Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Discursul Presedintelui PCRM, dl.Vladimir VORONIN, in cadrul briefingului sustinut in contextul implinirii a 2 ani de la tragicele evenimente din 7 aprile 2009

|versiune pentru tipar||
PCRM / 6 aprilie 2011 | 
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimaţi colegi, stimaţi prieteni.

Au trecut deja doi ani de la trist-memorabila dată de 7 aprilie 2009. De doi ani, guvernarea, care a venit să conducă ţara în baza pogromurilor, manifestă un comportament absolut neadecvat în raport cu cele întîmplate.

Şi acest lucru este mai mult decît semnificativ. Politicienii care se află astăzi la conducere aşa şi nu au decis pentru sine — să se mîndrească sau să se ruşineze de ceea ce s-a întîmplat pe data de 7 aprilie 2009. Eu îi voi ajuta să rezolve această dilemă.

Un an în urmă, Alianţa de guvernare, a organizat aniversarea pompoasă de la acea dată. Atunci, toate aprecierile Alianţei au fost categorice şi unilaterale: cică, a fost o revoluţie democratică. Au apărut în tipar publicaţii de bravură, semnate de liderii Alianţei atît în Republica Moldova, cît şi peste hotarele ei. Toţi ei au rostit discursuri înflăcărate, au organizat mitinguri comemorative în capitală. După aceasta, autorităţile şi-au dat seama că au spus prea multe lucruri de prisos şi au început urmărirea lui Voronin, au făcut tentative să-l deposedeze de imunitatea parlamentară — ori pentru faptul că a suprimat această revoluţie, manifestînd neglijenţă în acţiuni, ori pentru faptul că a organizat această revoluţie. Eu sînt reconuscător sutelor de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, care au luat apărarea onoarei şi demnităţii mele, astfel oprind aceste acţiuni ale guvernanţilor. Vă reamintesc, că atunci, am înaintat şapte contra-întrebări comisiei, răspunsuri la care nu am primit nici pînă în ziua de azi. Acest fapt, categoric a demonstrat nu doar conspiraţia autorităţilor cu cei care au organizat 7 aprilie şi pogromurile din acea zi, dar în primul rind, prin acesta, s-a demonstrat că guvernarea de astăzi şi cei care au organizat pogromurile — sînt de facto unii şi aceiaşi.

Astăzi, guvernarea îşi bate joc în mod sadic de poliţişti, concediindu-i şi lipsindu-i de garanţiile sociale pe acei, care atunci au fost adevăraţii şi nobilii apărători ai suveranităţii, supremaţiei legii şi democraţiei în ţară. Organele de drept, în mod riguros, ascunde numele cunoscute ale vandalilor. Primăria mun. Chişinău le înmînează premii de milioane. Ghimpu propune o iniţiativă legislativă, prin care solicită instituirea zilei de 7 aprilie drept zi a libertăţii. Ceilalţi membri ai Alianţei, evident că sînt de acord cu el. Cel puţin, careva dezacorduri sau comentarii în acest sens nimeni nu a auzit. Acea zi, într-adevăr a fost o zi a libertăţii pentru acei, care înţelegeau libertatea ca încăierare şi violenţă.

Şi, fiţi de acord, toate acestea sînt îndeajuns pentru a recunoaşte definitiv — tuturor lor, foarte, foarte mult le-a plăcut ceea ce s-a întîmplat pe 7 aprilie 2009. Fără tot felul de comisii, a devenit în sfîrşit clar, că organizatori şi realizatori ai pogromurilor, inspiratori ai batjocoririi simbolurilor statale — sînt toţi, fără excepţie, actualii lideri ai Alianţei de guvernare. Rămîne să aflăm doar un mic detaliu — dacă evenimentele din 7 aprilie au fost o tentativă conştientă de lovitură de stat sau o consecinţă a iresponsabilităţii de organizare a provocatorilor politici?

Dar şi la această întrebare, societatea moldovenească are deja răspuns. Tot, ce face Alianţa de guvernare de cînd a venit să conducă, este de facto, o adevărată lovitură de stat tîrîtoare. Atacurile continue asupra Constituţiei, asupra codului electoral, tentativele, argumentate în orice fel şi chip, de a elimina şi renunţa la normele legislative elimentare în procesul de soluţionare a tuturor problemelor şi substituirea lor prin utilităţi de moment — aceasta şi este lovitura de stat. Lichidarea garanţiilor sociale pentru întreg poporul moldovenesc, transmiterea conducerii în mîinile bandiţilor şi criminalilor — aceasta este tot lovitură de stat. Toate acestea le-am observat în continuu în aceşti doi ani de zile. Astfel, caracterul “criminal al evenimentului” este demonstrată de ulterioara logică în acţiunile persoanelor care au obţinut puterea, în mare măsură datorită evenimentelor din 7 aprilie. A unei logici criminale şi antistatale.

Astfel, însuşi istoria, va finaliza investigarea evenimentelor din 7 aprilie. Haideţi, să-i permitem atunci, anume ei, să fie nu doar martor, dar şi judecător a tuturor celora, care au ridicat pumnul asupra democraţiei şi statalităţii noastre. Cum va fi această judecată, milostivă sau severă — vom afla cu toţii foarte curînd. Aşa cum spuneau grecii antici “adevărul întotdeauna îi ajunge pe cei minciunoşi şi pe martorii minciunoşi”. Şi sînt sigur, că foarte curînd vom deveni cu toţii martori ai acestor dezvăluiri.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia PCRM în legătură cu creşterea cazurilor de crime grave care au loc în ţară şi cu represiunile puterii împotriva colaboratorilor organelor de drept din Moldova Declaraţia Partidului Comuniştilor din Republica Moldova în legătură cu împlinirea a 2 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009