentanţii mijloacelor de informare în masă, prezenţi la această conferinţă de presă. Avem astăzi o agendă destul de scurtă. În mare parte ea constă din trei întrebări, care în fierbînţeala campaniei electorale, cu mare regret, rămîn fără răspunsuri. Iar aceste răspunsuri trebuie să fie clare şi concrete.

În primul rînd, după mai mult de un an noi nu putem să nu menţionăm o oarecare înviorare pozitivă în relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Foarte bine că în sfîrşit a apărut din partea Uniunii Europene o propunere concretă privind încheierea noului acord. Partidul nostru, care din noiembrie 2002 a declarat cursul de modernizare europeană a ţării, nu poate să nu se bucure de acest fapt. Doar este vorba despre ţară, libertăţi europene pentru poporul nostru, despre acel viitor al Moldovei, bazele căruia au fost puse în primul rînd, în prioada de guvernare a Partidului Comuniştilor.

În acelaşi timp, noi sîntem miraţi de încercarea actualei guvernări de a dezinforma despre rezultatele reale — destul de modeste, obţinute de Moldova în negocierile cu UE, încercarea nestăpînită şi extrem de iresponsabilă din partea guvernării de supraapreciere a acestor rezultate. Toţi sînteţi martori ai faptului cum guvernul trîmbiţează despre oarecare rezultate “senzaţionale”, despre faptul că cetăţenii Moldovei vor obţine din 2012 regim liberalizat de vize. Dacă ar fi aşa, puteţi să nu puneţi la îndoială — eu nu aş fi zgîrcit în a aduce laude actualui guvern, în pofida oricăror contradicţii politice.

Dar totul este invers. Absolut invers. În acea decizie, adoptată de către Consiliul pentru afaceri externe a Uniunii Europene, sînt date aprecieri mai mult decît atente. Este salutată însăşi iniţierea dialogului dintre Moldova şi Uniunea Europeană în chestiunea regimului de vize, fiind menţionat, că abolirea regimului de vize dintre UE şi Moldova — este o chestiune de perspectivă îndepărtată. Şi cel mai important — în textul documentului adoptat, este menţionat că procesul de negocieri urmează a fi realizat de către Moldova nu cu Consiliul pentru afaceri externe a UE, dar cu toate statele Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, aceasta înseamnă un proces de negocieri interminabile, de ani de zile. Un proces ce se aseamănă cu cel al aderării Republicii Moldova la OMC. Şi aceasta, în contextul în care Ucraina a obţinut o perspectivă cu mult mai clară în chestiunea dată.

Partidul Comuniştilor poate că şi nu ar prea fi adus critici guvernului pentru asemenea rezultate modeste. Doar pentru toţi este demult deja clar, că alianţa de guvernămînt în general a uitat ce înseamnă integrarea europeană. Toţi cunosc că parlamentul a adoptat în acest an doar cîteva legi, care cu mare greu pot fi atribuite agendei europene. Şi aceasta, reamintesc, în comparaţie cu parlamentul din legislatura precedentă, cînd au fost adoptate peste două sute de legi ce vizează integrarea europeană. Adică alte rezultate ale negocierilor cu UE nu are de unde să fie luate. Dar cînd guvernul în goana după efecte electorale minte oamenii în mod neruşinos, seamănă speranţe nejustificate, îi dezinformează — nu mai poate fi acceptabil. În asemenea mod se comportă doar guvernarea care nu intenţionează să răspundă pentru cuvintele sale. Aşa se comportă politicienii care se pregătesc mai degrabă pentru a fi în opoziţie, dar nu la o guvernare responsabilă.

În al doilea rînd, vă informez că Partidul Comuniştilor apreciază ultimele acţiuni ale guvernului Alianţei ca provocatoare, care prevăd metode de menţinere a puterii prin forţă. Este vorba inclusiv şi despre acel Acord semnat de către Ministerul Afacerilor Interne al Moldovei cu jandarmeria din România. Acord, care prevede în mod expres posibila implicare a României în asigurarea ordinii publice în Moldova. Deja a fost dată aprecierea politică a acestui Acord. Vreau doar să adaug că Partidul Comuniştilor a înaintat protestul său la Curtea Constituţională faţă de semnarea acestui document.

