Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

Renato Usatîi a fost ales preşedinte al Partidului Nostru

|versiune pentru tipar||
PPR (astăzi PN) / 8 februarie 2015 | 
Partidul Nostru

La Chişinău a avut loc Congresul al IV-lea repetat al Partidului Popular Republican, în cadrul căruia a fost reales preşedintele formaţiunii, aprobată decizia de modificare a denumirii partidului în “Partidul Nostru”, dar şi a Statutului şi Programului politic al formaţiunii. Actele necesare pentru înregistrarea modificărilor vor fi transmise Ministerului Justiţiei la începutul săptămânii viitoare.

Renato Usatîi a devenit preşedinte al Partidului Nostru — formaţiune, care şi-a schimbat denumirea prin votul unanim al celor 97 de delegaţi prezenţi la Congresul IV repetat al PPR, care s-a desfăşurat pe 8 februarie 2015 la Chişinău.

Propunerea de a-l alege pe Renato Usatîi în calitate de preşedinte al formaţiunii a venit din partea lui Nicolae Andronic, fostul preşedinte al partidului, care a menţionat că se retrage din funcţie şi nu va mai candida pentru un nou mandat.

Delegaţii prezenţi la Congres au votat unanim pentru modificarea Statutului şi Programului politic al partidului şi a denumirii formaţiunii politice în Partidul Nostru.

Principalele obiective ale programului politic al Partidului Nostru sunt prezumţia vinovăţiei funcţionarilor publici, adoptarea legii lustraţiei în privinţa celor care au servit regimul oligarhic, lichidarea Centrului Naţional Anticorupţie şi altele.

Congresul s-a desfăşurat în lipsa noului preşedinte Renato Usatîi, care se află peste hotarele ţării după ce s-a ales cu câteva dosare penale fabricate şi un mandat de arest. Politicianul a avut însă o intervenţie prin skype, în care a anunţat că actuala clasă politică ar trebui să se aştepte la noi surprize.

“Vă mulţumesc tuturor pentru încredere. Partidul Nostru — partidul tuturor cetăţenilor din Republica Moldova!!! Vom continua lupta pentru libertate şi democraţie, pentru îmbunătăţirea vieţii tuturor cetăţenilor Republicii Moldova şi pentru un viitor mai bun al copiilor noştri. Sunt gata să îmi dedic toată viaţa şi să fac tot posibilul pentru ca în ţara noastră peste câţiva ani cel mai modern slogan să fie nu «Puterea e în adevăr», ci «Puterea e în justiţie». Mulţumesc tuturor care ne-au susţinut în această perioadă şi au fost alături de noi şi pe data de 30 noiembrie au votat partidul «PATRIA» indiferent de situaţie.” — a declarat Renato Usatîi.

Politicianul l-a acuzat pe Vlad Plahotniuc că a fost principalul organizator şi executor al excluderii partidului “PATRIA” din cursa electorală din 30 noiembrie 2014, precizând că este primul caz de eliminare a unui partid politic din alegeri din Europa de după Al Doilea Război Mondial. El a menţionat că un caz similar fost înregistrat doar în Germania fascistă, precizând că Vlad Filat este al doilea Adolf Hitler.

Usatîi i-a numit pe Vlad Plahotniuc, Vlad Filat şi Vladimir Voronin “infractori care trebuie sa stea în aceeaşi celulă în puşcărie”.

Amintim că PPR a fost redenumit în Partidul Nostru, iar Usatîi ales în funcţia de preşedinte la Congresul formaţiunii desfăşurat încă în luna aprilie a anului trecut. Atunci Ministerul Justiţiei a refuzat să înregistreze modificările aprobate de delegaţii Congresului, invocând un motiv inventat că formaţiunea politică nu a desfăşurat Congresul în termenii prevăzuţi de propriul statut.

