Partide

Partidul Liberal (PL)

Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu
Preşedintele PL
Data înregistrării: 28 septembrie 1993
Doctrina: Liberalism Wikipedia
Nr. de membri: ~ 20,800 (07/2016)

Slogan: Libertate. Pace. Bunăstare.

Programul PLadoptat la Congresul IV din 14 septembrie 2014

Statutul PL

Conducerea PL


Simbolica Partidului Liberal (PL)
MD-2012, Republica Moldova
Chişinău, str. N. Iorga 15
Tel.: (373-22) 22-83-26, 24-35-69
Fax: (373-22) 22-80-97
e-mail: liberal@pl.md
http://www.pl.md

Declaraţii şi comunicate de presă

Consiliul Coaliţiei de Guvernare s-a întrunit într-o şedinţă de lucru dedicată subiectelor curente de pe agenda politică
12 octombrie 2016
Participanţii la şedinţă au discutat aspecte diverse legate de organizarea Serviciului Vamal, de creditul BERD pentru Î.S. Calea Ferată, precum şi propuneri privitoare la mai buna administrare a finanţelor publice în ţară[]
Comunicat de presă al Partidului Liberal
5 septembrie 2016

Scurt istoric

Deputaţii în Parlament
 1. Ion Apostol
 2. Valerian Bejan
 3. Roman Boţan
 4. Lilian Carp
 5. Ion Casian
 6. Vladimir Cernat
 7. Petru Cosoi
 8. Iurie Dîrda
 9. Mihai Ghimpu
 10. Artur Gutium
 11. Oleg Ogor
 12. Ştefan Vlas
 13. Alina Zotea
Membrii Guvernului
 1. Gheorghe Brega, Viceprim-ministrul RM
 2. Iurie Chirinciuc, Ministrul Transporturilor
 3. Corina Fusu, Ministrul Educaţiei
 4. Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului
 5. Anatolie Şalaru, Ministrul Apărării
Denumirile precedente

Partidul Reformei (PR) [28.09.1993 – 24.04.2005]

Arhiva documentelor

Programul din 2010adoptat la Congresul III din 26 septembrie 2010

Statutul din 2010adoptat la Congresul III din 26 septembrie 2010

Programul din 2005adoptat la Congresul II din 24 aprilie 2005

Statutul din 2005adoptat la Congresul II din 24 aprilie 2005

Raportul financiar din 2015

Raportul financiar din 2014

Raportul financiar din 2013

Raportul financiar din 2012

Raportul financiar din 2011

Raportul financiar din 2009

Partidul Liberal (PL) este succesorul de drept al Partidului Reformei (PR). Conferinţa de constituire a PR a avut loc la 5 septembrie 1993, cînd au fost adoptate statutul şi programul acestui partid. PR s-a constituit iniţial drept o formaţiune politică de centru-dreapta, de esenţă creştin-democrată, care şi-a propus elaborarea, susţinerea şi promovarea strategiei reformei pentru a include societatea moldovenească în familia popoarelor civilizate.

Congresul I al PR a avut loc la 24 ianuarie 1999. Cel de-al II-lea Congres al PR şi-a ţinut lucrările la 24 aprilie 2005. Congresul în cauză a decis schimbarea denumirii formaţiunii din Partidul Reformei în Partidul Liberal, a adoptat Statutul şi Programul PL în redacţie nouă, a aprobat noua siglă a formaţiunii şi a ales principalele organe de conducere ale PL, menţinîndu-l pe Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al partidului. Congresul al II-lea al PL a luat, de asemenea, atitudine faţă un şir de probleme sociale, adoptînd în acest sens 4 rezoluţii privind: funcţionarea limbilor pe teritoriul RM, reglementarea problemei transnistrene, situaţia politică şi cea social-economică din RM.

În urma proceselor de refacere, PL s-a declarat drept o formaţiune politică liberală de dreapta, care militează preponderent pentru: susţinerea şi promovarea tinerei generaţii în viaţa social-politică; respectarea şi asigurarea suveranităţii naţionale, independenţei, unităţii şi a integrităţii Republicii Moldova (RM); soluţionarea diferendului transnistrean; retragerea armatei şi a arsenalului militar ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul RM; integrarea RM în structurile euroatlantice; respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului; asigurarea libertăţii depline a presei prin eliminarea oricărui control din partea autorităţilor publice şi a reprezentanţilor acestora; promovarea şi asigurarea unei autentice autonomii locale; stimularea iniţiativei private cu respectarea regulilor concurenţei; combaterea corupţiei, crimei organizate şi a economiei subterane etc.

