Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Comuniştii moldoveni au consemnat eliberarea Moldovei de sub ocupaţia română

|versiune pentru tipar||
PCRM / 28 iunie 2017
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Pe 28 iunie, în ziua aniversării a 77-ea a eliberării Moldovei de sub ocupaţia română, la monumentul înălţat în memoria luptătorilor pentru puterea sovietică, s-a desfăşurat un miting al memoriei. La această acţiune a luat parte conducerea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, activişti ai PCRM, adepţi ai partidului, precum şi reprezentanţi ai Uniunii Comuniste a Tineretului din Moldova, ai Uniunii Femeilor şi ai Uniunii Veteranilor.

În luările de cuvînt ale comuniştilor a răsunat îndemnul de a manifesta o atitudine plină de grijă faţă de istoria Moldovei, pentru a face tot posibilul ca tristele evenimente să nu se mai repete niciodată pe pămîntul moldav.

Galina Fedotova, secretar al comisiei centrale de revizie a PCRM, a menţionat faptul că generaţia de cetăţeni născută după războaie trăieşte cu certitudinea că în ziua de 28 iunie 1940 a avut loc eliberarea, ci nu ocuparea Moldovei, aşa cum încearcă să afirme astăzi tot felul de aşa-numiţi istorici care se află în serviciul revanşarzilor.

“Anume în perioada de după război Moldova s-a ridicat în picioare şi a început să prospere ca niciodată: aici se construiau fabrici şi uzine, şcoli şi grădiniţe, spitale, şi-a luat avînt în dezvoltarea sa şi agricultura. Poporul se bucura de o adevărată libertate. Plecăciune adîncă celor care, luptînd pentru eliberarea Moldovei, şi-au jertfit propriile vieţi”, a spus comunista.

Liubovi Grigorieva, membru al CR al PCRM din sectorul Buiucani, a subliniat că majoritatea populaţiei Moldovei cunoaşte adevărata istorie a ţării.

“Da, această istorie este una tristă, dar ziua de 28 iunie a devenit o adevărată sărbătoare a speranţei. Şi astăzi această sărbătoare este percepută ca prima zi a Victoriei. Nimeni şi niciodată nu va reuşi să şteargă din memoria oamenilor glorioasele pagini ale istoriei. Îndemnăm tînăra generaţie să păstreze această memorie şi să nu admită ca asemenea evenimente să se repete”, a relevat tovarăşa Grigorieva.

Vladimir Voronin, preşedinte al PCRM, al treilea preşedinte al ţării, a subliniat că evenimentele zilelor de astăzi este imposibil să nu fie puse în acord cu faptele istorice. Liderul comuniştilor moldoveni a atras atenţia asupra vîlvei şi agitaţiei pe care le face guvernarea, în primul rînd Partidul Democrat şi deputaţii cumpăraţi de ea, în ceea ce priveşte schimbarea sistemului electoral.

“Ei ascund adevărata cauză şi adevăratul motiv al acestor modificări, la fel cum ascund planurile lor negre. Dar cauza şi motivul constau în faptul că ei cu orice preţ doresc, — iar preţul pentru dînşii nu contează, au cu ce-l achita —, să obţină majoritatea constituţională, pentru ca după aceea, folosindu-se de asta, să poată săvîrşi actul «marii uniri». Care, printre altele, a fost săvîrşit cu mulţi în urmă de asemenea într-un mod la fel de mişelesc — în 1918, ei s-au folosit de slăbiciunea de atunci a puterii sovietice şi au votat unirea”, a amintit Vladimir Voronin.

Al treilea preşedinte al Moldovei a atras atenţia şi asupra altui moment — cel legat de poziţia Comisiei de la Veneţia şi reacţia la această poziţie a autorităţilor moldovene.

“Această reprezentaţie teatrală cu Comisia de la Veneţia, cu Comisia Europeană şi cu Strasbourg-ul nu e altceva decît un spectacol prost regizat, avînd scopul final de a organiza alegeri conform scenariului guvernării, pentru a obţine majoritatea constituţională şi a arunca Moldova în braţele României”, a indicat liderul PCRM.

În opinia lui Vladimir Voronin, aceste planuri coincid cu planurile americanilor, nemaivorbind de români, care visează la asta din anul 1940.

