Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Vlad Plahotniuc, ales Vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste

|versiune pentru tipar||
PDM / 3 martie 2017
Partidul Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a fost ales Vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste în cadrul celui de-al XXV-lea Congres al organizaţiei, desfăşurat în perioada 2–4 martie 2017 în Cartagena, Columbia.

Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc se alătură astfel Prezidiului Internaţionalei Socialiste, aflat sub conducerea lui George Papandreou, Preşedintele Internaţionalei Socialiste şi Luis Ayala, Secretarul General al Internaţionalei Socialiste, ale căror mandate au fost de asemenea reînnoite pentru următorii 4 ani. Partidul Democrat din Moldova este unul dintre cele mai bine cotate partide de stânga din spaţiul ex-sovietic, fiind unul dintre puţinele partide de stânga din Europa aflate la guvernare.

PDM este reprezentat zilele acestea la Congresul Internaţionalei Socialiste din Columbia de o delegaţie formată din domnii Dumitru Diacov, Preşedintele de Onoare al PDM şi Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, şi Vladimir Cebotari, membru PDM şi Ministrul Justiţiei.

Delegaţia Partidului Democrat din Moldova a avut, în marja Congresului Internaţionalei Socialiste, o serie de întâlniri bilaterale cu reprezentanţi ai partidelor social-democrate din Belgia, România, Finlanda, Israel, Ungaria, Azerbaijan şi Panama. În cadrul întâlnirilor au fost discutate atât evoluţiile politice din Republica Moldova şi statele interlocutorilor, cât şi aspecte privind eforturile de menţinere a păcii şi stabilităţii în plan local, regional şi mondial.

Congresul Internaţionalei Socialiste este găzduit de Partidul Liberal din Columbia, sub tematica “Pentru o lume în pace, solidaritate şi egalitate.” Lucrările Congresului au fost deschise de Luis Ayala, Secretar General al Internaţionalei Socialiste, Horacio Serpa, Co-preşedinte al Partidului Liberal din Columbia şi George Papandreou, Preşedintele Internaţionalei Socialiste. Invitatul de onoare al evenimentului a fost Excelenţa Sa, Juan Manuel Santos, Preşedintele Republicii Columbia şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace în anul 2016. Acesta din urmă a subliniat, în discursul său, tematici legate de eforturile de menţinere a păcii în Columbia şi în lume, nevoia respectării drepturilor individuale şi colective, importanţa solidarităţii şi a egalităţii de şanse.

Partidul Democrat din Moldova este membru al Internaţionalei Socialiste din anul 2012. Internaţionala Socialistă este organizaţia mondială a partidelor social-democrate, socialiste şi muncitoreşti, reunind 153 astfel de organizaţii politice din întreaga lume. Internaţionala Socialistă există în forma actuală din anul 1951, când a fost restabilită cu ocazia Congresului de la Frankfurt.

Sursa: www.pdm.md

Andrian Candu îi răspunde lui Igor Dodon: Într-o democraţie parlamentară un preşedinte responsabil nu înaintează ultimatumuri Parlamentului Vlad Plahotniuc: PDM susţine votul uninominal pentru Parlament