Partide

Partidul politic “Partidul Socialiştilor din Republica Moldova” (PSRM)

Igor Dodon
Igor Dodon
Preşedintele PSRM
Data înregistrării: 6 august 1997
Doctrina: Socialism democratic Wikipedia
Nr. de membri: ~ 9,500 (07/2016)

Slogan: Moldova. Muncă. Socialism.

Programul PSRMadoptat la Congresul XII Extraordinar din 28 septembrie 2014

Statutul PSRM

Conducerea PSRM


Simbolica Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM)
MD-2004, Republica Moldova
Chişinău, str. S. Lazo 25
Tel./Fax: (373-22) 81-78-77
e-mail: psrm@socialistii.md
http://socialistii.md

Declaraţii şi comunicate de presă

Socialiştii au sesizat CC privind încălcările grave comise de Guvernul Filip la asumarea răspunderii în privinţa pachetului de 7 legi | 
4 octombrie 2016
După cum a promis, astăzi, Igor Dodon a depus la Curtea Constituţională o sesizare prin care a atacat procedura de examinare a moţiunii de cenzură înaintată de socialişti contra guvernului Filip[]
Igor Dodon: Decizia de astăzi este ilegală. Contestăm la Curtea Constituţională şi înaintăm o altă moţiune de cenzură
3 octombrie 2016

Scurt istoric

Deputaţii în Parlament
 1. Vlad Batrîncea
 2. Vasile Bolea
 3. Igor Dodon
 4. Alla Dolinţă
 5. Corneliu Furculiţă
 6. Fiodor Gagauz
 7. Vladimir Golovatiuc
 8. Zinaida Greceanîi
 9. Elena Hrenova
 10. Anatolie Labuneţ
 11. Adrian Lebedinschi
 12. Oleg Lipskii
 13. Ghenadi Mitriuc
 14. Radu Mudreac
 15. Andrei Neguţa
 16. Alexandr Nesterovschi
 17. Grigore Novac
 18. Vladimir Odnostalco
 19. Marina Radvan
 20. Oleg Savva
 21. Eduard Smirnov
 22. Victor Sorocean
 23. Bogdat Ţirdea
 24. Vladimir Ţurcan
 25. Lidia Lupu
Denumirile precedente

Partidul Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” (PSMPR) [21.01.2005 – 14.04.2011]

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) [6.08.1997 – 21.01.2005]

Arhiva documentelor

Programul din 2008adoptat la Congresul IX din 6 septembrie 2008

Statutul din 2011adoptat la Congresul X Extraordinar din 9 aprilie 2011

Statutul din 2008adoptat la Congresul IX din 6 septembrie 2008

Programul din 1997adoptat la Congresul de Constituire din 29 iunie 1997

Raportul financiar din 2015

Raportul financiar din 2014

Raportul financiar din 2013

Raportul financiar din 2012

Raportul financiar din 2011

Raportul financiar din 2009

Crearea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM)

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a fost creat de foşti membri ai Partidului Socialist din Moldova (PSM), care părăsiseră partidul la începutul anului 1996 din motive de natură strategică şi ideologice.

Congresul de constituire al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a avut loc la 29 iunie 1997, la Chişinău, la care au fost adoptate Statutul şi Declaraţia programatică ale PSRM şi alese organele de conducere. Copreşedinţi ai partidului au fost aleşi dna Veronica Abramciuc (în momentul alegerii deţinea funcţia de Director General al Departamentului Relaţiilor Naţionale de pe lîngă Guvernul Republicii Moldova) şi dl Eduard Smirnov (în momentul alegerii — Viceprimarul municipiului Chişinău).

Congresul a trasat deosebirile esenţiale dintre PSRM şi alte formaţiuni de stînga din Moldova (PCRM, PSM, PSDM etc.) bazate pe evaluările diferite a experienţei transformărilor socialiste pe plan internaţional şi pe orientările privind perspectivele socialismului în secolul al XXI-lea.

