Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

PSD: “Închirierea manualelor şcolare — Istoria de succes a AIE”

|versiune pentru tipar||
PSD / 14 septembrie 2011 | 
Partidul Social Democrat

Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Sergiu Coropceanu, Secretar General PSD a informat despre schemele frauduloase depistate de către Partidul Social Democrat în ceea ce ţine de plăţile de închiriere a manualelor.

Sergiu Coropceanu a menţionat că ordinele Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova privind stabilirea taxelor de închiriere a manualelor, pentru toate categoriile de elevi sunt nelegitime şi anticonstituţionale, precum şi Hotărîrea de Guvern nr. 448 din 09.04.1998 “Cu privire la asigurarea cu manuale a elevilor din învăţămîntul primar şi gimnazial” cu modificările ulterioare este anticonstituţională, fapt confirmat şi de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei.

“Conform art. 35 (4) din Constituţia Republicii Moldova învăţămîntul de stat este gratuit. Aceasta presupune că statul trebuie să-şi asume toate cheltuielile necesare, inclusiv manuale, pentru asigurarea procesului de învăţămînt în sistemul de stat. Implementarea mecanismului de colectare a taxelor pentru închirierea manualelor constituie o infracţiune”, a specificat Coropceanu.

În Republica Moldova nu există nici o lege care ar reglementa mecanismul de închiriere a manualelor şi costul serviciilor acestora.

Colectarea banilor de către Fondul special de manuale cu dreptul de a fi convertiţi în valută sau de a fi investiţi în hîrtii de valoare, sau de a fi plasaţi sub formă de depozite bancare în valută naţională şi străină demonstrează că adevăratul scop al acestui Fond este implementarea şi dirijarea unei scheme financiare frauduloase.

Mai mult ca atît, în această schemă Ministerul Educaţiei a implicat şi învăţătorii, care nu sunt lucrători ai Fondului special de manuale sau a Ministerului, dar sînt impuşi să colecteze taxele de închiriere. Astfel Ministerul implementează schema coruptă impunînd învăţătorii din şcoli să colecteze aceste taxe şi transformîndu-i în casieri în relaţia cu elevii şi părinţii.

Acumulările de peste 25 milioane lei anual doar din plăţile pentru chiria manualelor nu au nici o evidenţă. Persoanele, care achită taxa de închiriere, nu primesc nici un document care ar justifica această achitare, ulterior banii sunt depuşi pe un cont special “la grămadă”, de unde se pierde urma.

Partidul Social Democrat se adresează public Guvernului Republicii Moldova ca acesta să anuleze toate actele neconstituţionale care permit colectarea taxelor de închiriere a manualelor şcolare şi să-şi asume obligaţia, conform Constituţiei, de a asigura toţi elevii din învăţămîntul de stat cu manuale şcolare gratis.

De asemenea Partidul Social Democrat se adresează către Curtea de Conturi pentru efectuarea unui control minuţios în toate şcolile Republicii Moldova, Direcţiile raionale de învăţămînt, Fondul special de manuale pentru verificare numărului de elevi care au achitat taxele, cantitatea banilor plătiţi, evidenţa acestor bani, precum şi utilizarea acestora, iar vinovaţii să fie traşi la răspundere.

Centrul de presă PSD

Adresarea Preşedintelui Partidului Social Democrat, d-lui Victor Şelin către comunitatea ştiinţifică a Republicii Moldova Declaraţia Partidului Social Democrat cu prilejul Zilei Internaţionale a Democraţiei