În acest context, Partidul Comuniştilor are careva întrebări. Nu, aceste întrebări nu sînt adresate partidelor lui Filat şi Ghimpu. Aici totul este clar. Eu am întrebări faţă de Partidul Democrat şi Alianţa Moldova Noastră. De ce asemenea sesizare către Curte nu a fost trimisă din numele acestor partide? Răspunsul este evident: ei sînt de acord cu acţiunile colegilor săi de Alianţă. Dar în acest caz, acum, în cadrul campaniei electorale anume despre aceasta trebuie de spus alegătorilor. Anume ceea ce este adevărat. Nu trebuie să le fie ruşine de faptul că aceste două partide au devenit filiale fără cuvînt ale partidului lui Ghimpu. Trebuie probabil să îşi schimbe cumva denumirea, să efectuieze rebrending şi să nu dezorienteze lumea cu centrismul lor neclar pentru nimeni.

În al treilea rînd, întreaga Moldovă cu groază urmăreşte cum actuala guvernare însearcă să îşi construiască campania sa electorală pe seama nenorocirii şi a tragediei oamenilor din vara trecută din satele din lunca Prutului. După cum ţinem minte, la început, toţi s-au repezit în maiouri de partid să salveze cîinii în zona inundată, licărind în faţa camerelor. Ulterior, ei au început să facă promisiuni privind restabilirea rapidă a pierderilor, construcţia caselor noi.

Cum arată totuşi această situaţie astăzi?

Spre exemplu, în satul Cotul Morii intenţionau să construiască 563 de case. 145 urmau a fi date în exploatare la data de 25 octombrie. În momentul de faţă au fost construiţi pereţii doar pentru 50 de case, dintre care 3 sînt la etapa de finisare. Restul în general sînt la etapa de începere a construcţiei. În satul Nemţeni era planificată construcţia a 115 de case noi. La momentul de faţă sînt ridicate doar 76 de case, dintre care doar la 20 a fost pus acoperişul. 39 de case încă nici nu au început a fi construite. În satul Obileni este planificată construcţia a 28 de case. Este ridicată doar o singură casă.

Şi toate acestea în condiţiile în care muncitorii pleacă. Materialele de construcţie sînt furate şi vîndute în pieţe. Salariile muncitorilor nu se plătesc.

Doar acest fapt este suficient pentru ca guvernul alianţei să renunţe în mod benevol la activitatea politică publică pentru anii apropiaţi. Deoarece să promiţi, după care să laşi oamenii, familii întregi fără acoperiş în iarnă — este culmea cinismului şi a trădării. Eu nu mai vorbesc şi despre faptul că aceasta este şi culmea incompetenţei, incapacităţii de aşi planifica timpul, de a organiza resursele profesionale şi materiale necesare.

Dar toate devin clare acum, cînt datorită investigaţiei jurnalistice a fost descoperit tabloul adevărat al celor întîmplate. Aceasta a fost o inundaţie organizată.

În această situaţie, Partidul Comuniştilor cere investigarea competentă imediată a celor întîmplate în lunca Prutului. Partidul Comuniştilor consideră întreaga Alianţa de guvernămînt ca fiind complici ai celor întîmplate la Nemţeni şi Cotul Morii. Lipsa oricărei reacţii din partea organelor competente la această sesizare, va însemna doar una — tăinuirea criminalilor.

În încheiere aş dori să spun că în ultimul an, conştiinţa civică a societăţii moldoveneşti, responsabilitatea politică au ajuns la cel mai înalt nivel. Şi din aceste considerente, guvernarea trebuie să înceteze orice încercări de a influienţa opinia publică prin minciună, ameninţări şi dezinformare. În special în ajunul alegerilor parlamentare.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Sursa: www.pcrm.md

Comunicat de presă al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova Adresarea Partidului Comuniştilor consacrată celei de-a 93 aniversare a Marii Revoluţii Socialiste din Octombrie