Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Soluţia propusă de socialişti este astăzi unica valabilă pentru respectarea cadrului constituţional al ţării

|versiune pentru tipar||
PSRM / 25 ianuarie 2012 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Partidul Socialiştilor constată că situaţia socio-politică din ţară impune mai mult ca oricând aplicarea soluţiei propuse de grupul parlamentar al socialiştilor la 4 noiembrie 2011.

Este vorba despre propunerea de a alege un preşedinte apartinic, neutru, competent — ceea ce reprezintă unica opţiune realistă şi corectă constituţional în actualele circumstanţe politice.

Pornind de la această premisă şi de la acest deziderat, Partidul Socialiştilor declară următoarele:

  1. Grupul parlamentar al socialiştilor vine cu un proiect de Hotărâre privind numirea datei alegerii preşedintelui Republicii Moldova. Propunem ca primul tur al alegerilor să se producă în data de 29 februarie. Această zi în calendar are loc o dată la patru ani şi sperăm ca, după trei ani de nealegere a preşedintelui, pe 29 februarie să alegem un preşedinte pentru patru ani înainte şi pentru stabilitate politică în ţară.
  2. Partidul Socialiştilor propune crearea unui Comitet anti-criză al societăţii civile, care să reprezinte un arbitru moral pentru clasa politică şi să contribuie eficient la identificarea soluţiilor pentru alegerea preşedintelui ţării. Denumirea exactă a acestui comitet rămâne la discreţia celor care îl vor fonda.

PSRM acordă o apreciere înaltă contribuţiei societăţii civile la procesul de responsabilizare a guvernării. Atitudinea civică promptă a publiciştilor şi experţilor politici cu privire la ultimele iniţiative cvazinelegitime ale AIE demonstrează maturitatea şi principialitatea liderilor societăţii civile. Mai mult decât orice, mai mult decât protestele, anume poziţia curajoasă, obiectivă şi independentă a liderilor societăţii civile a redus din elanul abuziv şi grosolan al conducerii AIE. De aceea, considerăm deosebit de oportun ca mediul de experţi să iniţieze crearea unui Comitet anti-criză al societăţii civile, care ar putea declina aspiraţiile uzurpatoare ale majorităţii parlamentare. La rândul lor, socialiştii vor fi întotdeauna deschişi spre colaborarea cu acest comitet, în scopul identificării în comun a soluţiilor politice şi depăşirii crizei politice din Republica Moldova.

Reiterăm că puterea centrală este obligată să iniţieze o nouă procedură de alegere a preşedintelui ţării. În caz contrar, dacă nu va fi organizată procedura de alegere a preşedintelui, toate acţiunile ulterioare ale guvernării vor putea fi calificate în mod expres ca fiind neconstituţionale şi ca tentativă de uzurpare a puterii în stat. Corespunzător, referendumul va fi şi el considerat nelegitim.

Puterea centrală este datoare să menţină un echilibru social, cel puţin aparent, neafectat de proteste în masă şi nesupuneri civice, pentru a feri ţara de izbucnirea unor revolte violente. Unica modalitate de a păstra echilibrul social este iniţierea procedurii de alegere a şefului statului. Dacă va fi ales un preşedinte al ţării, se va instaura o linişte socială. Totodată, se va deschide o fereastră de oportunităţi pentru depăşirea dificultăţilor de ordin economic cu care se confruntă ţara. Odată cu alegerea preşedintelui va fi posibilă şi o conciliere la nivel politic, o consolidare a mediului social, o ameliorare a relaţiilor interetnice, o avansare în direcţia soluţionării definitive a problemei transnistrene.

Dacă însă AIE nu va numi data alegerilor şi va insista asupra ideii unui referendum nelegitim, criza socio-politică şi cea economică se vor agrava. De asemenea, se întrevăd riscurile unei degenerări a situaţiei în ţară, inclusiv cu repetarea unor scenarii din aprilie 2009. Iar greul răspunderii penale pentru aceste consecinţe va reveni liderilor AIE.

Sursa: socialistii.md

Socialiştii apreciaţi pozitivi în sondaje Socialiştii salută participarea societăţii civile la depăşirea crizei politice