Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Declaraţia lui Iurie Roşca în legătură cu situaţia politică de moment şi căile de înlăturare a dictaturii

|versiune pentru tipar||
PPCD / 13 ianuarie 2012 | 
Partidul Popular Creştin Democrat

După hotărârea emisă ieri de Curtea Constituţională, care a invalidat scrutinul din 16 decembrie, actuala putere şi-a demonstrat esenţa antidemocratică, ilegală şi anticonstituţională. Republica Moldova — un stat controlat de clanuri de tip mafiot, un stat captiv, unde instituţiile au fost subordonate grupărilor oligarhice, care exercită puterea în nume propriu, depăşind în mod criminal mandatul încredinţat de popor în urma alegerilor parlamentare.

Din momentul instalării la putere în 2009 şi până în prezent actuala guvernare a pus în aplicare în mod metodic un plan de paralizare a instituţiilor statului de drept, de revizuire a legislaţiei în scopul adaptării normelor legale la interesele de grup ale vârfurilor puterii de stat.

Şirul de abuzuri, nelegiuiri şi violare brutală a normelor democratice, comise de putere, este acoperit de retorica anticomunistă şi proeuropeană, sub acoperirea căreia se derulează afacerile murdare ale elementelor de tip criminal din fruntea statului.

Atât AIE-1, care a preluat puterea în 2009, cât şi AIE-2, care a reuşit să menţină puterea după anticipatele din 2010, au comis în mod deliberat o gravă crimă de ordin politic prin includerea în documentele de constituire a funcţiei de preşedinte al republicii fără a dispune de numărul necesar de voturi pentru a alege şeful statului. Întreaga epopee cu tentativele de adoptare a unei noi Constituţii cu simpla majoritate în Parlament sau prin referendum, nesfârşitele consultări cu Comisia de la Veneţia şi instituţiile Uniunii Europene, exhibiţiile juridice ale capilor alianţei nu au atins rezultatul urmărit de aceştia — preluarea funcţiei supreme în stat prin tertipuri şi ilegalităţi. Insistenţa de a ocupa cu orice preţ funcţia de şef de stat l-a descalificat definitiv pe Marian Lupu. Adaptarea legislaţiei cu privire la alegerea şefului statului la interesele de moment ale guvernanţilor, amânarea şi reluarea la nesfârşit a procedurii de alegere prin escrocherii de ordin juridic au urmărit un singur scop — evitarea alegerilor anticipate şi menţinerea la putere. Această stare de provizorat este subordonată uni singur scop — utilizarea pârghiilor administrative pentru exercitarea controlului asupra fluxurilor de capital, a banilor bugetari, a creditelor şi granturilor externe, a contrabandei şi a întregii economii naţionale.

Manifestând o iresponsabilitate periculoasă şi fiind ghidat din umbră de patronul său politic Vadimir Plahotniuc, Lupu a insistat să obţină funcţia de preşedinte şi în urma ultimelor alegeri parlamentare. Nereuşind să corupă deputaţii din opoziţie, a violat în mod conştient normele constituţionale şi a recurs la presiuni asupra deputaţilor, somându-i ca aceştia să demonstreze buletinele de vot în cadrul procedurii de alegeri secrete. Având sub controlul lor Procuratura generală şi Centrul Anticorupţie, tandemul Plahpotniuc-Lupu a reuşit să reducă la tăcere şi să îl facă complice şi pe premierul Vadimir Filat, care s-a văzut constrâns să renunţe la obiecţiile formulate iniţial în legătură cu riscurile alunecării înafara câmpului constituţional.

Farsa din 16 decembrie anul trecut cu demonstrarea buletinelor de vot “pe faţă şi pe verso”, cum a cerut Lupu, a descalificat definitiv actuala putere, arătându-i faţa de escroci politici, care au uzurpat în mod conştient şi brutal puterea în stat. Pentru a da aparenţe legale acestei farse, aceşti conspiratorii împotriva statului de drept au pus în aplicare un scenariu degradant, care a prevăzut şi eventualitatea nereuşitei alegerii lui Lupu. În calitate de pioni în acest scenariu au fost utilizaţi doi foşti fruntaşi ai partidului condus de pemierul Vladimir Filat, Mihai Godea şi Alexandru Tănase. Fiind preluaţi de lângă Vladimir Filat şi subordonaţi intereselor lui Vladimir Plahoniuc, aceştia şi-au jucat rolurile aşa cum le-a cerut-o cel care până nu demult era numit de premierul nostru “păpuşar”. Mihai Godea, care a votat în acea zi, spre deosebire de complicii săi, nu şi-a arătat buletinul de vot. Precizez că nici în ajunul alegerilor din 16 decembrie, nici în ziua respectivă Godea nu a suflat nici un cuvânt despre ilegalitatea pe care o iniţiase Marian Lupu prin constrângerea deputaţilor să-şi arate buletinele de vot. Şi doar după ce s-a văzut că Lupu nu a fost ales, a fost pus în aplicare “planul B”. Godea sesizează Curtea Constituţională, iar Alexandru Tănase îşi joacă partea lui de rol prin hotărârea emisă ieri. Amintim aici că prin demiterea subită şi neîntemeiată a lui Dumitru Pulbere din fruntea Curţii Constituţionale şi instalarea lui Alexandru Tănase în locul acestuia a devenit evident că această instituţie s-a pomenit în subordinea oligarhilor de la putere.