Congresul V al PSRM din 17 decembrie 2004

În cadrul congresului a fost analizată activitatea partidului şi a fost trasat strategia PSRM pentru următoarele alegeri parlamentare din 6 martie 2005. De asemenea, Congresul a decis modificarea denumirii partidului din “Partidul Socialiştilor din Republica Moldova” în “Partidul Socialiştilor din Moldova «Patria-Rodina»” (PSMPR). Cu această denumire partidul a participat la alegerile parlamentare din 2005 şi la cele ale primarului Chisinau din 2005, precum şi în alegerile locale din 2007. Congresul a schimbat şi simbolul permanent al partidului, dintr-un cap de tînără într-o stea reliefată cu cinci colţuri cu următoarele inscripţii: în partea de sus a stelei — “PATRIA”, iar în partea de jos a stelei — “RODINA”.

În 2006, PSMPR a participat în calitate de membru fondator al Uniunii Internaţionale “GUAM pentru voinţa populară” cu reşedinţa curentă în oraşul Bacu, Azerbaidjan.

Congresul IX al PSMPR din 6 septembrie 2008

Congresul a adoptat noua redacţie a Statutului partidului şi Declaraţia programatică a PSMPR.

Partidul îşi desfăşoară activitatea curentă prin intermediul filialelor locale care funcţionează în 20 unităţi administrativ-teritoriale de nivelul doi.

PSMPR este membru al Uniunii Internaţionale a Partidelor de Orientare Socialistă “Congresul Socialist Euroasiatic” cu reşedinţa în oraşul Kiev.

Pe parcursul existenţei sale, PSMPR a elaborat şi a propus organelor specializate de stat şi societăţii în ansamblu un şir de documente care vizează relaţiile inter-etnice, întărirea statalităţii moldoveneşti şi soluţionarea contenciosului transnistrean.

Congresul X al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova din 18 decembrie 2011

La lucrările congresului au participat circa 700 de delegaţi din localităţile republicii şi invitaţi străini. Congresul a ales noua conducere a partidului şi a aprobat programul de activitate al formaţiunii pentru următorii ani. În funcţia de preşedinte al partidului a fost ales în unanimitate deputatul neafiliat, ex-comunistul Igor Dodon iar Veronica Abramciuc a fost aleasă în calitate de preşedinte de onoare al formaţiunii. Procedura de vot a decurs conform metodei “Primaries”, potrivit căreia mai mulţi candidaţi să fie desemnaţi de către membrii partidului, după care prin vot se alege preşedintele. Delegaţii la congres au adoptat şi o rezoluţie prin care au condamnat neputinţa AIE de a alege şeful statului, lipsa de responsabilitate a deputaţilor faţă de cetăţeni, şi a anunţat despre intenţia de a lansa o campanie de colectare a semnăturilor pentru organizarea unui referendum privind schimbarea procedurii de alegere a deputaţilor în Parlamentul ţării, parţial, în cadrul circumscripţiilor uninominale.

Aderarea deputatului Ion Ceban la fracţiunea socialiştilor

Ca urmare a anunţului făcut public în plenul Parlamentului privind părăsirea fracţiunii comuniştilor, deputatul Ion Ceban, a declarat pe 9 octombrie 2012 într-o conferinţă de presă că a plecat de la PCRM din două motive: situaţia de pe intern din PCRM şi tactica formaţiunii. Totodată, el a anunţat că aderă la fracţiunea socialiştilor, condusă de Igor Dodon şi urmează sa fie implicat nu doar în activitatea fracţiunii dar şi în activităţile planificate de Partidul Socialiştilor.

Constituirea fracţiunii deputaţilor neafiliaţi

În cadrul unui briefing de presă din 12 octombrie 2012, liderul socialiştilor, deputatul Igor Dodon împreună cu deputaţii Zinaida Greceanîi şi Vadim Mişin au anunţat că formează fracţiunea deputaţilor neafiliaţi. Noua structură urma să întrunească şapte persoane care au făcut anterior parte din PCRM: Igor Dodon, Vadim Mişin, Zinaida Greceanîi, Ion Ceban, Veronica Abramciuc, Tatiana Botnariuc şi Oleg Babenco. Totuşi, pe 26 octombrie 2012, Parlamentul a adoptat un proiect de lege propus de liberalul Valeriu Munteanu potrivit căruia fracţiunile parlamentare se constituie doar în termen de 10 zile după constituirea legală a Parlamentului ceea ce a suspendat intenţiile deputaţilor neafiliaţi.

