Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Mesajul Preşedintelui PCRM, V.Voronin lansat in cadrul conferinţei de presă

|versiune pentru tipar||
PCRM / 24 septembrie 2014 | 
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimaţi reprezentanţi ai mass-media,

Săptămîna trecută, a culminat procesul de degradare a parlamentarismului moldovenesc. Această guvernare a demonstrat în repetate rînduri că interesele personale şi de grup sînt mai presus decît interesele statului. Politica lor reprezintă o hoţie banală. Iar anularea şedinţelor Parlamentului se încadrează perfect în această politică a Coaliţiei. Ce şi cum împart ei acolo — încă o bancă, încă o întreprindere de stat sau dreptul de posesie asupra lui Leancă — contează mai puţin. Guvernarea, pe ultima sută de metri, caută cu disperare soluţii electorale şi nu poate găsi nici una. De aici se iscă bătăliile interne între liderii Coaliţiei.

Societatea este profund dezamăgită de partidele de la guvernare. Astăzi este important ca fiecare cetăţean al Moldovei să înţeleagă ce se întîmplă cu ţara şi ce trebuie de făcut pentru salvarea ei.

Oamenii au devenit mai săraci. Salariile, pensiile, alocaţiile sociale au îngheţat la nivelul anului 2009. Businesul mic şi mijlociu practic a fost distrus. Preţurile cresc în fiecare zi. Tarifele sînt exagerat de mari. Ponta şi Băsescu concurează cine dintre ei va anexa mai repede Moldova la România. Iar premierul Leancă participă la lansarea campaniei electorale a lui Ponta. Retorica antirusească este singura strategie electorală a guvernării moldoveneşti, care a declarat război comercial partenerului nostru strategic. Această cale este distructivă şi nu contribuie nici într-un fel la dezvoltarea Moldovei.

Consecinţele Acordului de Asociere cu UE, document prin care a fost trădat poporul şi interesul naţional, deja capătă proporţiile unei catastrofe economice. Peste 60 la sută din exportul Moldovei poate fi compromis, iar premierul Leancă, cu miniştrii, parcă în bătaie de joc, coace plăcinte cu mere.

O guvernare normală ar fi căutat opţiuni pentru soluţionarea problemei, însă această Coaliţie se pronunţă pentru întroducerea unor măsuri de reacţie, de facto declară război comercial Rusiei. Nici puterile geopolitice nu-şi permit să împartă lumea în prieteni şi duşmani. Numai conducerea Moldovei o face cu uşurinţă, fără a se gîndi la consecinţe. Doar în cîţiva ani Coaliţia a întors totul pe dos, găsind duşmani acolo, unde timp de sute de ani se află partenerii noştri strategici.

Sînt convins că restabilirea relaţiilor tradiţionale, istorice cu Rusia va constitui sarcina primordială, strategică pentru noua guvernare. Şi nu doar din considerente economice. Rusia a fost întotdeauna garantul statalităţii moldoveneşti, care este astăzi în mare pericol.

A venit timpul să schimbăm situaţia prin care trece ţara noastră în ultimii ani, cînd minoritatea agresivă îşi impune voinţa majorităţii.Actuala guvernare are ori “prieteni”, ori “duşmani”, dar nu are interese de stat. Acestea s-au pierdut printre lupte oligarhice şi corupţie.

Corupţia — este esenţa Coaliţiei. Chiar şi acum, cu doar două luni pînă la alegeri, Coaliţia nu propune nici un fel de programe pentru dezvoltarea Moldovei, ci caută cu disperare posibilităţi pentru a cumpăra voturi şi a falsifica rezultatele scrutinului. Schemele de corupţie au dus la distrugerea instituţiilor statului. Structurile de forţă protejează doar interesele oligarhilor. Securitatea cetăţenilor este problema lor personală, oamenii au rămas singuri în faţa criminalilor.

Guvernarea, în goană după păstrarea cu orice preţ a puterii, a transformat instituţiile statului în filialele mafiei. Guvernarea face experimente pe seama propriului popor. Ca rezultat Moldova s-a înglodat într-o criză politică, economică, socială fără precedent. Moldova se îneacă în mlaştina crizei morale. Guvernarea violează Constituţia. Reprezentanţii puterii îşi demonstrează în public bogăţiile, împart între ei controlul asupra procurorilor, judecătorilor, anchetatorilor. Şi o fac deschis, cinic, obraznic.

Degradarea profundă a liderilor Coaliţiei a dus la degradarea guvernării şi, în consecinţă, la degradarea socială. A venit timpul să rupem acest cerc vicios în cadrul alegerilor parlamentare. Pînă mai avem timp, pînă cînd Moldova nu s-a transformat definitiv într-un Vest Sălbatic.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova propune un program de depăşire a crizei profunde economice şi sociale din Moldova. Partidul nostru, ca şi întotdeauna, este deschis pentru alegători. Astfel, încă pe 1 mai, noi am propus programul electoral pentru dezbateri publice. Noi nu avem ce ascunde. Noi propunem măsuri concrete de modernizare a Moldovei, de combatere a corupţiei şi mafiei, de majorare a pensiilor şi salariilor, de micşorare a preţurilor. În plus, noi avem o echipă profesionistă, capabilă să realizeze acest program. Acesta este avantajul nostru principal în raport cu partidele de la guvernare şi aliaţii lor de stînga.

Alte partide nu au propus deocamdată nici un fel de idei concrete. În schimb, Partidul Democrat şi-a lansat autobuzul vesel, în care nişte miniştri împodobiţi ca Bradul de Anul Nou povestesc oamenilor cum ei au învins sărăcia. Şi cum o vor învinge în continuare, după alegeri.

Liberal-democraţii astăzi sînt îngrijoraţi doar de o problemă “naţională”: cine va fi primul în lista electorală — Leancă sau Filat şi pe cine să susţină în România — pe Băsescu sau Ponta.

Oamenii au obosit deja de experimente, de haosul produs de guvernanţi, de corupţie, de creşterea constantă a preţurilor.

Moldova a fost mulţi ani în căutarea unei idei naţionale. Astăzi această idee a fost găsită: noi trebuie să păstrăm statalitatea moldovenească şi să eliberăm Moldova de Coaliţie. Această guvernare a scris cea mai neagră filă în istoria ţării noastre. A venit timpul să o depăşim.

Sursa: www.pcrm.md

Comunicat de presă al PCRM privind întrevederea Vladimir Voronin — Laura Tuck Declaraţia fracţiunii parlamentare a PCRM