Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Democraţii s-au reunit în cadrul Congresului VIII al PDM

|versiune pentru tipar||
PDM / 24 decembrie 2016 | 
Partidul Democrat din Moldova

Aproximativ 1000 de delegaţi din toate raioanele ţării, membri ai Partidului Democrat din Moldova, s-au reunit în această dimineaţă în Chişinău, la Congresul VIII al formaţiunii.

Evenimentul se desfăşoară la Palatul Republicii, unde au sosit, încă de la primele ore ale dimineţii, reprezentanţi ai partidului din teritoriu, dar şi lideri ai formaţiunii.

Alături de Partidul Democrat din Moldova, la eveniment participă şi invitaţi din partea altor partide politice, reprezentanţi ai mediului academic şi cultural, precum şi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău.

Totodată, oaspeţi de seamă din partea mişcării social-democrate internaţionale au venit să salute evenimentul Partidului Democrat. În sala Congresului se află Luis Ayala, secretarul general al Internaţionalei Socialiste, Victor Ponta, vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste, Preşedinte al Comisiei Afaceri Europene din Parlamentul României, Sonja Lokar din partea Partidului Socialiştilor Europeni, precum şi mai mulţi lideri de social democraţi din Georgia, Ucraina şi România.

Întrunirea democraţilor a început cu intonarea imnului de stat al Republicii Moldova, de către Ana Cernicova, solistă a Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Maria Bieşu”.

Punctul principal pe agenda congresului de astăzi este alegerea noii conduceri a PDM — preşedintele partidului, prim-vicepreşedintele şi Consiliul Politic Naţional. De asemenea, în cadrul întrunirii se va adopta noul statut al partidului şi va fi votată rezoluţia politică a PDM.

Vlad Plahotniuc a fost ales preşedintele PDM

Delegaţii democraţi întruniţi în Congresul VIII al partidului l-au ales pe Vlad Plahotniuc preşedinte al Partidului Democrat din Moldova pentru următorii 4 ani. Vlad Plahotniuc a fost votat unanim de delegaţii care şi-au exercitat dreptul la vot.

În discursul de susţinere a candidaturii, Vlad Plahotniuc şi-a expus viziunea despre PDM drept un partid “care livrează rezultate concrete, care duce lucrurile până la capăt, un partid al acţiunii”. El s-a arătat un adept al politicii pentru oameni, criticând acei politicieni care se dau în spectacol “făcând pe Vlad Ţepeş sau pe Albă-ca-Zăpada”.

Vlad Plahotniuc a subliniat că nevoia unui partid al moldovenilor şi pentru moldoveni, amendând poziţionările geopolitice insistente şi excesive ale partidelor din ţară în dauna oricăror proiecte concrete pentru oameni. “În campaniile electorale în special, dar deseori şi după, ai senzaţia că se bat europenii, românii, ruşii, americanii. Şi unde sunt moldovenii în toată povestea asta? Care este partidul moldovenilor? Care este partidul spre care pot oamenii să meargă cu încredere pentru că le va rezolva problemele?”

Vlad Plahotniuc a spus că PDM trebuie să fie “un partid cu iniţiativă, un partid cu oameni profesionişti, un partid care găseşte soluţii la problemele oamenilor, un partid european prin modul în care face politică şi un partid progresist prin viziunea sa modernă de dezvoltare a ţării”.

El a spus că PDM va veni cu o iniţiativă de reformare a clasei politice, “începând de la optimizarea Parlamentului şi a Guvernului, transmiterea reală în mâna poporului a controlului asupra Parlamentului, identificarea pârghiilor prin care cetăţenii să-i poată sancţiona pe cei care nu îşi fac treaba în timpul mandatului”. Noul preşedinte al partidului le-a propus democraţilor un PDM “care preia activ agenda reală a oamenilor şi o implementează zi de zi, cu ajutorul colegilor noştri din Guvern si Parlament”.

Vlad Plahotniuc a subliniat forţa şi hotărârea PDM prin comparaţie cu alte partide: “suntem un partid care a făcut şi face ceea ce nu au făcut alţii. Ei, din raţiuni electorale, nu îndrăzneau să facă reforme, noi însă am avut curajul şi caracterul să le facem din raţiuni strategice pentru ţară. Propun să mergem pe această strategie — a curajului şi a caracterului în acţiuni, dar şi a responsabilităţii directe faţă de cetăţeni”.