Mai multe formaţiuni politice de stînga formează “Consiliul Coordonator comun”

În cadrul forumului “Moldova: alternativa de stînga” din 5 februarie 2013, Partidul Socialiştilor, Partidul Popular Socialist, Partidul “Patrioţii Moldovei”, Partidul “Renaştere” şi Partidul “Moldova Unită” au decis să-şi consolideze eforturile prin crearea Consiliului Coordonator comun. Noua platformă socio-politică şi-a propus promovarea valorilor de stînga în Republica Moldova, ideea de stat moldovenesc, identitate moldovenească, protejarea memoriei istorice, promovarea vectorului euro-asiatic, protecţia socială şi introducerea Istoriei Moldovei în şcoli.

Platforma internă “Patria-Rodina” şi demiterea unor membri din organele de conducere ale partidului

În cadrul şedinţei Consiliului Republican al PSRM din 4 iunie 2013, Valentin Crîlov şi Veronica Abramciuc au fost demişi din organele de conducere ale formaţiunii pe motivul că “grupul condus de Abramciuc şi Crîlov de mai mult timp încearcă să dezbine mişcarea socialistă din Republica Moldova, prin multiple acţiuni, inclusiv prin lansarea diferitor platforme pe interior”. Aluzia a fost făcută la dezacordul celor doi privind decizia partidului în frunte cu liderul acesteia, Igor Dodon, de a nu susţine candidatura lui Iurie Leancă la funcţia de prim-ministru. De aceea, pe 29 mai 2013, a fost creată o platformă ideologică distinctă în cadrul PSRMRU, denumită “Patria-Rodina”, în frunte cu Valentin Crîlov care avea scopul “de a proteja partidul de uzurparea puterii şi influenţa din afara formaţiunii, de falimentarea politică şi financiară a partidului”.

Congresul XI Extraordinar din 3 august 2013

În cadrul congresului, a fost aprobată noua redacţie a Statutului formaţiunii şi a fost aleasă noua componenţă a Consiliului Republican al PSRM. Delegaţii la congres au mai adoptat şi o Rezoluţie, prin care, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de situaţia socio-economică din Republica Moldova şi au criticat activitatea guvernării. Totodată, socialiştii şi-au propus elaborarea împreună cu experţii din societatea civilă, pînă la 1 martie 2014, a unui Program alternativ de dezvoltare a ţării pe o perioadă de 10 ani; elaborarea Conceptului de federalizare a Republicii Moldova, care să fie prezentat partenerilor în procesul de negocieri, dar şi opiniei publice pînă la sfîrşitul anului 2013 iar Integrarea Euroasiatică a fost declarată ca vector de dezvoltare a politicii externe a Republicii Moldova. La lucrările Congresului au participat circa 250 de delegaţi şi invitaţi din toată republica.

Congresul XII Extraordinar al PSRM din 28 septembrie 2014

În cadrul congresului, a fost prezentată şi aprobată Platforma electorală a PSRM şi lista electorală pentru scrutinul parlamentar din 30 noiembrie 2014, în capul listei fiind desemnată ex-prim-ministrul Zinaida Greceanîi, urmată de liderul socialiştilor, Igor Dodon. Preşedintele PSRM, a făcut apel către toate partidele de stînga să se unească pentru denunţarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi aderarea la Uniunea Vamală. Delegaţii la congres au ales şi sloganul formaţiunii pentru alegerile parlamentare 2014: “Moldova are nevoie de altceva”.

Totodată, în cadrul congresului şi-au anunţat participarea în alegerile parlamentare alături de echipa socialiştilor ex-ambasadorul RM în Federaţia Rusă, Andrei Negruţă, preşedintele Partidului “Moldova Unită”, Vladimir Ţurcan, analistul Bogdan Ţîrdea, dar şi un grup de deputaţi din UTA Găgăuzia.

