Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Avem nevoie de idealuri în jurul cărora să se consolideze societatea

|versiune pentru tipar||
PPCD / 16 septembrie 2014 | 
Partidul Popular Creştin Democrat

Marţi, 16 septembrie 2014, liderii PPCD, Victor Ciobanu şi Iurie Roşca, au susţinut o conferinţă de presă cu tema: “Ideea naţională ca forţă unificatoare”. Alături de cei doi au fost cunoscuţii jurnalişti Iulia Semionova şi Mihail Lupaşcu şi actorii Aleksandr Şişkin şi Igor Nedoseikin.

Iurie Roşca a subliniat că poporul Republicii Moldova are nevoie de idealuri în jurul cărora să fie consolidată societatea, iar ceea ce provoacă dezbinare trebuie să fie abandonat.

Potrivit lui Roşca, ideea naţională a Republicii Moldova, obiectiv vorbind, trebuie să aibă la temelie trei elemente esenţiale:

Societatea noastră este una ortodoxă şi acest lucru este valabil chiar dacă nu toţi oamenii merg cu regularitate la Biserică, nu toţi sunt ortodocşi practicanţi şi, în plus, printre moldoveni sunt oameni care împărtăşesc alte religii.

Liderul creştin-democrat a menţionat faptul că etica şi cultura poporului nostru sunt marcate de Ortodoxie. Aceasta este identitatea spirituală a moldovenilor.

Referindu-se la patriotismul economic, care poate fi numit şi naţionalism economic, Iurie Roşca a opinat că respectivul concept, acest tip de naţionalism, poate să consolideze toată societatea în jurul dezideratului de depăşire a problemelor economice şi atingerii unui înalt nivel de bunăstare în ţară. Naţionalismul economic, spre deosebire de naţionalismele anilor 90, care dezbina, este unul care îi poate uni pe toţi moldovenii.

Ideea de patriotism economic reclamă renegocierea acordurilor de asociere şi de liber schimb cu UE, eventual şi a celui semnat recent cu Turcia. Ţara noastră nu se află acum la un nivel de dezvoltare suficient de avansat ca să poată concura şi supravieţui economic într-o competiţie cu ţări mult mai dezvoltate din toate punctele de vedere. De aceea, guvernarea următoare va trebui să se axeze pe protejarea şi sprijinirea producătorilor autohtoni, pe dezvoltarea regiunilor şi pe salvarea satelor de la procesul de dispariţie.

Roşca a mai amintit că următoarea lovitură ce i se pregăteşte ţării noastre este deschiderea pieţei funciare pentru capitalul străin. O asemenea măsură va conduce la dispariţia satelor, la o mecanizare a agriculturii ce va determina scăderea numărului de locuri de muncă, iar cetăţenii noştri vor deveni gastarbeiteri în satele şi oraşele natale.

Potrivit lui Iurie Roşca, ideea patriotismului economic presupune nu izolarea ţării, ci renegocierea în interesul poporului nostru a tuturor acordurilor internaţionale la care suntem parte şi care se referă la economie.

Neutralitatea, ca al treilea element esenţial al ideii naţionale, trebuie să fie valorificată la maximum. Iurie Roşca a menţionat că este bine că atunci când am aderat la CSI nu am devenit parte şi la componenta militară a acestei organizaţii. Republica Moldova nu trebuie să se angajeze în confruntările economice, informaţionale şi, cu atât mai puţin, militare dintre marile puteri. Noi avem nevoie de relaţii foarte bune cu vecinii noştri, România şi Ucraina, cu Rusia, ca piaţă tradiţională pentru produsele noastre, dar şi ca furnizor principal de resurse energetice, precum şi cu Uniunea Europeană, şi cu Statele Unite ale Americii.

În altă ordine de idei, Iurie Roşca a menţionat că în ţara noastră, confruntarea de bază nu trebuie să aibă loc între oamenii care vorbesc diferite limbi, ci între poporul ţării şi oligarhia care a acaparat toate instituţiile de stat.

Aleksandr Şişkin a declarat că se află alături de echipa lui Iurie Roşca pentru că acolo este obrazul său. Potrivit actorului, prietenia sa cu politicianul şi discuţiile cu acesta l-au convins că Roşca este persoana capabilă să salveze ţara şi identitatea noastră spirituală, ultima fiind ţinta multiplelor atacuri.

Şişkin a mai subliniat că alegerile din acest an sunt foarte importante, deoarece de felul cum ne vom alege guvernarea depinde cum vom valorifica potenţialul ţării noastre; în caz contrar riscăm să fim şterşi de pe faţa pământului. O asemenea posibilitate nu o să mai avem, a conchis Şişkin.

Actorul Igor Nedoseikin a men-ţionat că felul în care arată astăzi capitala ţării se deosebeşte mult de ceea ce a fost atunci când era el copil. Nedoseikin a subliniat că dacă prin asfalt creşte iarbă, în timp ce în ţară intră sume imense de bani, am putea conchide că aceşti bani se cheltuiesc tocmai pentru ca în Republica Moldova să nu se întâmple nimic bun. La fel ca antevorbitorul său, Nedoseikin a spus că este sigur de capacitatea lui Iurie Roşca de a conduce ţara în mod profesionist şi de a o scoate din criză. El a lansat un apel către toţi oamenii să se unească în jurul ideii naţionale a ţării ca să nu ajungem la starea de colonie.

Jurnalista Iulia Semionova a precizat că niciodată nu a susţinut politicienii, dar în cazul lui Iurie Roşca lucrurile stau diferit. În opinia ei, Roşca merită toată susţinerea. El este un statalist puternic şi un politician matur cu o experienţă foarte bogată. Acest lucru a fost demonstrat încă în 2005. În opinia Iuliei Semionova, Roşca mai este şi un luptător care ştie ce vrea să obţină pentru ţară. Una dintre cele mai importante calităţi ale politicianului este capacitatea acestuia de a unifica societatea, iar în cadrul Universităţii Populare deja au fost consolidaţi mulţi oameni cu viziuni diferite.

Semionova a amintit şi despre faptul că în perioada aflării în afara Parlamentului, Iurie Roşca a studiat un volum impresionant de cărţi, dar a şi scris mai multe lucrări importante. Concepţia lui despre ieşirea din criza economică actuală trebuie să fie îmbrăţişată de societatea noastră.

“Fiecare trebuie să facă tot ce depinde de el pentru ca Roşca să revină în Parlament”, a subliniat Semionova.

Jurnalistul Mihail Lupaşcu a punctat că astăzi reprezentanţii intelectualităţii de limbă rusă din Basarabia sunt alături de Roşca. El a făcut apel la unitate în jurul ideilor Ortodoxiei, a patriotismului economic şi neutralităţii ţării. Lupaşcu a declarat că Iurie Roşca a dat dovadă de consecvenţă şi abnegaţie şi a acţionat întru binele ţării. Moldova are nevoie de soluţii urgente la problemele societăţii, iar Roşca are o echipă profesionistă capabilă să pună în practică măsurile urgente pentru scoaterea ţării din impas.

Jurnalistul a amintit şi de experienţa internaţională a lui Roşca, care este foarte valoroasă pentru promovarea unei politici externe echilibrate şi corecte cu toţi vecinii şi partenerii externi ai ţării noastre.

Biroul de presă al PPCD
Sursa: iurierosca.md

Conferinţă de presă a PPCD cu genericul “Ce cale de dezvoltarea trebuie să aleagă Republica Moldova” Cine atentează la siguranţa naţională? Jocuri geopolitice şi intrigi politice în preajma alegerilor