PL (PR) a participat la alegerile parlamentare din 1994, 1998 şi 2001, fără a promova în Parlament.

Constituirea Organizaţiei de Femei a Partidului Liberal

La 25 ianuarie 2009 a avut loc conferinţa de constituire a Organizaţiei de Femei a Partidului Liberal la nivel republican. La eveniment au participat peste 500 de persoane, reprezentatele PL din cele 32 de raioane ale republicii şi din municipiile Chişinău şi Bălţi. La finalul lucrărilor, a fost constituită Organizaţia de Femei a Partidului Liberal, în calitate de preşedinte a fost aleasă Corina Fusu iar Ana Eremei — în funcţia de secretară. Conferinţa a adoptat o Rezoluţie în vederea realizării egalităţii de gen.

Formarea Alianţei pentru Integrare Europeană

Ca urmare a alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009, la 8 august, patru din cele cinci partide care au depăşit pragul electoral — PLDM, PL, PDM şi AMN au semnat declaraţia de constituire a Coaliţiei de Guvernare “Alianţa pentru Integrarea Europeană” (AIE). În documentul de constituire erau prevăzute 5 obiective majore pe care şi le propunea să le realizeze Coaliţia de Guvernare: 1. restabilirea statului de drept; 2. depăşirea crizei social-economice şi asigurarea creşterii economice; 3. descentralizarea puterii şi asigurarea autonomiei locale; 4. reintegrarea teritorială a R. Moldova; 5. integrarea europeană a R. Moldova şi promovarea unei politici externe echilibrate, consecvente şi responsabile.

Congresul III al Partidului Liberal din 26 septembrie 2010

Congresul a ales noua conducere şi Consiliul Central al Partidului Liberal. După ce Dorin Chirtoacă a renunţat să candideze, Mihai Ghimpu a fost reales în fruntea Partidului Liberal cu votul majorităţii celor prezenţi. Totodată, delegaţii la congres au adoptat modificări la Statutul formaţiunii, potrivit cărora PL are trei prim-vicepreşedinţi — Dorin Chirtoacă, Anatol Şalaru, Ion Hadârcă şi patru vicepreşedinţi — deputaţii Corina Fusu, Boris Vieru, Valeriu Munteanu şi Vlad Lupan. De asemenea, congresul a adoptat un nou Program al partidului şi au fost adoptate patru rezoluţii privind: politicile economice, combaterea corupţiei, susţinerea şi promovarea tineretului şi condamnarea comunismului. La lucrările congresului au participat peste 2000 de delegaţi.

Formarea Alianţei pentru Integrare Europeană II

În urma mai multor runde de negocieri privind formarea unei coaliţii postelectorale, la 30 decembrie 2010, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat şi Partidul Liberal au semnat acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană II. Liderii AIE şi-au cerut scuze faţă de cetăţeni pentru că au fost ţinuţi în suspans timp de o lună de negocieri şi au promis că cele trei partide vor da dovadă de cultură politică şi capacitate organizatorică pentru a asigura administrarea de lungă durată a ţării. În noul Acord sunt prevăzute 7 priorităţi de guvernare ale AIE: Integrare europeană; Reintegrarea ţării; Politică externă eficientă şi echilibrată; Supremaţia legii; Creştere economică sustenabilă; Combaterea sărăciei; Descentralizarea puterii. De asemenea, în baza acordului a fost creat Consiliul Alianţei pentru Integrare Europeană format din 9 membri, cîte 3 membri din fiecare partid iar deciziile în cadrul CAIE se vor lua în baza principiului consensualităţii.

Actul de fuziune dintre PL şi MAE

Pe 9 martie 2011 preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu şi preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, Veaceslav Untilă, au semnat Acordul de fuziune dintre cele două formaţiuni politice. Liderului PL, Mihai Ghimpu, a spus că ideea fuzionării vine din partea liderului MAE iar aderarea membrilor acestei formaţiuni la PL va întări partidul, accentuînd că la viitoarele alegeri locale candidaţii formaţiunii vor fi selectaţi reieşind din capacităţile lor profesionale şi nu de timpul aderării la partid. În opinia liderului MAE, Veaceslav Untilă, fuzionarea cu PL va contribui la întărirea dreptei naţionale şi va permite Partidului Liberal să obţină un scor foarte bun în cadrul alegerilor locale din vara 2011.

