Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 Partide

Partidul politic “Partidul Popular din Republica Moldova” (PPRM)

Alexandru Oleinic
Alexandru Oleinic
Preşedinte PPRM
Data înregistrării: 18 aprilie 2011
Doctrina: Populară
Nr. de membri: ~ 5,600 (07/2018)

Slogan: E timpul să întoarcem Moldova poporului!

Programul PPRMadoptat la Congresul II din 17 noiembrie 2012

Statutul PPRM


Simbolica Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM)
MD-2012, Republica Moldova
Chişinău, str. M. Eminescu 24
Mob.: (373) 67288505, 67443514
e-mail: pprm.info@gmail.com
http://www.pprm.md

Declaraţii şi comunicate de presă

A avut loc Conferinţa Organizaţiei Teritoriale Criuleni a Partidului Popular din Republica Moldova
19 decembrie 2017
Întrunirea se înscrie în şirul de conferinţe care precedează Congresul formaţiunii preconizat pentru începutul anului 2018, în cadrul căruia delegaţii urmează să adopte Programul PPRM şi Programul de Guvernare[]
Mesajul de Anul Nou al preşedintelui PPRM, Alexandru Oleinic
19 decembrie 2017

Scurt istoric

Denumirile precedente

Partidul Popular din Moldova (PPM) [18.04.2011 – 17.11.2012]

Arhiva documentelor

Statutul din 2012adoptat la Congresul II din 17 noiembrie 2012

Programul din 2011adoptat la Congresul de Constituire din 15 aprilie 2011

Statutul din 2011adoptat la Congresul de Constituire din 15 aprilie 2011

Raportul financiar din 2017

Raportul financiar din 2016

Raportul financiar din 2015

Partidul Popular din Republica Moldova (PPRM) a fost constituit la 15 aprilie 2011 şi înregistrat de Ministerul Justiţiei la 18 aprilie acelaşi an. PPRM este un partid politic cu doctrină populară.

Calitatea de preşedinte al partidului a fost exercitată în perioada 2011–2012 de Ian Lisnevschi, iar din 17 noiembrie 2012 funcţia de preşedinte al Partidului Popular este ocupată de Alexandru Oleinic.

Partidul nu participă activ în viaţa politică din Republica Moldova. La ultimele alegeri parlamentare din noiembrie 2014 la care a participat PPRM, formaţiunea nu a trecut pragul electoral.


Crearea Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM)

Congresul de constituire a Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM) a avut loc pe 15 aprilie 2011. Congresul a aprobat Statutul şi Programul PPRM şi a ales organele de conducere ale formaţiunii. În calitate de preşedinte al partidului a fost ales Ian Lisnevschi.

Partidul Popular din Republica Moldova a fost fondat din iniţiativa grupurilor de tineret: Tinerii Democraţi, Tinerii pentru Moldova şi Forţa Moldovei. Partidul şi-a propus să reprezinte interesele tuturor cetăţenilor Republicii Moldova şi edificarea unui stat puternic, modern al unui stat al bunăstării şi dreptăţii. PPRM aparţine celor care cred că responsabilitatea, bunul-simţ, modestia şi eficacitatea trebuie să înlocuiască războiul politic, incompetenţa şi populismul.

Congresul II al PPRM din 17 noiembrie 2012

Congresul a aprobat modificări esenţiale la Statutul şi Programul partidului, a fost aleasă o nouă conducere şi au fost trasate obiectivele pentru perioada imediat următoare. În conformitate cu noul Statut, conducerea partidului este formată din patru copreşedinţi, dintre care unul este copreşedinte coordonator. În calitate de copreşedinte coordonator a fost ales Alexandru Oleinic, ex-ministru al tehnologiei informaţiei iar ceilalţi trei copreşedinţi aleşi sunt: Valeriu Cosarciuc, ex-ministru al agriculturii, Angela Cebotari şi Vasile Guţu, ambii lideri din teritoriu.

Potrivit noului Program politic, PPRM este un partid modern, de o vocaţie europeană, care militează pentru edificarea în Republica Moldova a statului de drept, suveran şi democrat. Principalele angajamente ale PPRM ţin de consolidarea societăţii moldoveneşti, prin constituirea unei naţiuni civice unite şi integrarea grupurilor etnice într-o comuniune culturală comună. Un alt obiectiv primordial este stabilitatea politică prin perfecţionarea sistemului politic. Totodată, în cadrul Congresului a fost votată noua componenţă a Consiliului Politic Naţional, Comisiei Centrale de Cenzori şi Curţii de Etică şi Arbitraj. La lucrările Congresului au participat 345 de delegaţi din partea a 29 organizaţii teritoriale ale PPRM.

Congresul III Extraordinar al PPRM din 24 mai 2014

Sarcina principală a congresului a fost pregătirea Partidului Popular din Republica Moldova pentru alegerile parlamentare din 2014. În cadrul Congresului au fost operate modificări la Statutul partidului, potrivit cărora formaţiunea a trecut de la sistemul de copreşedinţi, la unul clasic — preşedinte şi vicepreşedinţi. După aprobarea noului Statut, cu majoritate de voturi în funcţia de preşedinte al PPRM a fost ales Alexandru Oleinic iar colegul său, Valeriu Cosarciuc, a fost ales în funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului. Totodată, delegaţii la Congres au discutat proiectul programului electoral, numit “Pentru o nouă Moldovă”, care îşi propunea să promoveze alegerea preşedintelui de către popor, să elimine pragul electoral pentru partidele politice şi să revigoreze agricultura prin susţinerea producătorilor autohtoni.

Delegaţii la Congres au aprobat şi sloganul politic al PPRM cu care a participat în cursa electorală din noiembrie 2014 — “E timpul să întoarcem Moldova Poporului!”. Potrivit organizatorilor, la lucrările Congresului au participat peste 800 de delegaţi din toată republica.

Congresul IV Extraordinar al PPRM din 21 martie 2015

Obiectivul de bază al Congresului a fost analiza situaţiei social-politice din ţară de după alegerile parlamentare din noiembrie 2014 şi pregătirile pentru alegerile locale generale din iunie 2015. Delegaţii la congres au decis asupra consolidării echipelor de candidaţi la funcţia de primari şi consilieri, care urmau să participe în alegerile locale.

De asemenea, delegaţii la Congres au confirmat modificările Statutului, prin care sigla PPRM a devenit MĂRUL — simbolul electoral al Partidului Popular.

La finalul Congresului, delegaţii au adoptat în unanimitate un apel către forţele politice din Republica Moldova la unitatea poporului şi a partidelor politice pro-naţionale şi pro-europene, pentru identificarea şi consfinţirea priorităţilor naţionale.