Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 Partide

Partidul Socialist din Moldova (PSM)

Victor Morev
Victor Morev
Preşedinte PSM
Data înregistrării: 11 august 1992
Doctrina: Socialism Wikipedia
Nr. de membri: ~ 5,700 (03/2018)

Statutul PSM


MD-2009, Republica Moldova
Chişinău, str. V. Alecsandri 35A
Mob.: (373) 69358788
e-mail: mir.spm@mail.ru
http://www.spm.md

Declaraţii şi comunicate de presă

În Republica Moldova a demarat procesul de decriminalizare a puteriiRU
22 ianuarie 2014
Realizarea reformelor eficiente şi dezvoltarea unui sistem democratic în Republica Moldova este posibil doar în condiţiile eliberării instituţiilor guvernamentale de influenţa grupurilor oligarhice criminale[]
Formarea unei echipe “Pentru Victorie!”RU
7 mai 2013

Scurt istoric

Partidul Socialist din Moldova (PSM) a fost înfiinţat la 14 martie 1992, reunind mai mulţi foşti membri ai Partidului Comunist a cărui activitate a fost interzisă în august 1991.

La un an şi jumătate de la constituirea PSM, în condiţiile iminenţei alegerilor parlamentare anticipate, liderii PSM au convenit cu reprezentanţii Mişcării “Unitate-Edinstvo” (MUE) să participe în comun la alegerile legislative din 1994. Astfel, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova s-a creat o coaliţie a forţelor de stînga, susţinută şi de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), legalizat între timp şi aflat în procesul de refacere a organizaţiilor sale locale. În urma unei campanii electorale dinamice, Blocul Electoral “Partidul Socialist şi Mişcarea Unitate-Edinstvo” a obţinut 28 mandate de deputaţi în Parlament.

Fracţiunea “Unitatea Socialistă” a reuşit să îşi promoveze interesele sale în Legislativ datorită coalizării ei cu Fracţiunea majoritară a Partidului Democrat Agrar din Moldova (PDAM). Conlucrarea dintre PDAM şi Fracţiunea “Unitatea Socialistă” a continuat pînă la alegerile prezidenţiale din 1996, cînd au apărut disensiuni legate de candidaturile înaintate la funcţia de şef al statului. Aceste disensiuni au afectat unitatea coaliţiei parlamentare, a Fracţiunii “Unitatea Socialistă”, precum şi relaţiile din interiorul Partidului Socialist din Moldova. Astfel, în urma adîncirii contradicţiilor interne, la începutul anului 1996, de la Partidul Socialist din Moldova s-au desprins două grupuri de persoane: unul, condus de Eduard Smirnov, de Veronica Abramciuc şi de Valentin Krîlov şi care, în iunie 1997, a pus bazele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM); altul, condus de Aurel Cepoi, care a fondat Acţiunea Socialistă, partid ce l-a susţinut la alegerile prezidenţiale pe Petru Lucinschi.

După victoria lui Petru Lucinschi la scrutinul prezidenţial şi după instalarea guvernului Ciubuc, Fracţiunea “Unitatea Socialistă” a trecut în opoziţie parlamentară.

La alegerile parlamentare din 1998 PSM a participat alături de alte trei partide politice, formînd Blocul Electoral “Uniunea Socialistă”, care nu a reuşit să depăşească baremul electoral.

Graţie asocierii sale la Blocul Electoral “Alianţa Braghiş” în 2001, care a mizat pe autoritatea lui Dumitru Braghiş şi pe deţinerea unor pîrghii administrative de către acesta, PSM a reuşit să promoveze în Legislativ.

PSM a mai participat la alegerile locale din 1995, 1999 şi din 2003.