Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePSD

Congresul XII al Partidului Social Democrat din 17 aprilie 2010

|versiune pentru tipar||
PSD / 17 aprilie 2010
Congresul XII al Partidului Social Democrat din 17 aprilie 2010

Pe 17 aprilie 2010, la Chişinău şi-a desfăşurat lucrările Congresul XII al Partidului Social Democrat, care urma să aleagă noua conducere a PSD, în conformitate cu art.81 din statutul partidului care stipulează că preşedintele PSD trebuie să prezinte Congresului cererea de demisie, atunci când partidul nu are reprezentare în Parlament. La Congres au participat 428 de delegaţi din diferite raioane ale ţării.

Iniţial Congresul nu a acceptat demisia lui Dumitru Braghiş, însă s-a conformat prevederilor statului şi a ales prin vot secret noul preşedinte al PSD. La această funcţie au candidat 3 persoane: Dumitru Braghiş, preşedintele PSD, Victor Şelin, cunoscut om de afaceri şi preşedinte al Consiliului Naţional PSD, care l-a înlocuit pe Iurie Bolbocean după plecarea acestuia la Partidul Democrat, şi Ruslan Bârlădeanu, vicepreşedintele PSD. Ultimul şi-a retras candidatura în favoarea lui Victor Şelin, care a şi fost ales în funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat cu votul a 235 de candidaţi. Dumitru Braghiş a acumulat doar 193 de voturi, în schimb a fost ales unanim în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD. La funcţia de Secretar General a fost ales Sergiu Coropceanu.

Candidatura lui Victor Şelin a fost susţinută în cea mai mare parte de reprezentanţii PSD din UTA Găgăuzia. Delegaţii la congres au fost chemaţi să voteze pentru candidatura lui Victor Şelin de către preşedintele Adunării Populare din Găgăuzia, Ana Harlamenco şi de către primarul mun. Comrat, Nicolae Dudoglo.

Noul lider al PSD şi-a propus să modernizeze şi să întinerească PSD, să obţină cel puţin 10% din sufragii în alegerile parlamentare anticipate şi să cîştige la alegerile locale din 2011 o reprezentare mai mare a PSD în administraţia publică locală. Victor Şelin a mai spus că PSD va înainta şi un candidat pentru funcţia de primar al mun. Chişinău.

Dumitru Braghiş a declarat că nu este supărat că pentru faptul că nu va mai fi lider al acestei formaţiuni. “Congresul a ales ce a ales, nu am de gînd să contest această alegere, voi continua să activez în PSD. Despre Victor Şelin am doar păreri bune, sper că va fi un succesor demn”, a spus Braghiş.

Congresul a mai votat cîteva declaraţii şi modificări la statutul partidului, ultimele legate de extinderea perioadei de activitate a preşedintelui de la 2 la 4 ani.