Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Partidul Social Democrat va acţiona în judecată Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PSD / 10 august 2011 | 
Partidul Social Democrat

Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Partidul Social Democrat a declarat că va acţiona în judecată Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova.

Potrivit Tatianei Niţa, membrul Consiliului Naţional, PSD consideră ilegale acţiunile Ministrului Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, care a încălcat grav Constituţia Republicii Moldova, Legea Învăţămîntului şi alte acte normative care reglementează activitatea din domeniul educaţional.

“Ministrul Educaţiei a uitat de prevederile Regulamentului cu privire la evaluarea şi selectarea manualelor pentru învăţămîntul primar, gimnazial şi liceal care prevede şi responsabilitatea Ministerului de a organiza concursuri de selectare a ofertelor în vederea elaborării, editării şi achiziţionării manualelor în conformitate cu legislaţia în vigoare privind achiziţiile publice. Însă decizia de reeditare şi introducere a manualelor de «Istoria Românilor» a fost luată prompt”, a declarat Tatiana Niţa.

Totodată, prin acţiunile sale, Ministrul Educaţiei a încălcat prevederile art. 5 din Legea Învăţămîntului şi anume: Obiectivele învăţămîntului.

Aliniatul 2 (e) al acestui articol — învăţămîntul urmăreşte: educarea stimei faţă de părinţi, faţă de identitatea, limba şi valorile culturale ale poporului, precum şi faţă de valorile naţionale ale ţării în care trăieşte, ale ţării din care poate fi originar şi ale civilizaţiilor diferite de a sa.

Aliniatul 3 — Elevii şi studenţii vor fi educaţi în spiritul îndatoririlor civice fundamentale, consfinţite de Constituţia Republicii Moldova, dintre acestea primind devotamentul faţă de ţară, grija pentru consolidarea statalităţii moldoveneşti, îndeplinirea conştiincioasă a obligaţiilor ce le revin.

Partidul Social Democrat a anunţat că Ministerul Educaţiei va trebui să răspundă în faţa instanţei de judecată privind decizia precară de a introduce în curricula şcolară “Istoria Românilor” şi reeditarea manualelor de istorie a românilor, fără a fi respectate normele legislaţiei în vigoare.

“Dat fiind faptul că nici dl Şleahtiţchi si nici Preşedintele Interimar Marian Lupu nu au luat nici o atitudine referitor la problema in cauză, ne angajăm sa depunem o cerere de chemare în judecată la Curtea de Apel cu toate anexele la această cerere, care adeveresc acţiunile ilegale ale Ministrului Educaţiei, care crede ca poate trăi pe contul istoriei altora”, a conchis Tatiana Niţa.

Centrul de presă PSD

Declaraţia PSD referitor la proiectul de amendamente al Ministerului Economiei referitor la majorarea plăţii pentru energia termică în apartamentele deconectate de la sistemul centralizat de încălzire Mihail Şleahtiţchi a trădat întregul popor moldovenesc