El le-a spus colegilor democraţi că, în opinia lui, viziunea PDM “trebuie să fie orientată mai mult spre interiorul ţării decât spre exterior”, iar PDM să fie partidul celor care cred că putem face mai mult “aici, acasă, în Moldova”. “E timpul să punem capăt incertitudinilor şi să ne ocupăm, cu rost, de casa noastră comună, Moldova”, a afirmat Vlad Plahotniuc de la tribuna Congresului PDM.

Liderul democrat şi-a încheiat mesajul mulţumindu-le foştilor preşedinţi democraţi Marian Lupu şi Dumitru Diacov pentru contribuţiile avute la stabilitatea Moldovei şi la dezvoltarea PDM.

Alegerile în cadrul Congresului au continuat cu votarea listei noului Consiliu Politic Naţional.

Totodată, delegaţii democraţi au ales şi noul prim-vicepreşedinte al PDM, în persoana lui Pavel Filip.

Discursul noului preşedinte al PDM, Vlad Plahotniuc, la Congresul VIII al formaţiunii

Stimaţi invitaţi, Dragi colegi,

Voi începe prin a saluta prezenţa membrilor Partidului Democrat, delegaţi la acest congres.

Vreau să salut prezenţa la acest congres a invitatilor din tară dar, şi a oaspeţilor de peste hotare, multumindu-le mult pentru cuvintele calde, care le-au spus despre PDM.

Le mulţumesc că sunt alături de noi în acest moment important şi, de asemenea, pentru tot sprijinul pe care l-au acordat în aceşti ani.

Dragi colegi,

Pentru că ne vedem pentru prima dată după recentele alegeri prezidentiale, în acest format larg, vreau să vă felicit pe toţi pentru munca depusă în campania electorală şi respectiv, pentru rezultatul bun la care am ajuns.

Felicitările sunt îndreptate desigur, şi către cel care ne-a reprezentat în aceste alegeri, către colegul nostru — Marian Lupu.

Atât sondajele noastre, cât şi cele realizate la comanda unor organizaţii internaţionale, au arătat foarte clar o creştere constanta a PDM-ului faţă de ultimele alegeri.

Din 2010 pana in prezent, noi trăim un fenomen foarte interesant-cu cât suntem atacaţi mai intens, cu atât ne întărim mai tare.

Acest fenomen mai arată că lumea se schimbă, oamenii devin mai pragmatici, ei işi doresc politicieni de acţiune, nu politicieni demagogi.

Vreau să vorbim astăzi despre această nouă realitate şi despre modul în care putem să adaptăm activitatea noastră politică la ea.

În ultimele zile mulţi dintre voi, precum:

  1. şefi de organizaţii teritoriale,
  2. preşedinţi de raioane,
  3. consilieri,
  4. primari,

mi-aţi sugerat să accept nominalizarea la funcţia de preşedinte al Partidului Democrat. Ceea ce v-am spus în discuţiile avute, voi repeta şi acum, în faţa Congresului.

De fiecare data când am plecam la un drum nou, într-un proiect nou, evaluam scopul şi posibilităţile mele de a-l realiza.

Eu nu-mi puteam permite să accept propunerea de a fi preşedinte al Partidului Democtar fără ca dumneavoastră să fi avut posibilitatea să analizaţi care este scopul meu, cum vad eu dezvoltarea partidului şi cu ce proiect aş veni eu la conducerea partidului.

De aceea, vă voi spune în continuare câteva lucruri legate de viziunea mea pentru Partidul Democrat dar şi pentru Republica Moldova.

Dupa asta, haideţi să analizam dacă aceasta este ceea, ce aşteptaţi voi şi, atenţie, dacă sunteţi gata să ne asumăm împreună acest proiect, indiferent din ce funcţie o vom face fiecare dintre noi.

Proiectul meu politic are două componente:

  1. Prima componenta este legată de dezvoltarea Partidului Democrat şi modernizarea clasei politice din Moldova,
  2. A doua componenta este viziunea mea personală de dezvoltare pentru Republica Moldova.

Voi începe cu cea politică.

