Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţia Partidului Liberal cu privire la rechemarea din funcţie a Ambasadorului Federaţiei Ruse în Republica Moldova Valeri Kuzmin

|versiune pentru tipar||
PL / 5 ianuarie 2012 | 
Partidul Liberal

Partidul Liberal condamnă declaraţiile ambasadorului rus Valeri Kuzmin, făcute în legătură cu uciderea cetăţeanului Republicii Moldova V.Pisari de către pacificatorii ruşi, şi le consideră că au fost lansate în scop de denigrare a victimei şi de dezinformare a opiniei publice. Partidul Liberal califică declaraţiile respectivului ambasador de-a dreptul indecente, insultătoare pentru ţara-gazdă şi neconforme cu statutul său diplomatic.

Partidul Liberal apreciază că abordările şi atitudinile publice adoptate de ambasadorul Kuzmin reprezintă, în general, o emanaţie anacronică a defunctului imperialism sovietic, fapt cu atât mai regretabil cu cât acestea au devenit în ultima perioadă tot mai numeroase şi mai agasante prin dispreţul afişat faţă de cetăţenii Republicii Moldova. Astfel, dânsul îşi permite să pună note de purtare liderilor politici şi conducătorilor statului, să indice ce monumente să fie înlăturate din Piaţa Marii Adunări Naţionale, ce istorie să se studieze în şcolile noastre şi ce limbă să se vorbească în instituţiile statului. Asemenea abordări au atins deja un prag critic de amestec inadmisibil şi inacceptabil în treburile interne are Republicii Moldova.

Partidul Liberal consideră că persoana controversată a ambasadorului Kuzmin, cantonată iremediabil în mentalitatea imperialismului sovietic, a devenit un pericol grav şi o piedică majoră în calea statornicirii unor relaţii sănătoase între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, bazate atât pe respectul reciproc, cât şi pe un răspuns adecvat la aşteptarea legitimă şi firească a Republicii Moldova ca Federaţia Rusă să-şi reconsidere poziţiile anterioare şi să recunoască în sfârşit adevărurile istorice incontestabile legate de trecutul nostru tragic: ocupaţia sovietică de la 28 iunie 1940, impunerea unui regim de teroare organizată de către organele de represiune ale fostei URSS în teritoriile ocupate, deportările în masă ale populaţiei paşnice, foametea organizată, — toate soldate cu sute de mii de victime nevinovate.

Pornind de la aceste raţiuni, Partidul Liberal solicită cu insistenţă Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene să întreprindă demersurile necesare pe lângă Partea rusă pentru ca aceasta să-l recheme din funcţie pe ambasadorul Kuzmin, activitatea căruia trezeşte nemulţumiri generale şi aduce grave prejudicii relaţiilor dintre cele două state.

Sursa: www.pl.md

Declaraţia Partidului Liberal cu privire la necesitatea înlocuirii urgente a trupelor de pacificare din zona de securitate cu o misiune de poliţie civilă sub control UE şi ONU Demersul Preşedintelui PL Mihai Ghimpu către Ministrul Afacerilor Externe privind rechemarea ambasadorului rus Valeri Kuzmin