La congres, au fost prezentate şi principalele obiective electorale pe care şi le propune PSRM: denunţarea Acordului de Asociere cu UE; integrarea în Uniunea Vamală; consolidarea relaţiilor cu Rusia; implementarea unui program economic de redresare a situaţiei din Moldova, bazat pe apărarea intereselor cetăţenilor şi relansare a tuturor ramurilor economiei; construcţia statului social; consolidarea statalităţii şi păstrarea statutului de neutralitate al RM; păstrarea şi promovarea culturii, istoriei, limbii moldoveneşti şi a tradiţiilor seculare ale Ortodoxiei etc.

Potrivit organizatorilor, la lucrările congresului au participat peste 2000 de delegaţi şi invitaţi din toată republica.

Susţinerea Irinei Vlah la funcţia de Guvernator al U.T.A. Găgăuzia

Pe 29 decembrie 2014, în cadrul primei şedinţe a Parlamentului nou constituit, deputatul PCRM Irina Vlah a anunţat că părăseşte fracţiunea comuniştilor. Ea şi-a motivat decizia prin faptul că “electoratul PCRM s-a simţit trădat, din cauza schimbării cursului politicii externe a formaţiunii”. Totodată, Irina Vlah a mai anunţat că va candida independent la alegerile başcanului Găgăuziei din 22 martie 2015. Ulterior, pe 3 februarie 2015, Comitetul Politic Executiv al PSRM, a votat în unanimitate pentru susţinerea candidatului independent, Irina Vlah, la alegerile pentru funcţia de Guvernator al U.T.A. Găgăuzia.

Congresul XIII al PSRM din 29 noiembrie 2015

Sarcina principală a congresului a fost alegerea noilor organe de conducere şi adoptarea rezoluţiilor privind situaţia politică şi social-economică din Republica Moldova. În funcţia de preşedinte al partidului a fost reales în unanimitate deputatul, Igor Dodon. Potrivit lui, în perioada următoare partidul se va afla în pregătire intensivă pentru alegerile parlamentare anticipate şi “există o probabilitate foarte mare că acestea să aibă loc în prima jumătate a anului 2016”. De asemenea, în cadrul congresului a fost adoptat programul “Progresul moldovenesc: 10 paşi de făurire”.

Potrivit organizatorilor, la congres au participat circa 2000 de delegaţi şi invitaţi din toată republica şi de peste hotare.

Protestele organizate împotriva guvernării

La 24 septembrie 2015, pe fundalul acţiunilor de protest organizate de reprezentanţii Platformei civice “Demnitate şi Adevăr” împotriva fraudei bancare şi a situaţiei social-economice şi politice din ţară, o altă tabără de protestatari, condusă de liderii politici Igor Dodon şi Renato Usatîi, a format un orăşel de corturi în faţa clădirii Parlamentului Republicii Moldova, numindu-l “Orăşelul Victoriei”.

Protestatarii din ambele tabere au organizat mai multe acţiuni de protest până la investirea Guvernului Filip din ianuarie 2016. Printre revendicările iniţiale ale protestatarilor au fost: demisia procurorului general şi a preşedintelui ţării, exprimarea votului de neîncredere Guvernului Streleţ, modificarea art. 78 din Constituţie, organizarea alegerilor parlamentare anticipate etc.

Demiterea Guvernului Streleţ

La 22 octombrie 2015, un grup de deputaţi PCRM şi PSRM au înregistrat în Parlament moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleţ, temeiul ei fiind “suspiciuni de corupţie” şi “detaşarea premierului de la funcţia sa, prin expunere în favoarea lui Vladimir Filat (aflat în arest preventiv)”. Prin urmare, la 29 octombrie 2015, Guvernul Streleţ a fost demis cu votul a 65 de deputaţi ai fracţiunilor PDM, PCRM şi PSRM, împotrivă votând 18 deputaţi PLDM.