Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 Partide

Partidul politic “Partidul Popular Democrat din Moldova” (PPDM)

Valeriu Pasat
Valeriu Pasat
Preşedinte PPDM
Data înregistrării: 14 februarie 2006
Doctrina: Populară
Nr. de membri: ~ 8,700 (07/2018)

Programul PPDMadoptat la Congresul V Extraordinar din 27 martie 2011

Statutul PPDM


Simbolica Partidului Popular Democrat din Moldova (PPDM)
MD-2011, Republica Moldova
Chişinău, or. Codru, str. Sf. Gheorghe 12
Tel.: (373-22) 23-41-51
e-mail: Presa.pasat@gmail.com

Declaraţii şi comunicate de presă

Valeriu Pasat a depus cereri de chemare în judecată a lui Vladimir Voronin şi Iurie Roşca
7 noiembrie 2011
În perioada februarie 2005 — mai 2006 în privinţa lui Valeriu Pasat au fost pornite câteva cauze penale în care a fost acuzat de uzurparea puterii în stat, contrabanda cu arme de foc şi muniţii, cauzarea de daune intereselor publice. În aceeaşi perioadă Iurie Roşca, care în acea perioadă era preşedinte al PPCD, a declarat că Pasat a pus la cale uciderea sa[]
Congresul Partidului Umanist a schimbat denumirea formaţiunii politice în Partidul Popular Democrat din Moldova
29 martie 2011

Scurt istoric

Denumirile precedente

Partidul Umanist din Moldova (PUM) [14.02.2006 – 27.03.2011]

Arhiva documentelor

Programul din 2005adoptat la Congresul de Constituire din 10 decembrie 2005

Statutul din 2005adoptat la Congresul de Constituire din 10 decembrie 2005

Raportul financiar din 2017

Raportul financiar din 2016

Raportul financiar din 2015

Partidul Popular Democrat din Moldova (PPDM) a fost constituit la 10 decembrie 2005 sub denumirea de Partidul Umanist din Moldova (PUM), înregistrat de Ministerul Justiţiei la 14 februarie 2006. PPDM este un partid care se axează în activitatea sa pe valorile doctrinei populare şi ale social-democraţiei moderne.

În perioada 2005–2010 calitatea de preşedinte al partidului a fost exercitată de Ion Mereuţă, iar începând cu 19 iunie 2010 funcţia de preşedinte al Partidului Popular Democrat este ocupată de Valeriu Pasat.

Din anul 2011 partidul nu participă activ în viaţa politică. La ultimele alegeri parlamentare din noiembrie 2010 la care a participat PPDM, formaţiunea nu a trecut pragul electoral.


Crearea Partidului Umanist din Moldova (PUM)

La 10 decembrie 2005 a avut loc Congresul de Constituire a Partidului Umanist din Moldova (PUM). Delegaţii la congres au aprobat Statutul şi Programul partidului şi l-au ales în calitate de preşedinte al PUM pe doctorul habilitat în medicină, Ion Mereuţă.

Printre obiectivele trasate de noua formaţiune politică au fost: promovarea şi realizarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova; edificarea societăţii umaniste bazate pe drept, moralitate şi credinţă, cu o calitate înaltă a vieţii; integrarea Moldovei în valorile Europene şi mondiale; reînvierea Demnităţii Umane, Naţionale şi a Credinţei; umanizarea politicii.

Congresul II Extraordinar al PUM din 8 decembrie 2007

Delegaţii la congres au aprobat schimbarea denumirii partidului din “Partidul Umanist din Moldova” în “Partidul Creştin Umanist din Moldova”. Potrivit liderului partidului, Ion Mereuţă, această decizie a fost adoptată la solicitarea mai multor membri de partid, dar şi în scopul alinierii partidului la doctrina politică creştină. Totodată, delegaţii au susţinut în unanimitate autocefalia bisericii ortodoxe din Republica Moldova.

Participanţii la Congres s-au pronunţat şi pentru continuarea politicii formaţiunii privind consolidarea forţelor democratice şi de orientare proeuropeană în vederea constituirii unei forţe politice competente şi capabile de a-şi asuma responsabilitatea pentru preluarea puterii şi redresării problemelor societăţii în baza valorilor general umane şi creştine.

Congresul IV Extraordinar al PUM din 19 iunie 2010

Sarcina prioritară a congresului a fost alegerea unui nou preşedinte al partidului. Astfel, fostul ministru al apărării şi ex-directorul SIS, Valeriu Pasat, a fost ales preşedinte al Partidului Umanist din Moldova, pentru care au votat 123 din cei 128 de delegaţi ai congresului. În calitate de vicepreşedinţi ai PUM au fost aleşi ex-preşedintele partidului Ion Mereuţă, fostul ministru de finanţe şi fostul ambasador al Moldovei în SUA, Mihail Manoli şi ex-şeful Statului Major al Armatei Naţionale, generalul Ion Coropcean.

Preşedintele nou-ales al PUM, Valeriu Pasat, a declarat că “Partidul Umanist întotdeauna a luptat pentru educaţia morală a tinerei generaţii, pentru predarea «bazelor Ortodoxiei» în învăţămîntul preuniversitar, iar evenimentul de astăzi demonstrează că la procesul de consolidarea a forţelor politice care împărtăşesc valorile creştine — proces care atrage tot mai multe grupuri şi personalităţi diferite — a aderat încă un grup social”.

Precizăm că Valeriu Pasat a lansat la 8 mai 2010 un grup de iniţiativă, care urma să colecteze semnături pentru organizarea unui referendum naţional în legătură cu predarea religiei în şcoli. Însă, la 8 iulie 2010 Curtea Supremă de Justiţie a confirmat decizia instanţelor inferioare de a refuza înregistrarea grupului de iniţiativă.

Congresul V Extraordinar al PUM din 27 martie 2011

Forul a luat în dezbatere situaţia politică şi social-economică din ţară, probleme ce ţin de activitatea partidului în perioada dintre congrese dar şi despre participarea formaţiunii în alegerile generale locale din iunie 2011.

Delegaţii la congres au votat în unanimitate schimbarea denumirii din “Partidul Umanist din Moldova” în “Partidul Popular Democrat din Moldova” şi au fost aprobate noile redacţii ale Statutului şi Programului partidului. De asemenea, Congresul l-a confirmat pe Valeriu Pasat în funcţia de preşedinte al PPDM, totodată, a fost ales Consiliul Naţional, Comisa de Revizie şi Control şi Comisia de Etică şi Arbitraj. Potrivit conducerii partidului, deşi a fost schimbată denumirea formaţiunii politice mesajele de bază rămân aceleaşi — consolidarea statalităţii Republicii Moldova, predarea disciplinei Bazele ortodoxiei în şcoli, aderarea RM la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.