“Asta coincide cu planurile lor de divizare a ţării. Anume de aceea nici pînă acum nu se poate ajunge la unirea celor două maluri ale Nistrului. Pentru ca asta să nu se întîmple, sînt invocate diferite cauze şi se întreprind diferite acţiuni. Una din ele este zădărnicirea procesului de negocieri în formatul «5+2», ca poporul să nu cunoască nimic, ca el să uite, să se împace cu toate. Şi, pînă la urmă, trucul le-a reuşit”, a declarat preşedintele Partidului Comuniştilor.

După declararea independenţei, Moldova se confruntă, bineînţeles, cu mari probleme. Şi asta pentru că, chiar din primele zile, a subliniat Vladimir Voronin, ţara n-a avut noroc de o conducere bună. “La putere au venit naţionaliştii, unioniştii, frontiştii, românii şi ei au început să promoveze o politică, potrivit căreia treptat să fie nimicită şi baza materială, şi acel nivel intelectual pe care-l avea populaţia de atunci, şi acel patriotism pe care puterea sovietică l-a educat în fiecare cetăţean, ca astfel, încetul cu încetul, să ajungă la «marea unire»”.

“Şi, cu regret, le-au reuşit de acum multe. Cu regret, pe mulţi i-au împrăştiat, i-au tras de partea lor. Pe unii i-au cumpărat prin metode viclene, cu bani, cu funcţii, pe alţii i-au intimidat, i-au lichidat, i-au închis, şi aşa mai departe — şi toate acestea pentru ca să-şi rezolve principala lor problemă. Şi acum vor merge la toate, pentru că, aşa cred ei, situaţia este favorabilă lor: puterea este concentrată în aceleaşi mîini, voturile necesare ale deputaţilor sînt de acum cumpărate, e creată majoritatea parlamentară.

Ei vor organiza alegeri şi nu vor ţine cont de nimic şi de nimeni. Adică vor falsifica, vor cumpăra alegători, vor strecura falsuri şi tot ce vrei, ceea ce, de fapt, au făcut întotdeauna din momentul declarării independenţei Moldovei doar cu o mică pauză în timpul guvernării PCRM”, a spus Vladimir Voronin.

Liderul PCRM i-a îndemnat pe comunişti să explice oamenilor politica murdară pe care o promovează regimul guvernant. El şi-a exprimat încrederea că planurile şi metodele prin care acţionează actuala putere nu-i vor aduce succes, şi toate se vor termina cu nimic, aşa cum s-a întîmplat cu mulţi ani în urmă, cînd Hitler a promis că teritoriul României se va întinde de la Carpaţi pînă la Marea Neagră.

“Este regretabil că poporul le rabdă pe toate acestea. În ţară, practic, nu există partide de opoziţie, ca să ne putem uni cu ele în lupta împotriva nemernicilor de la putere. Rămînem doar noi, comuniştii, care trebuie să apărăm ţara şi poporul, trebuie să luptăm pentru păstrarea suveranităţii şi independenţei Moldovei. Cînd ne-am aflat la guvernare, am demonstrat că ţara se poate dezvolta. Trebuie şi de acum înainte să ne unim şi să ne consolidăm rîndurile, să explicăm societăţii ce pericol ne ameninţă. Pentru că astăzi oamenii au ajuns să fie nepăsători faţă de ceea ce se întîmplă în jurul lor. Dar trebuie şi să-i cinstim pe eroii care cu mulţi ani în urmă au eliberat ţara noastră de ocupaţia română”, a încheiat Vladimir Voronin.

La sfîrşitul mitingului, participanţii au depus flori la monumentul luptătorilor pentru puterea sovietică.

La 28 iunie 1940, trupele sovietice au eliberat Basarabia de sub ocupaţia română. Teritoriul dintre Prut şi Nistru s-a aflat în componenţa României timp de 22 de ani — din martie 1918 pînă la 28 iunie 1940, cînd, după notele înaintate de guvernul sovietic cu privire la cedarea Basarabiei Uniunii Sovietice, în teritoriul ei au intrat unităţile Armatei Roşii a muncitorilor şi ţăranilor, iar trupele române, moşierii şi funcţionarii s-a retras în grabă, fără a opune rezistenţă.

Sursa: www.pcrm.md

Mesajul de felicitare al Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova cu ocazia Zilei Victoriei Declaraţia PCRM în legătură cu acţiunile subversive ale Ministerului Educaţiei