Conferinţa de constituire a Clubului Liceenilor Liberali

Pe 19 martie 2011 s-a desfăşurat Conferinţa de constituire a Clubului Liceenilor Liberali, la care au participat peste 100 de delegaţi de la licee, colegii şi şcoli din mun. Chişinău. Delegaţii la conferinţă au adoptat în unanimitate o rezoluţie privind acordarea dreptului de vot tinerilor de la vârsta de 16 ani, hotărând lansarea unei campanii de informare în rândul tinerilor, colectarea de semnături de la tineri liceeni cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani în susţinerea iniţiativei, adresarea unei solicitări Parlamentului Republicii Moldova de a supune dezbaterii modificarea Constituţia RM şi a legislaţiei electorale în sensul acordării tinerilor de la vârsta de 16 ani a dreptului de vot în prima etapă pentru alegerile locale şi în a doua etapă pentru alegerile parlamentare.

Desfiinţarea Alianţei pentru Integrare Europeană II

Dosirea incidentului tragic petrecut în luna decembrie 2012, în Pădurea Domnească, la care au participat mai mulţi judecători, procurori şi funcţionari publici, a contribuit ulterior la demiterea mai multor demnitari dar şi revizuirea unor funcţii înalte prevăzute în Acordul de constituire a AIE II. Acuzaţiile reciproce dintre partidele din AIE II pe marginea nefericitului incident şi atacurile raider asupra unor instituţii financiare din RM au contribuit la dezmembrarea Alianţei pentru Integrare Europeană II.

La 13 februarie 2013, liderul PLDM, Vlad Filat a anunţat că Partidul Liberal Democrat din Moldova se retrage din cadrul acordului de constituire al Alianţei pentru Integrare Europeană II. El a spus că unele partide aflate formal la guvernare au încercat să instituie diferite piedici şi să obstrucţioneze actul guvernării, percepîndu-l ca pe un exerciţiu politic al unei singure formaţiuni. Totodată, a subliniat că acordul politic de constituire a AIE trebuie revizuit “pentru că în forma sa actuală a devenit o frînă în exercitarea actului de guvernare şi duce la oligarhizarea şi criminalizarea ţării”.

În urma mai multor tentative de demitere a prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vladimir Plahotniuc, în şedinţa legislativului din 15 februarie 2013, deputatul şi-a prezentat demisia, confirmată prin votul fracţiunilor PLDM şi PCRM. Vladimir Plahotniuc l-a îndemnat pe premierul, Vlad Filat să-i urmeze exemplul.

Mai tîrziu, pe 5 martie 2013, fracţiunile parlamentare ale PDM, PCRM, grupul socialiştilor şi deputaţii neafiliaţi, Mihai Godea şi Serghei Sîrbu au acordat vot de neîncredere Guvernului Republicii Moldova în frunte cu primul-ministru, Vlad Filat.

Consiliul de Reformare a Partidului Liberal

În cadrul unei conferinţe de presă din 12 aprilie 2013, un grup de deputaţi, miniştri, viceminiştri şi lideri ai structurilor teritoriale ale Partidului Liberal a anunţat crearea Consiliului ad-hoc de Reformare a Partidului Liberal. Membrii grupului au solicitat organizarea Congresului extraordinar al partidului pentru alegerea prim-vicepreşedintelui Dorin Chirtoacă în funcţia de preşedinte al acestei formaţiuni.

Trecerea în opoziţie a Partidului Liberal

După demiterea Guvernului, noul candidat pentru funcţia de prim-ministru desemnat de PLDM a fost Vlad Filat, decizie acceptată de Preşedintele ţării dar neacceptată de către PDM şi PL. Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a pledat categoric împotriva candidaturii lui Vlad Filat, preferînd trecerea formaţiunii în opoziţie. Astfel, în şedinţa Parlamentului din 30 mai 2013, a fost votată noua componenţă a Guvernului Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană, în frunte cu prim-ministrul Iurie Leancă. Noul Guvern a fost votat de către fracţiunile PDM, PLDM, cei şapte deputaţi din grupul liberalilor reformatori, grupul Mişin şi deputaţii Serghei Sîrbu şi Veronica Abramciuc. Fracţiunea liberalilor în frunte cu Mihai Ghimpu (cinci deputaţi) s-a abţinut de la vot iar grupul socialiştilor şi deputatul neafiliat, Mihai Godea au votat împotrivă.

