Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 Partide

Partidul politic “Partidul Popular European din Moldova” (PPEM)

Iurie Leancă
Iurie Leancă
Preşedinte PPEM
Data înregistrării: 14 august 2015
Doctrina: Conservatorism Wikipedia
Nr. de membri: ~ 7,800 (07/2018)

Programul PPEMadoptat la Congresul de Constituire din 26 iulie 2015

Statutul PPEM

Conducerea PPEM


Simbolica Partidului Popular European din Moldova (PPEM)
MD-2019, Republica Moldova
Chişinău, str. V. Alecsandri 87
Mob.: (373) 79772342
e-mail: echipa.ppem@gmail.com
http://ppe.md

Declaraţii şi comunicate de presă

Deputaţii PPEM, Iurie Leancă şi Eugen Carpov, nu vor participa la ceremonia de investire în funcţia de preşedinte a lui Igor Dodon
23 decembrie 2016
Deputaţii Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leancă şi Eugen Carpov, au decis să boicoteze ceremonia de investire a lui Igor Dodon, pentru a transmite în acest mod protestul faţă de acţiunile şi declaraţiile Preşedintelui ales[]
Consilierii PPEM propun aprobarea regulamentului bugetului civil în municipiul Chişinău | 
12 decembrie 2016

Scurt istoric

Deputaţii în Parlament
  1. Eugen Carpov
  2. Simion Grişciuc
Membrii Guvernului
  1. Iurie Leancă, Viceprim-ministru pentru Integrare Europeană
  2. Eugeniu Sturza, Ministrul Apărării
Arhiva documentelor

Raportul financiar din 2017

Raportul financiar din 2016

Raportul financiar din 2015

Partidul Popular European din Moldova (PPEM) a fost constituit la 26 iulie 2015 şi înregistrat de Ministerul Justiţiei la 14 august acelaşi an. PPEM este un partid politic cu doctrină conservatoare.

Calitatea de preşedinte al Partidului Popular European este exercitată de Iurie Leancă.

PPEM este reprezentat în Parlament de doi deputaţi, anterior fiind membri ai fracţiunii PLDM, şi de 1 ministru şi 1 viceprim-ministru în Guvern.


Crearea Partidului Popular European din Moldova (PPEM)

La 28 ianuarie 2015 Iurie Leancă a fost desemnat de preşedintele Nicolae Timofti în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, însă în cadrul şedinţei Parlamentului din 12 februarie, Iurie Leancă nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a forma noul Guvern. Ulterior, la 18 februarie noul candidat propus la funcţia de prim-ministru, Chiril Gaburici, a primit vot de încredere din partea deputaţilor PLDM, PDM şi PCRM, în total 60 de voturi. Iurie Leancă şi Eugen Carpov s-au abţinut de la vot.

La 26 februarie 2015, în cadrul unui briefing de presă, deputatul Iurie Leancă a anunţat că părăseşte PLDM şi lansează un nou proiect politic. “Am luat decizia de a demisiona din funcţia de prim-vicepreşedinte al PLDM, de a mă retrage din partid şi din fracţiunea parlamentară a partidului, începând cu ziua de astăzi. Fac acest lucru pentru că PLDM şi-a pierdut identitatea, ajungând captiv unor interese de grup şi al poftelor lui Vladimir Voronin şi PCRM”, a specificat Iurie Leancă.

În acest context, la 23 martie 2015, în cadrul unei conferinţe de presă, Iurie Leancă a prezentat grupul de iniţiativă pentru crearea Partidului Popular European din Moldova. Grupul de iniţiativă a fost format din Eugen Carpov, Oazu Nantoi, Victor Lutenco, Octavian Ţâcu, Victor Chirilă, Eugen Sturza, Eremei Priseajniuc, Valeriu Chiveri, Iulian Groza, Ruslan Codreanu, Veronica Creţu, Viorel Roşcovan, Adrian Filat etc. Grupul de iniţiativă şi-a propus să creeze un partid de centru-dreapta, bazat pe o doctrină conservatoare, cu o veritabilă democraţie internă.

Participarea la alegerile locale din 2015

Pentru că înregistrarea Partidului Popular European din Moldova necesita ceva mai mult timp, nucleul noii formaţiuni a decis să-şi formalizeze participarea în campania electorală pentru alegerile locale din 2015 în cadrul unui bloc electoral: “Platforma Populară Europeană din Moldova — Iurie Leancă”. Blocul a fost constituit iniţial din trei formaţiuni politice: Partidul Acţiunea Democratică, Partidul “Democraţia Acasă” şi Partidul Liberal Reformator. Ulterior, Partidul “Democraţia Acasă” a decis să se retragă din blocul electoral. Potrivit Acordului de constituire, noul bloc electoral urma să fie condus de deputatul Iurie Leancă.

Congresul de constituire a PPEM din 26 iulie 2015

Delegaţii la congres au votat unanim pentru constituirea noii formaţiuni politice şi l-au ales cu majoritate de voturi pe Iurie Leancă în calitate de preşedinte al PPEM. În calitate de prim-vicepreşedinte a fost ales Eugen Carpov.

De asemenea, congresul a adoptat Statutul şi Programul politic al partidului. Programul prevede 12 politici şi reforme în 12 domenii-cheie: crearea statului de drept în RM, schimbarea sistemului de administrare publică, dezvoltarea societăţii civile şi asigurarea controlului public permanent asupra guvernării, dezvoltarea ţării prin economia de piaţă socială etc. Congresul a adoptat şi o Declaraţie politică, în care sunt punctate 6 obiective strategice ale PPEM, printre care: asigurarea unei justiţii independente, schimbarea sistemului de administrare publică, asigurarea bunăstării cetăţenilor, integrarea Moldovei în familia europeană etc.