În luna august Usatîi a constituit un nou partid “PaRUs”, iar Ministerul Justiţiei a refuzat să îl înregistreze.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Usatîi a mers în fruntea listei electorale a partidului “PATRIA”, care a fost, însă, exclus din cursa electorală prin decizia CEC şi a instanţelor de judecată cu trei zile înainte de data alegerilor. Usatîi s-a adresat la CEDO şi solicită Curţii de la Strasbourg să constate ilegală decizia autorităţilor de a exclude partidul din cursa electorală.

La prima şedinţă a Consiliului Naţional Politic al Partidului Nostru vicepreşedinţi ai partidului au fost aleşi Ilian Caşu, Elena Panuş şi Nicolai Ţipovici.

Renato Usatîi: Noi pledăm pentru dictatura legii

Cunoscutul politician a devenit preşedinte al Partidului politic “Partidul Nostru” fostul Partid Popular Republican, care are acum o nouă denumire, un nou statut şi program politic, după ce a desfăşurat Congresul formaţiunii politice la sfârşitul săptămânii trecute.

Experienţă extremă pentru viitor

Congresul IV al Partidului Popular Republican a fost desfăşurat repetat. Amintim că în aprilie anul trecut PPR a organizat un congres similar, în cadrul căruia Renato Usatîi a fost ales noul preşedinte al partidului. Însă Ministerul Justiţiei a refuzat înregistrarea modificărilor aprobate la congres invocând motive inventate. Anume în acel moment au început represiunile asupra autorului sloganului “Puterea e în adevăr”. Apogeul represiunilor a fost atins prin excluderea partidului din cursa electorală, caz fără precedent în istoria ţării, percheziţiile şi arestările activiştilor partidului şi plecare din ţară de nevoie a liderului Renato Usatîi.

La congresul PPR au fost prezenţi 97 de delegaţi din toată ţara, aleşi la conferinţele raionale. Lucrările congresului au început cu alegerea organelor de conducere ale congreului şi a raportului de activitate a fostului preşedinte al formaţiunii Nicolae Andronic. Fiind întotdeuna ispitit de implicarea directă în politică şi deţinând la timpul său funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului şi vicepremier, Andronic a declarat că îşi pune mari speranţe în succesorul său, Renato Usatîi, pe care l-a propus în funcţia de preşedinte al formaţiunii.

“Mulţi vorbesc despre faptul că schimbarea generaţiei de politicieni este necesară. Într-adevăr această schimbare este importantă. În acelaşi timp alegătorii din ţara noastră s-au convins demult că politicienii tineri, care au venit la putere în 2009, s-au deosebit de cei din generaţia veche doar prin faptul că au lipsit ţara de guvernarea PCRM. Îmi place poziţia lui Renato Usatîi şi îmi sunt aproape viziunile lui. Deşi a avut consecinţe triste, tânărul politician a avut multe de învăţat în rezultatul congresului din aprilie anul trecut. Consider că această experienţă extremă îi va permite lui Usatîi să evite pe viitor greşelile fatale…”

Despre adevăr şi justiţie

Delegaţii congresului au votat unanim pentru statutul formaţiunii în redacţie nouă, potrivit căruia PPR a fost redenumit în “Partidul Nostru- Наша Партия”, care are şi un program politic modificat. Pe lângă cele existente, obiectivele principale ale partidului sunt “introducerea prezumţiei vinovăţiei funcţionarilor publici, adoptarea legii lustraţiei în privinţa celor care au servit regimul oligarhic, lichidarea Centrului Naţional Anticorupţie”.

În cadrul lucărilor congresului a fost aprobată şi componenţa Consiliului Naţional Politic al “Partidului Nostru”, în care au fost incluşi susţinătorii lui Usatîi, ale căror nume a fost făcut public încă în perioada campaniei electorale a partidului “PATRIA” — Igor Şeremet, Nina Cereteu, Elena Griţco, Irina Malai, Nicolai Hacico, Elena Panuş, Ilian Caşu, Nicolai Grigorişin, Alexandr Atamanenco, Nicolai Ţipovici, Dumitru Pulbere, Natalia Şmurgun.

