Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 Partide

Partidul politic “Renaştere” (PR)

Data înregistrării: 17 octombrie 2012
Doctrina: Socialism democratic Wikipedia
Nr. de membri: ~ 12,000 (11/2014)

Slogan: Împreună vom crea viitorul Republicii Moldova!

Programul PRadoptat la Congresul de Constituire din 15 septembrie 2012

Statutul PR


Simbolica Partidului “Renaştere” (PR)
MD-2012, Republica Moldova
Chişinău, str. A. Şciusev 97
Tel.: (373-22) 99-97-40, 99-97-42
Fax: (373-22) 99-97-44
e-mail: info@rrm.md

Declaraţii şi comunicate de presă

Vasile Tarlev a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Congresului Internaţional al Industriaşilor şi Antreprenorilor
24 octombrie 2014
Copreşedintele Partidului “Renaştere”, Vasile Tarlev, a fost ales prin unanimitate de voturi în funcţia de preşedinte al Consiliului Congresului Internaţional al Industriaşilor şi Antreprenorilor (CCIIA)[]
Veteranii muncii pedagogice au protestat la sediul comuniştilor de pe strada Nicolae Iorga din Chişinău
22 octombrie 2014

Scurt istoric

Arhiva documentelor

Raportul financiar din 2014

Crearea Partidului “Renaştere” (PR)

Boicotul şedinţelor Parlamentului în sesiunea de primăvară din 2012 de către Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a servit drept motiv evocat de deputaţii Vadim Mişin, Oleg Babenco şi Tatiana Botnariuc de a părăsi formaţiuneaRU şi de a crea o nouă platformă politică.

Pe 30 iunie 2012, la Chişinău a avut loc prima şedinţă a Comitetului organizatoric de formare a Partidului “Renaştere”, în frunte cu deputaţii ex-comunişti şi ex-premierul Vasile Tarlev. Iniţiatorii noului partid au decis poziţionarea formaţiunii pe eşichierul de stânga al politicii moldoveneşti care va îmbrăţişa ideologia socialistă îndreptată spre problemele sociale.

Congresul de constituire al noului partid de stânga, “Renaştere-Возрождение”, a avut loc pe 15 septembrie 2012, eveniment la care au participat peste 200 de delegaţi din majoritatea raioanelor republicii. Congresul a adoptat Statutul şi Programul şi a ales conducerea partidului. În calitate de preşedinte a fost ales Vadim Mişin iar Vasile Tarlev a fost ales în calitate de copreşedinte al partidului. Pentru funcţia de vicepreşedinte al formaţiunii a fost ales Oleg Babenco.

Constituirea fracţiunii deputaţilor neafiliaţi

În cadrul unui briefing de presă din 12 octombrie 2012, liderul socialiştilor, deputatul Igor Dodon împreună cu deputaţii Zinaida Greceanîi şi Vadim Mişin au anunţat că formează fracţiunea deputaţilor neafiliaţi. Noua structură urma să întrunească şapte persoane care au făcut anterior parte din PCRM: Igor Dodon, Vadim Mişin, Zinaida Greceanîi, Ion Ceban, Veronica Abramciuc, Tatiana Botnariuc şi Oleg Babenco. Totuşi, pe 26 octombrie 2012, Parlamentul a adoptat un proiect de lege propus de liberalul Valeriu Munteanu potrivit căruia fracţiunile parlamentare se constituie doar în termen de 10 zile după constituirea legală a Parlamentului ceea ce a suspendat intenţiile deputaţilor neafiliaţi.

Mai multe formaţiuni politice de stânga formează “Consiliul Coordonator comun”

În cadrul forumului “Moldova: alternativa de stânga” din 5 februarie 2013, Partidul Socialiştilor, Partidul Popular Socialist, Partidul “Patrioţii Moldovei”, Partidul “Renaştere” şi Partidul “Moldova Unită” au decis să-şi consolideze eforturile prin crearea Consiliului Coordonator comun. Noua platformă socio-politică şi-a propus promovarea valorilor de stânga în Republica Moldova, ideea de stat moldovenesc, identitate moldovenească, protejarea memoriei istorice, promovarea vectorului euro-asiatic, protecţia socială şi introducerea Istoriei Moldovei în şcoli.