După ziua de ieri, 12 ianuarie, a devenit clar pentru toată lumea că grupul de complotişti aflat la putere se încăpăţânează să calce în picioare normele democratice şi să se menţină la putere o perioadă cât mai îndelungată de timp. Fiecare zi de aflare la putere înseamnă pentru guvernanţi venituri fabuloase din afacerile murdare pe care le controlează.

În condiţiile care s-au creat a devenit evident că puterea de stat în Republica Moldova este uzurpată. Articolul 2 al Constituţiei, “Suveranitatea şi puterea de stat”, stabileşte următoarele:

“(1). Suveranitatea naţională aparţine poporului Republicii Moldova, care o exercită în mod direct şi prin organele sale reprezentative, în formele stabilite de Constituţie.

Nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului.”

În condiţiile care s-au creat se impune întreprinderea câtorva măsuri decisive care să conducă la restabilirea suveranităţii poporului, la depăşirea stării de paralizie în care s-au pomenit instituţiile statului de drept şi la recăpătarea libertăţilor democratice. Şi anume:

  1. Să fie restabilită independenţa Comisiei Electorale Centrale prin reintroducerea articolelor din Codul Electoral care garantează caracterul inamovibil al membrilor CEC, precum şi reprezentarea majoritară în proporţie de 5 membri din 9, care să fie propuşi de opoziţie, aşa cum prevedea reforma din 22 iulie 2005, votată în mod unanim.
  2. Actuala componenţă a CEC urmează să-şi dea demisia, iar Parlamentul — să voteze o altă componenţă nominală a acestei instituţii, puterii revenindu-i propunerea a 4, iar opoziţiei — a 5 membri CEC.
  3. Marian Lupu să dea decret de dizolvare a Parlamentului şi de convocare a alegerilor parlamentare anticipate.
  4. Marian Lupu să-şi dea demisia din funcţiile de preşedinte al Parlamentului, şi, implicit, de preşedinte interimar al ţării.
  5. Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale, precum şi toţi judecătorii din această instituţie fundamentală pentru un stat de drept care au votat pentru adoptarea Hotărârii din 12 ianuarie, să-şi dea demisia din funcţii ca persoane care s-au compromis iremediabil în faţa opiniei publice prin obedienţa manifestată faţă de putere, lipsă de probitate profesională şi responsabilitate în exercitarea mandatelor de magistraţi ai Înaltei Curţi.

Deputaţii, care au participat la farsa anticonstituţională din 16 decembrie 2011, să-şi dea demisia de onoare din funcţiile de conducere pe care le deţin în partidele respective şi să se abţină de a candida pe listele electorale la alegerile viitoare.

Aceste revendicări reprezintă condiţiile minime pentru organizarea unei competiţii electorale corecte, oneste şi relevante, în care toţi subiecţii electorali să se bucure de şanse egale.

Dispunem de informaţia, potrivit căreia, în eventualitatea unor alegeri anticipate, puterea pregăteşte falsificarea masivă a rezultatelor electorale. În acest sens exponenţii puterii se bucură de consultanţă internaţională, urmărind utilizarea unor scheme de fraudare a alegerilor, rodate în alte ţări din regiune.

Întrucât ar fi naiv să aşteptăm ca grupul de impostori care a uzurpat puterea în stat să o cedeze de bună voie, se imune cu necesitate organizarea unor proteste stradale masive, care să forţeze clanurile din vârfurile piramidei statale să restabilească suveranitatea poporului. În acest sens fac apel către liderii tuturor partidelor politice, către, reprezentanţii societăţii civile, liderii de opinie, către toţi cetăţenii oneşti şi responsabili ai ţării să manifeste solidaritate şi să contribuie în mod hotărât la înlăturarea de la putere a conspiratorilor împotriva statului de drept şi a Constituţiei. În condiţiile aflării la guvernare a unor elemente periculoase, gata să recurgă la cele mai mârşave metode pentru a rămâne la putere şi a continua activităţile criminale de acumulare a unor averi fabuloase.

Propun crearea unui Consiliu de Coordonare a forţelor de Opoziţie, care să reunească reprezentanţii tuturor partidelor şi a organizaţiilor civice, care dezaprobă politica actualei puteri. Este momentul ca liderii politici să renunţe la orgolii şi la egoismele de partid şi să-şi conjuge forţele pentru organizarea unor acţiuni de protest de amploare, care să pună capăt dictaturii şi să readucă ţara pe albia democraţiei, a legalităţii şi a stabilităţii politice.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Sursa: iurierosca.md

Poziţia PPCD faţă de incapacitatea cronică a partidelor parlamentare de a alege şeful statului şi căile de depăşire a impasului politic în care ne aflăm Proteste non-stop! Iurie Roşca: să creăm un comitet pentru apărarea Constituţiei şi democraţiei!