Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 Partide

Partidul politic “Şor” (PŞ)

Ilan Şor
Ilan Şor
Preşedinte PŞ
Data înregistrării: 27 octombrie 1998
Nr. de membri: ~ 21,500 (07/2018)

Programul PŞadoptat la Congresul VII din 25 septembrie 2016

Statutul PŞ


Simbolica Partidului “Şor” (PŞ)
MD-3505, Republica Moldova
or. Orhei, str. V. Lupu 36, of. 326
Tel.: (373-235) 2-35-54
e-mail: info@partidulsor.md
http://partidulsor.md

Declaraţii şi comunicate de presă

Marina Tauber l-a informat pe Franco Frattini despre tentativele de a împiedica activitatea politică a lui Ilan ŞOR
16 ianuarie 2018
Vicepreşedintele Partidului “ŞOR”, Marina Tauber a publicat pe pagina ei oficială despre întrevederea cu reprezentantul special al OSCE privind reglementarea problemei transnistrene, Franco Frattini[]
Europarlamentarul Alberto CIRIO a vizitat Orheiul şi s-a întâlnit cu Ilan ŞOR
21 decembrie 2017

Scurt istoric

Denumirile precedente

Mişcarea social-politică “Ravnopravie” (MR) [12.07.2008 – 25.09.2016]

Mişcarea social-politică Republicană “Ravnopravie” (MRR) [27.10.1998 – 12.07.2008]

Arhiva documentelor

Programul din 2008adoptat la Congresul III din 12 iulie 2008

Statutul din 2008adoptat la Congresul III din 12 iulie 2008

Raportul financiar din 2017

Raportul financiar din 2016

Partidul “Şor” (PŞ) a fost constituit la 13 iunie 1998 sub denumirea de Mişcarea social-politică Republicană “Ravnopravie” (MRR), înregistrată de Ministerul Justiţiei la 27 octombrie acelaşi an şi reînregistrată la 26 februarie 1999.

Calitatea de preşedinte al partidului a fost exercitată în perioada 1998–2016 de Valerii Klimenco, iar din 19 iunie 2016 funcţia de preşedinte al Partidului “Şor” este ocupată de Ilan Şor.

La ultimele alegeri parlamentare din noiembrie 2010 la care a participat MR, formaţiunea nu a trecut pragul electoral.

Mişcarea “Ravnopravie” a participat în alegerile locale generale din iunie 2015, în cadrul cărora omul de afaceri Ilan Şor a fost ales în funcţia de primar al or. Orhei.


Congresul de constituire a Mişcării “Ravnopravie” (MRR) din 13 iunie 1998

Congresul de constituire a Mişcării social-politice Republicane “Ravnopravie” a avut loc la 13 iunie 1998. Congresul a aprobat Declaraţia programatică şi Statutul mişcării iar în calitate de preşedinte al noii formaţiuni politice a fost ales Valerii Klimenco.

Organizaţia social-politică “Ravnopravie” şi-a propus drept obiectiv fundamental să contribuie la asigurarea egalităţii în drepturi a cetăţenilor indiferent de naţionalitate, stare socială sau confesiune; la fortificarea societăţii civile; precum şi la edificarea unui stat democratic şi de drept.

Formaţiunea nu s-a remarcat cu rezultate deosebite în scrutinele electorale la care a participat în perioada 1999–2015, primul succes politic al formaţiunii a fost înregistrat abia în anul 2015 odată cu desemnarea omului de afaceri Ilan Şor la funcţia de primar al or. Orhei.

Ilan Şor desemnat în calitate de candidat la funcţia de primar al or. Orhei

La 21 mai 2015 omul de afaceri Ilan Şor a fost înregistrat în cursa electorală pentru funcţia de primar al oraşului Orhei din partea Mişcării “Ravnopravie”, în pofida statutului de bănuit pe care îl avea în dosarele deschise pe marginea furtului de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. La 22 mai, Ilan Şor a fost eliberat de sub control judiciar din arest la domiciliu, ca urmare a unei cereri depuse de avocaţii săi, pentru ca acesta să se poată implica în campania electorală. La scrutinul din 14 iunie 2015, Ilan Şor a câştigat detaşat alegerile cu 61.97% din voturi, fiind ales în funcţia de primar al or. Orhei.

Mişcarea “Ravnopravie” şi-a schimbat preşedintele

La 19 iunie 2016 în cadrul şedinţei Consiliului politic al Mişcării “Ravnopravie”, primarul oraşului Orhei, Ilan Şor a fost ales în calitate de preşedinte al Mişcării “Ravnopravie”. Fostul lider al formaţiunii, Valerii Klimenco a fost numit preşedinte de onoare al Mişcării. În luarea sa de cuvânt, Ilan Şor a declarat că Mişcarea “Ravnopravie” trebuie poziţionată în calitate de formaţiune politică de centru-stânga temperată, care pledează pentru întărirea statalităţii Republicii Moldova, respectarea drepturilor şi intereselor tuturor grupurilor etnice care locuiesc pe teritoriul ţării, creşterea rolului statului în susţinerea păturilor social-vulnerabile.

Congresul VII al MR din 25 septembrie 2016

Congresul a fost prezidat de preşedintele de onoare al Mişcării, Valerii Klimenco şi de candidata la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Inna Popenco. Liderul Mişcării “Ravnopravie”, Ilan Şor, aflat în arest la domiciliu, s-a adresat delegaţilor la Congres prin intermediul avocaţilor săi, unde a menţionat că scopul primordial al formaţiunii este de a îmbunătăţi nivelul de trai al oamenilor, aşa cum a început să se întâmple în oraşul Orhei. Delegaţii la Congres au adoptat un şir de decizii orientate spre reformarea Mişcării “Ravnopravie”, printre care a fost votată o nouă componenţă a Consiliului Politic al Mişcării şi o nouă componenţă a Comisiei de audit.

De asemenea, la Congres a fost formată o comisie de lucru care urma să elaboreze un nou Statut şi Program al formaţiunii, a unei noi simbolici şi denumiri a Mişcării.