Stimaţi invitaţi, onorată asistenţă,

Lumea se schimbă, politica trece prin transformari profunde la nivel mondial, oamenii deja, au alte aşteptări de la clasa politica decât aveau până acum.

Timpul pretinşilor eroi politici şi a aventurierilor a trecut.

Oamenii au început deja să-i schimbe pe politicieni, dacă ultimii nu le-au înţeles aşteptările.

În acest an, am văzut cum în diverse ţări, cetăţenii, prin votul lor, au răsturnat toate calculele analiştilor politici şi au sfidat prognozele şi sondajele de opinie.

Oamenii din America, din Europa, din alte regiuni ale lumii, dar chiar şi cei din vecinătatea noastră caută deja politicieni cu mesaje concrete, capabili să acţioneze ferm, să ia decizii curajoase, pentru ca să îmbunătăţească viaţa societăţii.

Cerinţele oamenilor faţă de clasa politică au devenit mult mai exigente.

Cetăţenii au devenit mai nerăbdători şi mai pragmatici.

Ei sunt în căutarea unor noi politicieni cu noi stiluri de guvernare, pe care nemijlocit o sa-i voteze in urmatoarele exerciţii electorale.

Pentru ca să câştigăm alegerile parlamentare din anul 2018, noi, suntem datori să ne schimbăm în mod radical şi să ne adaptăm la noile realităţi, doar asa vom reuşi.

Dragi colegi,

A venit momentul ca PD să vină cu o nouă modalitate de a face politică, condiţionată tocmai de schimbările pe care oamenii le cer.

M-am gândit foarte mult la cum ar trebui să ne poziţionăm noi pe scena politică şi ce ar trebui să facem pentru a mări numarul de sustinatori ai partidului.

După multe şi diverse optiuni pe care le-am examinat, am înţeles că, de fapt, soluţia constă într-o idee extrem de simplă.

Cel mai bun loc, pe care PDM-ul trebuie să-l ocupe ca să fie aproape de oameni, nu este pe scena politică, nu este în lumina reflectoarelor unde fiecare partid îşi joacă rolul şi aşteaptă apoi aplauzele.

Nu pe scena politicii trebuie să ne înghesuim noi de rând cu alte partide, dar trebuie odata să coborâm între oameni, să nu-i mai privim de sus, caci asta e marea greşeală care ţine partidele departe de oameni!

Şi apoi, când un partid are posibilitatea să facă asta mai bine ca oricând, dacă nu atunci, când este la guvernare?

Deja azi Partidul Democrat trebuie să se poziţioneze ca un partid care livrează rezultate concrete, ca un partid care duce lucrurile până la capăt, ca un partid al acţiunii.

Asta înseamnă să faci politică pentru oameni, şi nu să te dai în spectacol la televiziuni sau pe reţele de socializare, făcând-ul pe Vlad Ţepeş sau pe Albă ca Zăpada.

Nici exagerarea poziţionării geopolitice nu este una productivă, nu este deloc în folosul societăţii.

Avem în Moldova diverse partide: pro ruse, pro româneşti, pro europene, fiecare îşi ia turta lui în campania electorală şi pe urmă nu mai produce nimic, şi aşteaptă următoarele alegeri.

Ba şi mai grav, aceste divizări forţate ale societăţii isterizează populaţia şi creează o atmosferă de nesiguranţă în ţară.

În Moldova, în campaniile electorale în special, dar deseori şi dupa, ai senzaţia, că se rup in bătăi politice europenii, românii, ruşii, americanii.

Dar unde-s moldovenii aici???

Şi atunci ce fac partidele noastre?

Se declară pro ruse sau pro europene şi se intrec în cunoştinţe profunde de istorie si geopolitică.

Şi unde sunt moldovenii în toată povestea asta?

Care este partidul moldovenilor?

Care este partidul spre care pot oamenii să meargă cu încredere pentru că le va rezolva problemele?

Eu cred că acesta trebuie să fie,…pauza… desigur, partidul nostru — Partidul Democrat.

Trebuie, pentru că este:

  1. un partid cu iniţiativă,
  2. un partid cu oameni profesionişti,
  3. un partid care găseşte soluţii la problemele oamenilor,
  4. un partid european prin modul în care face politică şi
  5. un partid progresist prin viziunea sa modernă de dezvoltare a ţării.

