Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Preşedintele PSD Victor Şelin îl invită pe Prim-ministrul RM d-l Vlad Filat la mitingul de protest din 19 noiembrie pentru dezbateri publice

|versiune pentru tipar||
PSD / 16 noiembrie 2011 | 
Partidul Social Democrat

Sîmbătă în data de 12 noiembrie 2011 atît în mun. Chişinău cît şi în alte oraşe ale republicii au fost desfăşurate proteste împotriva politicilor antisociale ale Guvernului şi Parlamentului cu privire la formarea politicii tarifare în domeniul resurselor energetice.

Lipsa creşterii reale a veniturilor denotă faptul că oamenii sunt în situaţia în care aceştea nu îşi pot permite să plătească costurile necesare pentru viaţă. În majoritatea cazurilor, cetăţenii nu îşi pot permite să plătească pentru alimente şi medicamente, ne mai vorbind de tarifele serviciilor comunale. Veniturile minime nu depăşesc minimum de existenţă, care este estimat de către stat în sumă de 1 500 de lei.

Participanţii la miting au înaintat mai multe solicitări Parlamentului şi Guvernului, care pot fi împărţite în două categorii importante:

Prima: diminuarea preţurilor la mărfurile de primă necesitate — alimente şi medicamente.

A doua: reducerea tarifelor pentru serviciile comunale.

Cetăţenii au condamnat Parlamentul şi Guvernul de lipsa unei politici care ar viza creşterea economică, ceea ce ar contribui la majorarea pensiilor şi îndemnizaţiilor pînă la nivelul de minimumul de existenţă.

Dat fiind faptul că nu există posibilităţi de a majora veniturile oamenilor, la acţiunea de protest a fost propus să fie luate măsuri radicale de combatere a corupţiei şi a criminalităţii în domeniul monopolurilor şi a relaţiei între ANRE şi furnizorii de servicii. Guvernul, la solicitarea protestaţilor, trebuie să stopeze activitatea ANRE şi să îşi asume responsabilitatea pentru reducerea tarifelor.

Susţinem intenţia Guvernului de a iniţia procesul de unificare a CET-1 şi CET-2 la solicitarea participanţilor la protest, precum şi lichidarea Termocom, însă această declaraţie este populistă dacă nu va fi luată decizia cu privire la lichidarea ANRE, şi anunţarea introducerii gestionării directe a sectorului energetic de către Guvernul RM.

De asemenea, nu au fost iniţiate măsuri sau dispoziţii de a efectua un control complex privind activitatea ANRE şi a furnizorilor de servicii comunale.

La 14 noiembrie, partidele parlamentare nu au înregistrat nici un candidat pentru funcţia de Preşedinte şi au intensificat fărădelegile în ţară. Din declaraţiile Primului-ministru deducem că toate autorităţile, membrii Guvernului, Procuratura, Curtea Supremă de Justiţie, printr-un acord secret, sînt împărţite între partide şi sînt gestionate de către liderii de partid. De fapt, prin această declaraţie este confirmată uzurparea puterii de către anumite partide politice, ceea ce determină încălcarea flagrantă a Constituţiei.

Refuzul partidelor parlamentare, care au în fracţiunea parlamentară mai mult de 15 deputaţi, să desemneze un propriu candidat pentru funcţia de Preşedinte, este o încălcare flagrantă a Constituţiei şi este un act anticonstituţional, ce interzice membrilor Parlamentului să îşi îndeplinească obligaţia constituţională, prin votul secret al fiecărui membru parlamentar de a face alegerea în favoarea unuia din candidaţi. Boicotarea procedurii alegerii şefului statului de către partidele parlamentare programate pentru 18 noiembrie, nu permite în nici un mod juridic să continue activitatea actualei componenţe a membrilor Parlamentului din numele poporului ţării. Parlamentul trebuie să fie dizolvat imediat şi să fie anunţată data alegerilor anticipate.

Alianţa pentru Integrare Europeană nu mai există — acest lucru este demonstrat de practica parlamentară şi declaraţiile liderilor AIE.

Poziţia PCRM nu lasă nici o şansă pentru criticile constructive. Pe de o parte comuniştii au început negocieri individuale cu partidele membre AIE privind posibilitatea formării unei noi coaliţii în vederea desfăşurării unei noi încercări de alegere a şefului statului, iar pe de altă parte — ameninţă să desfăşoare acţiuni de protest împotriva uzurpatorilor puterii de stat. Politica standardelor duble devine practica politicii stabile a PCRM.

Revendicările sociale şi economice înaintate la protestul din 12 noiembrie necesită să fie găsite soluţii imediate. În cazul cînd partidele parlamentare nu doresc şi deja, au pierdut deja dreptul de a acţiona din numele poporului, Guvernul Republicii Moldova, Prim-ministrul Republicii Moldova reprezintă singura autoritate legitimă, care trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru cerinţele înaintate de protestatari.

Acţiunile de protest din 2007–2009 au adus la guvernare AIE, precum şi pe Prim-ministru al RM. De la tribuna acestor acţiuni de protest, cetăţenilor le-au fost făcute promisiuni pentru o viaţă mai bună. Pentru Guvernul ţării şi însuşi pentru Prim-ministru, Vlad Filat, este momentul adevărului, atunci când el trebuie să părăsească biroul lui şi să iasă în faţa oamenilor, pentru a iniţia un dialog deschis privind măsurile de depăşire a dezastrului umanitar, situaţie unde sute de mii de oameni sînt în imposibilitate de a plăti facturile pentru serviciile comunale, pentru hrană şi medicamente.

Partidul Social Democrat din Moldova va desfăşura la 19 noiembrie ora 11:00, o nouă acţiune de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi invită Prim-ministrul Vlad Filat pentru a participa la dezbatere publică cu privire la măsurile de reducere a costurilor tarifelor şi a preţurilor la mărfurile social importante.

Partidul Social Democrat, care urmează calea opoziţiei constructive, este gata nu numai de a critica activitatea Guvernului, dar, de asemenea, de a veni cu sugestii constructive pentru rezolvarea problemelor actuale. Partidul Social Democrat fiind în opoziţie, dar gata să ia parte la negocierile privind investiţiile în sectorul energetic, care va începe procesul de modernizare, care vor reduce tarifele în acest sector.

Politica bugetar-fiscală a Guvernului pentru anul 2012 este una greşită şi va aduce numai la creşterea preţurilor şi tarifelor, ceia ce va face să crească şi nivelul minimumului de existenţă al cetăţenilor.

De asemenea, PSD are propuneri cum de format bugetul ţării pentru anul 2012, astfel în cît să nu crească preţurile, ci dimpotrivă să fie stabile sau micşorate.

Acestea şi alte probleme de importanţă majoră trebuie discutate la mitingul din 19 noiembrie.

În acelaşi timp, trebuie să menţionăm, că dacă la 19 noiembrie Guvernul, nemijlocit Prim-ministru Vlad Filat, va refuza să dea răspunsuri la întrebările acumulate în societate, atunci actualei componenţe a Guvernului nu-i poate fi acordată susţinere din partea cetăţenilor ţării în activitate sa.

Guvernul Republicii Moldova, care nu este în stare să rezolve problemele înaintate de cetăţeni trebuie să-şi prezinte demisia.

Sursa: www.psdm.md

Rezoluţia Mitingului de Protest Un nou protest faţă de actuala Guvernare