Congresul IV al Partidului Liberal din 14 septembrie 2014

Sarcina principală a congresului a fost alegerea conducerii partidului şi pregătirea formaţiunii pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Pentru funcţia de preşedinte al PL au fost propuşi patru candidaţi: Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă, Corina Fusu şi Valeriu Munteanu. Primii trei au renunţat să candideze iar Mihai Ghimpu a fost reales în funcţia de preşedinte al PL cu 1694 de voturi din 1740 de delegaţi înregistraţi, 14 voturi au fost împotrivă şi 23 s-au abţinut de la vot. În calitate de prim-vicepreşedinţi ai PL au fost aleşi Dorin Chirtoacă, Anatol Şalaru şi Corina Fusu iar vicepreşedinţi au fost aleşi Veaceslav Untilă, Valeriu Munteanu, Veronica Herţa, Mihai Moldovanu şi Lilian Carp iar Ion Apostol a fost numit Secretar general. Totodată, congresul a ales şi 153 de membri ai Consiliului Republican al PL. De asemenea, delegaţii la congres au aprobat modificările la Statutul şi Programul politic al partidului şi au adoptat şi cinci rezoluţii: Cu privire la dezvoltarea economiei şi eradicarea sărăciei; Cu privire la tineret; Cu privire la aderarea Republicii Moldova la NATO; Cu privire la diasporă şi Cu privire la combaterea corupţiei.

Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) III

Acordul de constituire a noii alianţe a fost semnat de PLDM, PDM şi PL la 23 iulie 2015. Formarea alianţei a fost precedată de demisia prim-ministrului, Chiril Gaburici, anunţată la 12 iunie 2015, după ce în presă s-au vehiculat informaţii potrivit cărora prim-ministrul a indicat în CV date eronate despre studiile sale.

După semnarea acordului de constituire a alianţei, PLDM a desemnat-o pe Maia Sandu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru. Dânsa a înaintat mai multe condiţii pentru a accepta funcţia (printre care numirea unui guvernator american la Banca Naţională a Moldovei şi un procuror general european), iar ca urmare, celelalte două componente ale alianţei (PDM şi PL) au lăsat să se înţeleagă că nu o vor susţine la funcţia executivă. Ulterior, liberal-democraţii l-au propus la funcţia de prim-ministru pe Valeriu Streleţ, care a şi fost confirmat în funcţie prin votul Parlamentului din 30 iulie 2015.

Pavel Filip ales în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova

La 14 ianuarie 2016, după respingerea candidaturii lui Vlad Plahotniuc la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe secretarul general al Aparatului Preşedintelui, Ion Păduraru, drept candidat la funcţia de prim-ministru. A doua zi, pe 15 ianuarie 2016, Ion Păduraru a anunţat că îşi retrage candidatura în favoarea lui Pavel Filip, candidat înaintat de PDM la funcţia de prim-ministru.

Guvernul în frunte cu Pavel Filip a fost votat şi învestit în funcţie, în ciuda protestelor populare, pe 20 ianuarie 2016, fără a se reuşi prezentarea până la capăt a programului de guvernare şi cu omiterea etapei de întrebări şi răspunsuri, din cauza protestului deputaţilor PSRM care au blocat tribuna Parlamentului.

Noua componenţă a Guvernului a fost investită prin votul a 57 de deputaţi: 20 deputaţi din fracţiunea PDM, 13 deputaţi din PL, 14 deputaţi ex-comunişti, 8 deputaţi din PLDM (ulterior excluşi din fracţiune) şi 2 deputaţi foşti membri ai PLDM.

Notă: A nu se confunda Partidul Liberal, succesor de drept al Partidului Reformei, cu Partidul Liberal, care a existat în perioada 24 martie 2002 – 19 iulie 2003 şi care a fuzionat în Alianţa “Moldova Noastră”.