Pentru asta, PDM-ul trebuie să se deschidă mai mult şi să permită oamenilor să participe direct la activitatea partidului, să poată influenţa deciziile lui şi să aibă beneficii reale din activitatea partidului.

Si de ce să nu incepem acum aceasta schimbare in partid, când avem toate pârghiile să o facem?

Stimaţi colegi,

Partidul Democrat este principalul partid de la guvernare, iar asta înseamnă că are şi cele mai multe pârghii instituţionale, dar are şi responsabilităţi pe măsură.

Vreau să vă spun că o responsabilitate importantă, o reformă pe care urmeaza să o promovăm, daca vrem sa ne modernizam, trebuie să fie şi schimbarea de mentalitate.

Consider ca Partidul Democrat trebuie să fie partidul care contribuie substanţial la această schimbare de mentalitate şi este un obiectiv pe care mi-l asum în cadrul proiectului meu politic.

Cred că depolitizarea instituţiilor statului, despre care s-a vorbit atât, se poate aprofunda substanţial şi prin această schimbare de mentalitate.

Trebuie ca toti oamenii să înţeleagă faptul că nu mai functioneaza mecanizmul, atunci când ei apelează la instituţiile de drept pentru a le influenţa în favoareaea lor.

De asemenea, nimeni nu trebuie să se simtă protejat când face ilegalităţi.

Trebuie să înţelegem, că le vine vremea tuturor celor care fură, să stea la puşcărie, indiferent de relatiile sau “blatul” pe care-l are.

PDM-ul va veni cu o iniţiativă de reformare a clasei politice, începând de la:

  1. optimizarea Parlamentului şi a Guvernului,
  2. transmiterea reală în mâna poporului a controlului asupra Parlamentului,
  3. identificarea pârghiilor, prin care cetăţenii să-i poată sancţiona pe cei care nu îşi fac treaba în timpul mandatului.

Noi, ca partid, vom avea doar de câştigat din asta, la fel şi ţara noastră.

Vor pierde însă, populiştii şi aventurierii politici, cei care încă îşi imaginează că prin discursuri frumoase îi vor amăgi pe oameni.

Vor pierde cei, care s-au obişnuit să manipuleze cu oamenii pe la proteste violente sau pe reţele sociale.

Faptul ca avem foarte mult de-acum incolo de facut, deloc nu înseamnă că ce am făcut noi în PDM până acum nu a fost bine.

Ba dimpotrivă, rezultatele obţinute în ultimele alegeri şi reprezentarea noastră în Parlament, arată că suntem cel mai puternic partid.

Dar, totusi, noi real avem un potenţial mult mai mare, spre care trebuie să tindem, iar pentru asta este necesar să ne deschidem şi să lărgim oferta pentru diferite categorii sociale.

Stimaţi colegi,

Rezumând cele spuse până acum, eu vă propun astăzi, ca Partidul Democrat să devină partidul care preia activ agenda reală a oamenilor şi o implementează zi de zi, cu ajutorul colegilor noştri din Guvern si Parlament.

Partidul Democrat este deja recunoscut şi apreciat mult de partenerii occidentali.

Noi suntem priviţi ca promotori ai unor reforme dificile, pe alocuri dureroase, dar extrem de necesare pentru economia ţării.

Deci suntem un partid care a făcut şi face ceea, ce nu au făcut alţii.

Ei, din raţiuni electorale, nu îndrăzneau să facă aceste reforme, noi însă, am avut curajul şi caracterul să le facem din raţiuni strategice pentru ţară.

Timpul va demonstra că am avut dreptate, şi dacă nu acum, atunci mai târziu, cu siguranţa, oamenii, ne vor înţelege.

Eu propun să mergem în continuare pe această strategie — a curajului şi a caracterului în acţiuni, dar şi a responsabilitaţii directe faţă de cetăţeni.

Onorată asistenţă, dragi colegi

În prima parte a discursului v-am prezentat câteva din elementele importante ale viziunii mele privind modernizarea partidului dar şi poziţionarea lui mai aproape de cetăţeni şi nevoile lor.

Există însă şi obiective care se poziţionează deasupra puterilor unui singur partid şi depăşesc sfera exclusivă a viziunilor acestui partid.