În cadrul congresului au fost aleşi şi trei vicepreşedinţi ai formaţiunii politice — Nicolai Ţipovici, Elena Panuş şi Ilian Caşu. Simbolul formaţiunii a rămas acelaşi un dreptunghi colorat pe diagonală în alb-albastru, cunoscut încă de la constituirea partidului “PaRUs”.

În sfârşit, la fel ca şi data trecută, Renato Usatîi a fost ales prin vot unanim preşedinte al partidului. Şi desigur intervenţia lui prin skype de la Moscova a fost punctul culminant al congresului. Îmbracăt la patru ace şi cu drapelul Republicii Moldova lângă el, Renato Usatii a promis că nu îşi va schimba convingerile şi nu îşi va pierde încredere că dreptatea va învinge:

Vă mulţumesc sincer pentru încrederea acordată. Partidul Nostru este partidul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

Nu cred că este necesar să descriu situaţia politică din ţară, pentru că voi toţi o simţiţi pe propria piele. De asemena, cunoaşteţi cu toţii că nu demult în rezultatul unei complot politic murdar partidul “PATRIA” a fost exclus abuziv şi ilegal din cursa electorală. Astfel de cazuri nu au avut loc în ţările civilizate de pe timpurile Germaniei fasciste. În acest sens, comanditarii represiunilor politice asupra activiştilor nostril pot fi consideraţi succesorii lui Adolf Hitler. În timpul apropiat vor prezenta un şir de probe ale activităţii lor ilegale. Domnii Filat şi Plahotniuc sunt principalii “scenarişti” ai distrugerii “PATRIA”, iar astăzi continua să fure ţara fără ruşine. Aceşti oameni au distrus încrederea oamenilor în propriul stat, iar pentru asta ei trebuie să stea împreună pe banca acuzaţilor.

Înţeleg perfect că putem să avem acelaşi răspuns ca şi anul trecut din partea Ministerului Justiţiei odată ce vom depune actele “Partidului Nostru” pentru înregistrare. Îmi pun, însă, speranţele în implicarea organizaţiilor internaţionale, care sunt în putere să nu permită autorităţilor din Republica Moldova să continue fărădelegile.

Recunosc că am obosit de toate speculaţiile (mediatizate pe parcursul anului trecut în special de televiziunile lui Plahotniuc) privind activiştii noştri, care erau numiţi exteremişti, iar “partidul al războiului”. Vreau să reiterez faptul că “Partidul Nostru” este formaţiunea politică care îşi propune consolidarea societăţii, indiferent de naţionalitate şi statut social. Da, noi pledăm pentru dictatură — dictatura legii! Sunt gata să îmi dedic întreaga viaţă pentru ca cele mai moderne sloganuri să fie: “Puterea e în adevăr” şi “Puterea e în justiţie”.

Prima victorie în confruntarea cu autorităţile

De menţionat că revenirea la “Partidul Nostru” are loc pe fondul unei îmbunătăţiri a situaţiei susţinătorilor tânărului politician. După mai mult de două luni de detenţie, Nicolai Ţipovici şi Cornel Moraru au fost eliberaţi, fiind recunoscuţi în calitate de deţinuţi politici de APCE. Membrii echipei lui Usatîi au calificat acest eveniment drept prima victorie în confruntarea cu autorităţile. Vicepreşedintele formaţiunii “Partidul Nostru” Elena Panuş a vorbit la conferinţa de presă de după congres despre cea mai activă parte a societăţii moldoveneşti:

“Oamenii nu pot să nu observe nedreptatea faţă de partidul lui Usatîi şi susţinătorii lui. Societatea continuiă să se dezamăgească de activitatea aşa-numitelor partide proeuropene şi democratice. Este imposibil să ignori realitatea, care astăzi este departe de normele democratice şi de condiţiile elementare a funcţionalităţii unui stat. Deşi alegerile au avut loc în urmă cu două luni, ţara încă nu are Guvern, Parlamentul nu lucrează în regim normal, iar bugetul nu este adoptat. Care va fi situaţia cu salariile şi pensiile în timpul apropiat?

