Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

“Al Treilea Reich şi Republica Moldova — studierea istoriei naţiunii”

|versiune pentru tipar||
PSD / 27 iulie 2011 | 
Partidul Social Democrat

În ajunul aniversării a 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova, Ministerul Educaţiei în parteneriat cu Departamentul Românilor de Pretutindeni de pe lîngă Ministerul Afacerilor Externe al României introduc în curricula şcolară “Istoria Românilor”.

Partidul Social Democrat consideră că Ministerul Educaţiei încalcă Constituţia Republicii Moldova în ce priveşte respectarea suveranităţii statului şi totodată comite acţiuni neconstituţionale împotriva cetăţenilor ţării în ce priveşte dreptul constituţional la educaţie.

Dreptul constituţional la educaţie presupune dreptul cetăţeanului de a cunoaşte istoria adevărată a ţării sale şi a poporului moldovenesc, a cărei parte componentă o reprezintă tînăra generaţie.

Partidul Social Democrat aminteşte faptul că unica ţară din lume, unde s-a predat istoria naţiunii şi nu istoria statului, a fost “al Treilea Reich”, unde se studia “istoria naţiunii aryene”. Departamentului Românilor de Pretutindeni de pe lîngă Ministerul Afacerilor Externe al României îşi propune să continue educaţia tinerei generaţii a Republicii Moldova în spiritul educaţiei pro-române şi este susţinută de forţele naţionaliste ce propovăduiesc ideea “România Mare”, România care s-a format ca urmare a conflictului militar în Balcani.

Moldovenii reprezintă o naţiune cu o istorie lungă, plină de onoare şi eroism a strămoşilor noştri. Noi suntem urmaşii demni de faptele eroice ale domnitorului Moldovei, Ştefan cel Mare, care a apărat independenţa ţării noastre şi a popoarelor creştine din Europa.

Partidul Social Democrat este un partid extraparlamentar de opoziţie şi nu are putere de decizie de a nu permite furnizarea manualelor “Istoria Românilor” pe teritoriul Republicii Moldova, însă voinţa membrilor partidului de a lupta împotriva romanizării societăţii noastre este inepuizabilă din conştiinţa şi inimile noastre.

În baza legii supreme a statului — Constituţia Republicii Moldova, ne adresăm către Preşedintele Interimar al ţării, Marian Lupu să acţioneze în scopul respectării drepturilor constituţionale ale cetăţenilor RM “cu privire la libera dezvoltare a personalităţii umane”, “avînd în vedere continuitatea statalităţii poporului moldovenesc în contextul istoric şi etnic al devenirii lui ca naţiune” (textul Constituţiei) precum şi interzicerea includerii în curricula şcolară a obiectului “Istoria Românilor”.

Ministrul Educaţiei al Republicii Moldova, fiind în funcţie, a încălcat art. 56 din Constituţie şi nu a respectat normele constituţionale în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, deşi a depus jurământul în faţa poporului şi a întregii ţări de a acţiona în interesul cetăţenilor Republicii Moldova.

În ajunul noului an şcolar, ne adresăm cetăţenilor Republicii Moldova de a manifesta nesupunere civilă faţă de decizia Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova şi să încurajeze copiii să nu frecventeze obiectul “Istoria Românilor”.

Viitorul Moldovei şi rolul geopolitic al ţării noastre se află în istoria noastră. Tînăra generaţie ar trebui să fie mândri de realizările şi eroismul strămoşilor lor, adevăr ce poate fi studiat din “Istoria Moldovei”.

Vă încurajăm să fiţi solidari în lupta pentru dreptul copiilor noştri la educaţie corectă şi echitabilă. Tânăra generaţie nu ne va ierta de indiferenţă! Este datoria noastră civică şi patriotică!

Sursa: www.psdm.md

Adresarea PSD către AIE referitor la revizuirea proiectului de lege “Cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova” Adresarea Partidului Social Democrat către Ministrul Educaţiei al Republicii Moldova