Despre acestea voi vorbi în continuare, în prezentarea proiectului personal.

Consider că este datoria oricărui om politic să se implice în promovarea unor valori şi a unor cauze, care pot asigura un impact fundamental asupra societăţii.

Ca fiecare ţară, care îşi proiectează un viitor pe mulţi ani înainte, Republica Moldova are nevoie de o viziune care să o definească şi care să-i încurajeze cetăţenii.

Însă, până acum, nici o formaţiune politică, nici un lider nu au reuşit să ofere o platformă, în baza căreia noi toţi să ştim cum să ne raportăm la ţara în care trăim şi la perspectivele ei de dezvoltare.

Toate soluţiile de ordin geopolitic care au tot fost prezentate în ultimii 25 de ani nu se ridică la rangul unei viziuni, sau, dacă vreţi, al unei doctrine de stat.

Majoritatea ofertelor politice din Moldova au fost oferte de partid, nu de ţară.

Dacă ne referim la proiectele de integrare într-o structură externă sau alta, (integrarea europeană, integrarea in uniunea vamala, unirea cu Romania) trebuie să înţelegem că ele au fost şi sunt privite nu ca un scop în sine, ci ca o cale intermediară spre ceva.

Chiar şi integrarea europeană constituie doar o etapă superioară pe scara pe care o urcăm, dar nu e staţia finala.

Rămâne, desigur, în vigoare întrebarea:

Ce vrem noi sa obţinem prin integrarea Europeana?

Aceasta este întrebarea la care noi, întreaga clasă politică, împreună cu cetăţenii, trebuie să avem un răspuns bine conturat.

Şi sunt sigur că putem identifica o viziune care să ne împace pe noi toţi.

Onoraţi invitaţi, Stimaţi colegi,

Eu consider că viziunea ţării noastre poate fi definită pornind de la dorinţa cetăţenilor de a avea o ţară, în care să dorească să trăiască, să înveţe şi să muncească, ei şi copiii lor, fără necesitatea de a pleca şi de a căuta un ban şi un rost prin lumea mare.

Insist pe ideea că viziunea noastră trebuie să fie orientată mai mult spre interiorul ţării, decât spre exterior.

Ea ar putea fi redată prin sintagma Aici, Acasă, în Moldova.

Este o viziune, de care are nevoie nu doar fiecare cetăţean, dar chiar statul nostru.

Ştiu, din istoriile celor care au plecat, că ar fi preferat să rămână acasă, în Moldova, dacă aici ar fi avut condiţii mai bune de trai şi perspectiva unui viitor demn.

Deocamdată însă, mulţi aleg să plece.

Sunt conştient de toate aceste probleme cronice ale ţării noastre.

Înţeleg dezamăgirea oamenilor care nu-şi văd rostul pe plaiul natal şi privesc dezorientaţi la viitorul lor şi al copiilor.

Pornind de la aceste idei, am decis să lansez o campanie, care să promoveze o viziune la scară naţională, o viziune care să unească doleanţele noastre ale tuturor, indiferent de etnie, vârstă, preferinţe ideologice sau statut social.

O viziune care să ne insufle încredere că tot ce vom face în plan economic, politic sau social, tot ce vom face colectiv sau individual va rezulta în-un trai mai bun Aici, Acasă, în Moldova. Vreau să înţelegem cu toţii că ceea ce facem, în orice domeniu:

  1. în reformele din administraţie sau educaţie,
  2. în atragerea investiţiilor şi crearea locurilor de muncă,
  3. în sponsorizarea activităţilor culturale şi educaţionale,
  4. în susţinerea sportului şi a campaniilor anti-violenţă,

totul facem pentru noi, pentru ţara noastră, pentru viitorul nostru.

Voi depune mult efort personal, voi îndemna Partidul, voi face apel către alte formaţiuni politice, să promoveze fiecare pe calea sa, cu mijloacele sale, această idee, ca fiind una situată deasupra intereselor şi disputelor politice.

E o viziune asupra căreia nimeni nu poate deţine monopol, dar fiecare poate deveni creatorul ei.

