Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPUM

Congresul Partidului Umanist a schimbat denumirea formaţiunii politice în Partidul Popular Democrat din Moldova

|versiune pentru tipar||
PPDM / 29 martie 2011
Partidul Popular Democrat din Moldova

La 27 martire 2011, la Chişinău, în localul Centrului “Ginta Latină” a avut loc Congresul al V-lea, extraordinar al Partidului Umanist Moldova.

La lucrările Congresului au fost prezenţi 432 de delegaţi din cei 435 aleşi de organizaţiile teritoriale ale partidului şi 25 de invitaţi.

Congresul al V-lea extraordinar al PUM a decis schimbarea denumirii în Partidul Popular Democrat din Moldova.

Forul a luat în dezbatere situaţia politică şi social-economică din ţară, dar şi probleme ce ţin de activitatea partidului în perioada dintre congrese.

Raportul de activitate a PUM a fost prezentat de preşedintele partidului, Valeriu Pasat.

În discursul său, V. Pasat a menţionat că acest Congres este de o importanţă majoră pentru partid, deoarece forul va adopta decizia privind schimbarea denumirii formaţiunii politice, aprobarea noilor redacţii ale Statutului şi Programului partidului.

Noua redacţie a Statutului a fost prezentată de vicepreşedintele PUM, Ion Mereuţă, iar cea a Programului de vicepreşedintele Mihai Manole.

Delegaţii la Congres au votat în unanimitate pentru schimbarea denumirii partidului şi aprobarea Statutului şi Programului.

Forul a avut în ordinea zi chestiuni privind alegerea organelor de conducere a Partidului şi participarea formaţiunii în alegerile generale locale. A fost ales Consiliul Naţional, Comisa de revizie şi control şi Comisia de etică şi arbitraj.

Preşedinte al Partidului Popular Democrat a fost ales Valeriu Pasat.

În dezbateri au luat cuvântul liderii Organizaţiilor Teritoriale şi membri ai partidului, delegaţi la Congres.

Vorbitorii au dat aprecieri situaţiei de criză, haos şi incertitudine în care se află ţara şi au accentuat că societatea simte acut necesitatea afirmării pe eşichierul politic a unei forţe politice noi, care ar propune societăţii un alt model de comportament politic, de atitudine faţă de problemele cetăţenilor şi interesul ţării, decât cel practicat de guvernaţi, dar şi de opoziţie.

Forul Partidului Popular Democrat a aprobat Rezoluţia congresului, în care se spune că: “Singura soluţie pentru scoaterea statului din criză este recucerirea puterii politice de către cetăţeni, prin venirea la putere a unei forţe politice noi, de largă reprezentare populară, un PARTID AL POPORULUI pentru care valorile democraţiei nu sunt cuvinte, ci obiective. Acest partid va fi — Partidul Popular Democrat din Moldova.

Partidul Popular Democrat va prezentă cetăţenilor o alternativă de guvernare competentă, deosebită de cele oferite de partidele care au guvernat pana acum, o alternativă care să permită ţării să iasă din mizeria materială şi morală în care se află şi să păşească pe calea prosperităţii şi civilizaţiei”.

Congresul a stabilit obiectivele şi acţiunile partidului în perioada imediat următoare.

Serviciul de presă

Partidul Umanist va iniţia în parlament o lege privind amnistierea generală Valeriu Pasat a depus cereri de chemare în judecată a lui Vladimir Voronin şi Iurie Roşca