Mai mult, chiar şi judecătorii, care au prelungit de câteva ori arestul activiştilor noştri, au înţeles în sfârşit că totul ce se întâmplă este absolut anitdemocratic. Mulţumim organizaţiilor obşteşti şi cetăţenilor ţării, care nu au avut frica să voteze în apărarea noastră”.

Schimbările pozitive în soarta lui Ţipovici şi Moraru se datorează în mare parte eforturilor depuse de juriştii profesionişti şi insistenţi din echipa lui Usatîi. Avocatul Igor Şeremet susţine că un rol important l-a avut şi oponenţii neprofesionişti:

“Nu este vorba doar despre faptul că acuzaţiile aduse lui Nicolai şi Cornel au fost inventate şi uimeau prin absurditatea lor, ci şi în acţiunile ulterioare ale procurorilor şi judecătorilor, care au admis numeroase încălcări de ordin procesual. În urma unor astfel de greşeli, într-o ţară cu o justiţie normală, ei ar fi fost reţinuţi pentru cel mult câteva ore. În cazul nostru, cu părere de rău, am avut nevoie de ceva timp pentru eliberarea lor”.

Presiunea şi represiunile au unit cetăţenii

Mai mulţi experţi, care au urmărit ce se întâmplă cu partidul “PATRIA”, au declarat că autorităţile au încercat să pună o presiune psihologică pe susţinătorii lui Usatîi, prin desfăşurarea acestor acţiuni represive. Şi într-adevăr, este greu să păstrezi calmul, având în premanenţă gândul că în curând “vor veni şi după tine”. Despre atmosfera din echipa lui Usatîi, după toate cele întâmplate după alegerile din 30 noiembrie, ne-a povestit vicepreşedintele “Partidului Nostru”, Ilian Caşu:

“Este paradoxal, dar anume noi acţionăm în strictă conformitate cu legislaţia, în schimb instituţiile statului au uitat demult că există legi. Însă, cel mai trist este că nu putem să mergem direct la preşedinte sau la premier şi să ne plângem pe o atitudine ilegală faţă de noi din partea autorităţilor, vă daţi bine seama din ce motive. De aceea am fost nevoţi să apelăm la implicarea organizaţiilor internaţionale şi ne bucurăm că am obţinut un rezultat pozitiv.

Evident că persistă frica, deoarece în actualul stat Republica Moldova nu se respectă legea, mai excat autorităţile o folosesc pe post de bâtă politică pentru oponenţi. Totuşi am depăşit într-o oarecare măsură această frică, deja avem imunitate. Există şi momente pozitive în această situaţie, în aceste câteva luni am căpătat o experienţă importantă, care nu poate fi luată nici din cărţile de politologie şi nici la trainingurile de psihologie. Presiunea psihologică pusă pe noi şi represiunile politice ne-au unit”

Şi cel mai important este faptul că tot mai mulţi cetăţeni ne susţin. Este posibil să excluzi abuziv şi ilegal un partid din cursa electorală, dar oamenii care au vrut să voteze acest partid nu au dispărut. Anume prin această susţinere mare, partidul lui Usatîi se deosebeşte mult de partidele de la putere…

A fost chiar puţin amuzant să îi urmărim pe angajaţii MAI, care şi-au părăsit posturile din jurul sediului, unde a avut loc congresul, imediat după ce delegaţii au plecat acasă. Aceştia au supravegheat aproape jumătate de zi clădirea în care s-a desfăşurat congresul, ceea ce demonstrează că organele de drept acordă o “atenţie deosebită” susţinătorilor lui Usatîi. Astfel, activiştii “Partidului Nostru” vor trebui să depună eforturi mari pentru a demonstra în timpul apropiat că singurul scop pe care îl au este să îmbunătăţească viaţa cetăţenilor Republicii Moldova.

Sursa: ru1.md

Renato Usatîi: Pe 8 februarie se va desfăşura congresul PPR “Partidul Nostru” a depus actele la Ministerul Justiţiei