Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă cu privire la iniţiativele legislative ale PLDM

|versiune pentru tipar||
PLDM / 19 iulie 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova a elaborat şi prezentat public cu titlu de iniţiativă legislativă 3 proiecte de legi, care vor fi înaintate spre adoptare în Parlament.

Primul proiect vizează Legea cu privire la Guvern şi prevede modificarea art. 25, 26, 27 şi 29, prin care se solicită abolirea noţiunii de prezidiu. “Modificările ar permite ca hotărârile Guvernului să fie adoptate cu votul majorităţii miniştrilor prezenţi la şedinţă, iar ordonanţele să fie adoptate cu votul majorităţii Guvernului”, a specificat în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele fracţiunii PLDM în Parlament, Valeriu Streleţ.

Al doilea proiect prevede răspunderea politică şi juridică colectivă şi individuală a membrilor Guvernului, inclusiv a funcţionarilor de demnitate publică. “Este o practica internaţională de a trage la răspundere toţi miniştrii. Legea este una pentru toţi, indiferent ce funcţie ocupă persoana vizată”, a precizat vicepreşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

Cel de-al treilea proiect, propus de PLDM, vizează semnatarii Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova. Proiectul de lege stabileşte statutul juridic al deputaţilor primului Parlament, care au semnat Declaraţia de Independenţă din 27 august 1991 şi prevede acordarea unor facilităţi, cum ar fi: legitimaţia şi insigna de semnatar, acces la autorităţile publice centrale şi locale, tratament sanatorial gratuit o dată în doi ani, dreptul de a deţine paşaport diplomatic al Republicii Moldova, etc.

“Această iniţiativă legislativă este raliată aniversării a 20 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova şi vine să recunoască meritele semnatarilor Declaraţiei de Independenţă”, a specificat deputatul Maria Ciobanu.

Proiectele de legi au fost depuse la Biroul Permanent al Parlamentului.

Serviciul de presă al PLDM

La Chişinău a avut loc Conferinţa Organizaţiei Teritoriale a PLDM Comunicat de presă al Partidului Liberal Democrat din Moldova