Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePSRM

Congresul X al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PSRM / 18 decembrie 2011 | 
Congresul X al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (Foto: INFO-PRIM NEO)

Pe 18 decembrie 2011, la Chişinău s-a desfăşurat Congresul X al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, eveniment la care au participat circa 700 de delegaţi din localităţile republicii şi invitaţi străini. Congresul a ales noua conducere a partidului şi a aprobat programul de activitate al formaţiunii pentru următorii ani.

În funcţia de preşedinte al partidului a fost ales în unanimitate deputatul neafiliat, Igor Dodon, iar procedura de vot a decurs conform metodei “Primaries”, potrivit căreia mai mulţi candidaţi să fie desemnaţi de către membrii partidului, după care prin vot se alege preşedintele.

Noul preşedinte a promis socialiştilor că în activitatea sa politică va lupta pentru sporirea numărului de locuri de muncă, anularea reformei în educaţie, majorarea salariilor, burselor şi ajutoarelor sociale. Igor Dodon s-a pronunţat pentru readucerea Transnistriei în corpul Republicii Moldova, precum şi refacerea relaţiilor cu Găgăuzia. În relaţiile externe, Dodon susţine integrarea europeană a RM şi relaţiile reciproc avantajoase cu vecinii.

Deosebit de important în plan strategic, în opinia liderului Partidului Socialiştilor, este edificarea naţiunii civice moldoveneşti şi promovarea în lume a imaginii unei Moldove paşnice, cu oameni harnici şi talentaţi.

Totodată, conducerea şi membrii partidului s-au arătat nemulţumiţi de situaţia social-economică şi politică din ţară şi au declarat că Partidul Socialiştilor va acţiona pentru depăşirea crizei sociale şi politice şi modernizarea ţării. Prin Rezoluţia Congresului şi Adresarea către cetăţeni, PSRM a condamnat neputinţa AIE de a alege şeful statului, lipsa de responsabilitate a deputaţilor faţă de cetăţeni, şi a anunţat despre intenţia de a lansa o campanie de colectare a semnăturilor pentru organizarea unui referendum privind schimbarea procedurii de alegere a deputaţilor în Parlamentul ţării, parţial, în cadrul circumscripţiilor uninominale.

În aceeaşi ordine de idei, socialiştii îşi propun implementarea practicii Guvernului tehnocrat pentru a exclude influenţa factorului politic asupra activităţii Executivului.