Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 Partide

Partidul politic “Casa Noastră — Moldova” (PCNM)

Grigore Petrenco
Grigore Petrenco
Preşedinte PCNM
Data înregistrării: 16 septembrie 2010
Doctrina: Social-democraţie Wikipedia
Nr. de membri: ~ 200 (07/2018)

Programul PCNMadoptat la Congresul de Constituire din 30 iunie 2008

Statutul PCNM


Simbolica Partidului “Casa Noastră — Moldova” (PCNM)
MD-2038, Republica Moldova
Chişinău, bd. Decebal 76, of. 1106
Tel.: (373-22) 99-92-67
e-mail: pcnm.press@gmail.com
http://www.pcnm.md

Declaraţii şi comunicate de presă

Partidul “Casa noastră-Moldova” susţine desfăşurarea referendumului legislativ
28 noiembrie 2017
Partidul “Casa noastră-Moldova” anunţă despre susţinerea iniţiativei societăţii civile privind desfăşurarea referendumului pentru abrogarea legii cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt, adoptată de majoritatea parlamentară cu susţinerea Partidului Socialiştilor[]
Al III-lea Congres al Partidului “Casa Noastră — Moldova”RU
11 mai 2015

Scurt istoric

Partidul “Casa Noastră — Moldova” (PCNM) a fost constituit la 30 iunie 2008 şi înregistrat de Ministerul Justiţiei la 16 septembrie 2010. PCNM este un partid politic cu doctrină social-democrată.

Calitatea de preşedinte al partidului a fost exercitată în perioada 2008–2015 de Oleg Onişcenco, iar începând cu 7 martie 2015 funcţia de preşedinte al Partidului “Casa Noastră — Moldova” este ocupată de Grigore Petrenco.


Crearea Partidului “Casa Noastră — Moldova” (PCNM)

Partidul “Casa Noastră — Moldova” a fost constituit în baza Asociaţiei obşteşti “Casa Noastră — Chişinău”, asociaţie înfiinţată de consilierul municipal Oleg Onişcenco. Congresul de constituire a noului partid politic a avut loc la 30 iunie 2008, iar în calitate de preşedinte a fost ales Oleg Onişcenco. Potrivit prevederilor statutare, Partidul “Casa Noastră — Moldova” este un partid politic, de orientare centru-stânga, cu vocaţie populară, care pledează pentru edificarea în Republica Moldova a statului de drept, democrat şi modern, în conformitate cu principiile generale ale Constituţiei Republicii Moldova.

La 10 aprilie 2015 a fost ales noul preşedinte al formaţiunii, ex-deputatul comunist Grigore Petrenco, care anterior a fost exclus din Partidul Comuniştilor din Republica Moldova.

Congresul III al PCNM din 10 mai 2015

Delegaţii la Congres au decis redenumirea formaţiunii din “Partidul Casa Noastră — Moldova” în “Blocul Roşu” şi au aprobat noul program de activitate al partidului, având la bază programul de activitate al PCRM din anul 2008. De asemenea, în cadrul Congresului au fost discutate mai multe declaraţii privind situaţia social-politică din ţară, inclusiv o declaraţie privind represiunile politice ale guvernării în raport cu activiştii din opoziţie, prin care s-a cerut eliberarea din arest la domiciliu a deţinuţilor Pavel Grigorciuc şi Mihail Amerberg.

Preşedintele partidului, Grigore Petrenco a declarat că “în Republica Moldova ia amploare un nou partid de stânga, fundamentat pe filosofia marxistă. Noi vom lupta fără compromis împotriva regimului antipopular. Ţara trebuie să fie eliberată de dictatura oligarhică”.

Totodată, congresul a adoptat decizia de a expedia o cerere privind aderarea “Blocului Roşu” la Uniunea Partidelor Comuniste şi la Partidul Stângii Europene.