Privind acum in retrospectiva dar şi spre orizont, la următorii ani, privind la generaţia care ne va lua locul, înţeleg că suntem datori să oferim mai mult sens şi mai multă determinare atât ţării, cât şi nouă, ca popor.

E timpul să punem capăt incertitudinilor şi să ne ocupăm, cu rost, de casa noastră comună, Moldova.

E ceea ce ne poate uni, şi consolida cu adevărat.

Dragi colegi,

Noua echipă de conducere, pe care o vom vota astăzi, trebuie să-şi asume proiectul de modernizare a partidului, să-şi asume obiectivul ca în 2018 să mergem în alegeri ca un partid care s-a adaptat la nevoile reale ale oamenilor, un partid al moldovenilor, un partid care a reuşit să-şi facă ordine nu doar în propria ogradă, dar şi în ţară.

V-am prezentat câteva din intenţiile şi proiectele de viitor pe care le am.

Vă invit să le realizăm împreună, să muncim ca o echipă puternică şi unită, şi să demonstrăm că putem să ne adaptăm la noile realităţi din politică şi la aşteptările oamenilor.

Şi apropo de echipa noastră, am câteva gânduri speciale pe care vreau să le transmit colegilor noştri Marian Lupu şi Dumitru Diacov.

O să încep cu Marian Lupu, căruia vreau în primul rând să-i mulţumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru PDM, să-l felicit pentru lecţiile de maturitate politică pe care le-a dat întregii clase politice, contribuind decisiv la stabilitatea ţării.

Vreau să-i mulţumesc personal şi pentru buna colaborare pe care am avut-o până acum şi pentru spiritul de echipă pe care îl are.

Marian Lupu rămâne un pilon de bază al Partidului Democrat şi sunt sigur că susţinerea lui va conta enorm în procesul de modernizare a partidului.

Vreau să-i mulţumesc personal şi lui Dumitru Diacov pentru tot ce a făcut de la înfiintarea partidului şi până azi, pentru gestul de maturitate politică făcut atunci când a acceptat să predea cârma PDM-ului Domnului Marian Lupu, cât şi pentru lucrurile importante pe care le-am învăţat de la el în politică.

Împreună cu Dumitru Diacov, cu Marian Lupu, dar şi cu alţi colegi, unii care sunt azi in aceasta sala, am trecut prin momente istorice atunci, când în anul 2009 am pus bazele guvernării pro europene, punând capăt epocii comuniste.

Este un moment foarte important din istoria recentă a partidului nostru, la fel cum peste câţiva ani sper că vom vorbi şi despre momentul de astăzi.

Vă mulţumesc mult pentru atenţie, vă mulţumesc inclusiv că aţi venit să petreceţi prima parte a ajunului de Crăciun în familia noastră politică, pentru a pune împreună bazele noului nostru proiect politic de dezvoltare a ţării.

Si… un La Multi Ani tuturor!!!

Marian Lupu a anunţat, în cadrul Congresului PDM, “predarea de ştafetă” pentru şefia partidului

Marian Lupu s-a adresat delegaţilor şi invitaţilor prezenţi la congresul partidului, făcând o scurtă totalizare a rezultatelor formaţiunii politice democrate în ultimii ani de zile.

Liderul democraţilor a rememorat momentul alegerii sale în fruntea PDM, în vara anului 2009, subliniind că partidul era atunci într-o situaţie grea, luptând pentru revenirea în Parlament. Marian Lupu a subliniat traseul ascendent al PDM începând cu alegerile parlamentare din 29 iulie 2009, accentuând că astăzi partidul este principala forţă de guvernare la nivel naţional şi principala forţă reprezentantă în administraţia publică locală.

Liderul democrat a atras atenţia asupra marii responsabilităţi pe care PDM o are la momentul actual. El a vorbit despre progresele înregistrate de Moldova în anul 2016, considerând că PDM a reuşit “în misiunea de a stabiliza ţara, de a reporni motoarele economiei naţionale şi de a reface încrederea partenerilor de dezvoltare”. Marian Lupu a vorbit de asemenea despre relaţiile consolidate pe care PDM le are cu partidele social-democrate din lume, reamintind că în 2015 PDM a devenit membru asociat al Partidului Socialiştilor Europeni.

