Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii acuză Primăria Chişinău de incompetenţă şi anunţă referendum anti-Chirtoacă

|versiune pentru tipar||
PSRM / 11 iulie 2012 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Socialiştii au organizat astăzi o conferinţă de presă la care au prezentat un raport critic amplu cu privire la situaţia din municipiul Chişinău după un an de activitate a primarului Dorin Chirtoacă, în al doilea mandat. În finalul conferinţei, Igor Dodon a lansat iniţiativa organizării unui referendum de demitere a primarului Dorin Chirtoacă.

La conferinţă au participat Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor, alături de un grup de membri ai formaţiunii, inclusiv consilieri municipali, membri ai mişcării de tineret “Garda Tînără”, reprezentanţii Fundaţiei de Binefacere “Soluţia”.

În discursul său de deschidere a conferinţei, Igor Dodon a amintit că Dorin Chirtoacă a devenit primar prin fraudă, manipulând cu listele suplimentare în suburbii, de aceea este un “primar al suburbiilor”, nu al capitalei. La aproape un an de la învestirea în funcţie, primarul încă nu s-a apucat de treabă, ci călătoreşte non-stop peste hotare. O altă “activitate” a primarului este să se detaşeze post-factum de corupţii pe care i-a adus în primărie.

“În loc să construiască parcări subterane şi multietajate, aşa cum a promis, în primăria lui Chirtoacă s-a construit o piramidă a corupţiei subterane şi multietajate”, a declarat Igor Dodon.

După spusele lui Dodon, în cel de-al doilea mandat, Chirtoacă şi-a sporit nu abilităţile de a gestiona municipiul, ci abilităţile de a face demagogie: “Demagog a fost, demagog a rămas”. Potrivit datelor unui raport amplu prezentat de socialişti, în ultimul an, Chişinăul a devenit mai murdar, bugetul municipal este deficitar, întreprinderile municipale au devenit mai îndatorate, serviciile comunale au devenit mai scumpe, compensaţiile au fost reduse, străzile au degradat şi sunt prost reparate, majoritatea surselor de apă sunt poluate, sunt dărîmate clădirile istorice şi creşte numărul construcţiilor neautorizate. În domeniul transportului public apare anarhia, în primărie înfloreşte corupţia, iar nivelul criminalităţii a crescut extrem de mult.

După deschiderea conferinţei de către Igor Dodon, cuvînt au luat colegii săi de partid. Aceştia au prezentat date privind situaţia în municipiu pe următoarele subiecte:

  1. Problemele în aministraţia publică locală.
  2. Problemele în domeniul buget şi finanţe.
  3. Problemele în domeniul educaţie, medicină, asistenţa socială.
  4. Problemele în infrastructura şi gospodărie comunal-locativă.
  5. Problemele juridice şi în domeniul construcţiilor neautorizate.
  6. Problemele în domeniul securitate publică.

Datele cele mai importante cu referire la toate aceste subiecte au fost generalizate într-un raport critic, întitulat: “Contraraport: Încă un an de dezastru în mun. Chişinău”.

La încheierea conferinţei, Igor Dodon a amintit de promisiunile sale de anul trecut, cînd a dat asigurări că în pofida faptului că nu a devenit primar general, va contribui activ şi concret la îmbunătăţirea vieţii chişinăuenilor. Una din căile prin care s-a acţionat în acest sens au fost activităţile Fundaţiei de Binefacere “Soluţia”, voluntarii căreia au instalat peste 30.000 de becuri şi au sticluit circa 4000 de geamuri şi uşi în blocurile de locuit din capitală. Au fost amenajate terenuri de joacă pentru copii, amplasate mese de şah, salubrizate diverse teritorii. Au primit ajutor material peste 5000 de presoane. Juriştii de la “Soluţia” au oferit consultanţă juridică gratuită la peste 3000 de persoane şi au stopat un şir de construcţii neautorizate în diferite raioane ale municipiului.

În final, Igor Dodon a declarat: “Pentru a opri haosul administrativ din capitală e nevoie de o «soluţie chirurgicală» — înlăturarea primarului Chirtoacă de la conducerea Primăriei Chişinău. Dacă primarul nu va fi înlăturat acum, în doi-trei ani Chişinăul va fi transformat de Chirtoacă într-o cloacă poluată, cu instituţii falimentate şi cu servicii extrem de necalitative sau chiar inexistente. Soluţia pe care o propunem este un referendum care să înlăture «surpriza» ruşinoasă şi incompetentă de la conducerea Chişinăului”.

Pînă în luna septembrie, va fi format grupul de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor de iniţere a referendumului anti-Chirtoacă.

La acest grup de iniţiativă vor putea adera toţi doritorii, indiferent de preferinţe politice sau statut social. Pentru informaţie suplimentară, doritorii se vor adresa pe următoarele adrese:

Sec. Centru:
str. 31 august 1989, 62, tel. 022 27 73 74;
str. Bucureşti, 65, of.1, tel. 022 855 853

Sec. Rîşcani:
str. Columna 148/1, tel. 022 817 877
bd. Moscovei, 20; tel. 022 32 35 46

Sec. Buiucani:
str. Onisifor Ghibu, 7/3, tel. 022 817 900

Sec. Ciocana:
str. Alecu Russo, 24, tel. 022 47 63 99

Sec. Botanica:
bd. Decebal, 139B, et.2, of.211, tel. 022 63 63 77

Sursa: socialistii.md

Fundaţia “Soluţia” cere anularea datoriilor istorice la serviciile locativ-comunale Socialiştii sînt împotriva încheierii sesiunii parlamentare înainte de termen