Partide

Partidul politic “Partidul Acţiune şi Solidaritate” (PAS)

Maia Sandu
Maia Sandu
Preşedintele PAS
Data înregistrării: 26 mai 2016
Doctrina: Liberalism social Wikipedia
Nr. de membri: ~ 7,500 (07/2017)

Programul PASadoptat la Congresul de Constituire din 15 mai 2016

Statutul PAS


Simbolica Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS)
MD-2009, Republica Moldova
Chişinău, str. A. Mateevici 31
Mob.: (373) 78999800
e-mail: unpaspentrumoldova@gmail.com
http://www.unpaspentru.md

Declaraţii şi comunicate de presă

Pe 30 iulie toţi cetăţenii sunt aşteptaţi la protest!
22 iulie 2017
Încurajăm participarea la protestele împotriva abuzurilor coaliţiei Plahotniuc-Dodon a tuturor cetăţenilor care sincer îşi doresc o guvernare pro-europeană, morală, în interesul oamenilor[]
Bugetul de stat ar putea încasa peste 30 de milioane de lei, dacă Comisia Electorală Centrală ar respecta cadrul normativ
7 iunie 2017

Scurt istoric

Arhiva documentelor

Raportul financiar din 2016

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a fost constituit la 15 mai 2016 şi înregistrat de Ministerul Justiţiei la 26 mai acelaşi an. PAS este un partid politic care promovează doctrina liberalismului social.

Calitatea de preşedinte al Partidului Acţiune şi Solidaritate este exercitată de Maia Sandu.


Congresul de constituire a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS)

La Congresul de constituire din 15 mai 2016 cei peste 200 de delegaţi la congres au votat în unanimitate pentru desemnarea ex-ministrei educaţiei, Maia Sandu, în calitate de preşedintă a PAS. În calitate de vicepreşedinţi ai partidului au fost aleşi Sergiu Musteaţă şi Liliana Nicolăescu-Onofrei, iar pentru funcţia de Secretar General al partidului a fost ales Igor Grosu. În componenţa Biroului permanent naţional au fost desemnaţi: Daniela Terzi-Barbăroşie, Nicolae Roşca, Virgil Pâslariuc, Vitalie Branişte şi Dan Perciun.

Conform Statutului formaţiuni, PAS este un partid de centru-dreapta, care împărtăşeşte şi promovează doctrina liberalismului social, pledează pentru valorile democratice, promovează integrarea plenară a Republicii Moldova în UE ca fiind calea cea mai firească de dezvoltare socială, economică, politică şi de coeziune a societăţii. Totodată, Programul formaţiunii prevede aplicarea reformelor sistematice prin care să fie puse bazele unei economii reale de piaţă, care să asigure locuri de muncă, continuarea reformelor pentru o educaţie de calitate şi protecţia socială a păturilor vulnerabile.

Participarea la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016

Partidul Acţiune şi Solidaritate împreună cu Platforma “Demnitate şi Adevăr” au desemnat-o pe Maia Sandu în calitate de candidat comun la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie 2016. Decizia desemnării candidatului unic a fost aprobată de PDA în cadrul Consiliului Politic Naţional din 15 octombrie 2016 după analiza rezultatelor mai multor sondaje de opinie publică, potrivit cărora Maia Sandu acumula un procent mai mare faţă de liderul PDA, Andrei Năstase. Decizia celor două formaţiuni politice de a desemna un candidat unic la alegerile prezidenţiale a fost salutată şi susţinută de Partidul Popular European, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Verde Ecologist, Partidul Liberal Reformator, Partidul Popular din Republica Moldova şi de alte grupuri de cetăţeni din Republica Moldova.

Printre angajamentele asumate de Maia Sandu în cazul în care urma să fie aleasă în calitate de preşedinte al Republicii Moldova, se regăseau: lupta împotriva corupţiei, investigarea furtului miliardului, contestarea deciziilor abuzive ale Guvernului şi Parlamentului etc.

În primul tur de scrutin Maia Sandu a acumulat 38.71% din voturi, iar în al doilea tur — 47.89%.