Preşedintele PDM le-a cerut democraţilor să fie uniţi, dar mai ales să fie “patrioţi moldoveni”, susţinând drumul european al ţării. “Vă vor mulţumi urmaşii noştri, care vor privi la vremurile de azi şi vor spune că am făcut bine ce am făcut”, a spus Marian Lupu referindu-se la angajamentul PDM pentru continuarea parcursului european al Republicii Moldova.

Marian Lupu a anunţat în final “predarea de ştafetă” pentru şefia partidului, exprimându-şi încrederea că democraţii vor alege persoana potrivită pentru a-i urma în funcţie.

Democraţii au aplaudat discursul lui Marian Lupu, care a fost felicitat deschis pentru cei 7 ani în care a condus partidul.

Liderii democraţi au transmis mesaje de forţă şi unitate pentru partid

În cadrul dezbaterilor Congresului VIII al PDM, au luat cuvântul mai mulţi fruntaşi ai partidului, care şi-au prezentat viziunea despre rolul şi viitorul formaţiunii pe scena politică.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a punctat faptul că Partidul Democrat a demonstrat performanţă la guvernare prin reformele asumate în faţa cetăţenilor ţării şi a partenerilor externi. Speakerul Andrian Candu a arătat că ţine de interesul naţional ca Moldova să continue drumul către Uniunea Europeană. El şi-a declarat optimismul faţă de viitorul PDM, pe care îl consideră “garantul modernizării statului” şi partidul care se poate opune tentativelor de orice fel de destabilizare a ţării.

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi-a axat discursul pe activitatea guvernamentală. Pavel Filip a insistat în mesajul său asupra reuşitei guvernului de a îmbunătăţi relaţiile cu partenerii de dezvoltare, Moldova obţinând sume importante drept împrumuturi şi finanţări nerambursabile. Prim-ministrul Pavel Filip a trecut în revistă o serie de măsuri luate de guvern în favoarea cetăţenilor şi a mediului economic, vorbind despre creşterea economică a Moldovei din acest an, respectarea Foii de Parcurs asumate faţă de UE, consolidarea sistemului bancar, îmbunătăţirea funcţionării Vămii şi Fiscului, reforma pensiilor. El a spus că PDM are astăzi cele mai multe funcţii publice din istoria partidului, îndemnându-i pe democraţi să le folosească “pentru a ne moderniza ţara şi a face bine oamenilor”. În finalul intervenţiei, premierul Pavel Filip a comunicat acordarea Ordinului Republicii către fostul premier român Victor Ponta “pentru meritele deosebite în dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor economice şi cultural-istorice dintre România şi Republica Moldova”, distincţie pe care i-a transmis-o de pe scena Congresului.

Preşedinta Organizaţiei Femeilor Democrate, Valentina Buliga, a vorbit despre preocuparea partidului pentru problemele femeilor din Moldova şi despre contribuţia importantă adusă de femeile democrate la întărirea PDM. Ea i-a mulţumit lui Marian Lupu pentru modul în care a condus partidul şi i-a îndemnat pe democraţi să fie şi mai prezenţi în teritoriu, să asculte “cu mai mare atenţie vocile cetăţenilor”, dorinţele şi propunerile lor.

Luând cuvântul din partea aleşilor locali democraţi, primarul de Hînceşti, Alexandru Botnari, a susţinut implicarea PDM în procesul de descentralizare şi reformă administrativă, precum şi consolidarea autonomiei locale prin legislaţia promovată în Parlament. Primarul Alexandru Botnari a remarcat forţa PDM, “care a fost tot timpul cu un pas înaintea tuturor”. Alexandru Botnari a făcut în acelaşi timp o pledoarie pentru schimbarea în bine a Republicii Moldova, cerând fiecărui democrat să-şi asume cât mai mult din această agendă a schimbării.

Alexandru Cauia, liderul Tineretului Democrat, le-a spus delegaţilor la congres că Organizaţia de Tineret a partidului s-a întărit, fiind azi “cea mai bine structurată şi cea mai mare organizaţie de tineret cu caracter politic din Republica Moldova”. El a mulţumit partidului pentru sprijinul acordat activităţilor de tineret şi s-a angajat în numele tinerilor democraţi să lucreze în continuare pentru creşterea activismului politic al tinerilor şi pentru promovarea ideilor de mândrie naţională şi solidaritate de generaţie.

Preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a transmis mesajul de închidere la această secţiune. El a precizat că misiunea partidului pentru viitor este să corespundă doleanţelor oamenilor. “Atunci când faci parte dintr-un partid responsabil pentru lucrurile care se produce în ţară, trebuie să ştii foarte bine ce ai de făcut. Din punctul acesta de vedere, Congresul este o etapă foarte importantă. Trebuie să conştientizăm ce înseamnă Partidul Democrat, cum va arăta el mai departe. Avem nevoie să ne menţinem misiunea de a aduce pacea, liniştea şi înţelegerea în societate”, a concluzionat Dumitru Diacov.

Invitaţii din străinătate şi-au prezentat mesajele de susţinere în faţa Congresului PDM

Lucrările congresului VIII al PDM, care se desfăşoară astăzi la Chişinău, au început prin luările de cuvânt ale reprezentanţilor mişcării social-democrate internaţionale.

Primul discurs a aparţinut secretarului general al Internaţionalei Socialiste, Luis Ayala. În mesajul său, liderul Internaţionalei Socialiste a felicitat PDM pentru fermitatea cu care promovează idealurile social-democraţiei.

“Social democraţia a fost şi este o forţă a transformării. Graţie eforturilor oamenilor cum sunteţi voi, populaţia Terrei se bucură de libertăţi. Astăzi, ne ciocnim cu noi provocări, noi sarcini. Este important să promovăm în continuare pacea într-o lume cu multe conflicte, să asigurăm egalitatea. Sunt mândru de rolul şi angajamentul PDM — Republica Moldova, ca şi orice stat membru al UE, trebuie să meargă mai departe pe calea integrării UE. Trebuie să-i înfrângem pe cei care caută interesele proprii, iar noi, social-democraţii, trebuie să avem grijă de interesele tuturor, a oamenilor”, a declarat Luis Ayala.

Al doilea discurs i-a aparţinut lui Victor Ponta, vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste, Preşedinte al Comisiei Afaceri Europene din Parlamentul României. Un bun prieten al Republicii Moldova şi al PDM, Victor Ponta i-a încurajat pe democraţi să continue acţiunile importante pentru ţară. “Este foarte important să aveţi un Guvern care iubeşte Republica Moldova. Vă felicit că aţi reuşit, în 2016, să treceţi ţara de momente grele. PDM trebuie să fie şi mai departe partidul care guvernează pentru oameni, pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova. Asta este cheia succesului a unui partid aflat la guvernare, care ţine la interesul ţării. Felicit PDM pentru tot ce aţi făcut şi vă asigur că vă voi sprijini în continuare din calitatea pe care o am”, a spus Victor Ponta.

A urmat un mesaj video de susţinere din partea lui Serghei Stanişev, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, care a dorit succes partidului în realizarea obiectivelor sale.

În continuarea intervenţiilor aparţinând vorbitorilor de peste hotare, s-a adresat Congresului PDM doamna Sonja Lokar, reprezentată a Partidului Socialiştilor Europeni şi director executiv al Grupului din Europa Centrală şi de Est pe probleme de gen. Doamna Lokar a subliniat că este o onoare să salute Congresul PDM în numele femeilor social-democrate.

“Sunt foarte puţine partide social-democrate la guvernare în Europa. Dacă nu sunt social-democraţii la putere, acestea sunt veşti proaste pentru femei. Populismul, extremismul aduce exact opusul a ceea în ce noi democraţii şi social-democraţii credem. Noi suntem pentru pace şi egalitate. Iată de ce încurajăm Partidul Democrat să-şi realizeze în continuare cele propuse”, a punctat Sonja Lokar.

Mesajele oaspeţilor din străinătate s-au încheiat cu discursul lui Dmitri Tskitishvili, preşedintele Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Georgiei. Social-democratul din Georgia a felicitat PDM pentru susţinerea consecventă a vectorului european al Republicii Moldova.

Un mesaj video a transmis şi deputatul european Victor Boştinaru, care a îndemnat PDM să promoveze cele mai bune soluţii pentru ţară.

Sursa: www.pdm.md

PDM salută victoria social-democraţiei în România Comunicat de presă al Partidului Democrat din Moldova