Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 Partide

Partidul politic “Uniunea Centristă din Moldova” (UCM)

Mihai Petrache
Mihai Petrache
Preşedinte UCM
Data înregistrării: 17 mai 2000
Doctrina: Social-democraţie Wikipedia
Nr. de membri: ~ 4,400 (07/2018)

Programul UCMadoptat la Congresul V extraordinar din 13 decembrie 2008

Statutul UCM


Simbolica Uniunii Centriste din Moldova (UCM)
MD-2004, Republica Moldova
Chişinău, str. A. Lăpuşneanu 3
Tel.: (373-22) 23-22-78
Fax: (373-22) 23-24-16
e-mail: ucmoldova@gmail.com

Declaraţii şi comunicate de presă

Declaraţia UCM privind alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010
28 octombrie 2010
Se consideră inoportună şi iraţională participarea separată a Uniunii Centriste din Moldova în alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010[]
Ei nu mai pot guverna, noi nu mai putem răbda
30 septembrie 2010

Scurt istoric

Arhiva documentelor

Programul din 2002adoptat la Congresul II din 8 iunie 2002

Statutul din 2002adoptat la Congresul II din 8 iunie 2002

Raportul financiar din 2017

Raportul financiar din 2016

Uniunea Centristă din Moldova (UCM) a fost constituită la 15 aprilie 2000 şi înregistrată de Ministerul Justiţiei la 17 mai acelaşi an. UCM este un partid politic cu doctrină social-democrată.

Din momentul constituirii sale partidul a fost condus de Ion Morei, urmat de Vasile Bajureanu. Din 8 iunie 2002 funcţia de preşedinte al Uniunii Centriste este exercitată de Mihai Petrache. În perioada 2008–2009 funcţia de preşedinte a fost ocupată de ex-prim-ministrul Vasile Tarlev.

Partidul nu participă activ în viaţa politică din Republica Moldova. La ultimele alegeri parlamentare din noiembrie 2014 la care a participat UCM, formaţiunea nu a trecut pragul electoral.


Crearea Uniunii Centriste din Moldova (UCM)

Congresul de constituire a Uniunii Centriste din Moldova s-a desfăşurat la 15 aprilie 2000, eveniment la care au participat circa 650 de delegaţi. Scopul principal al noului partid politic a fost “edificarea societăţii civile şi a statului de drept, politica căruia ar fi orientată spre crearea condiţiilor pentru o viaţă demnă a cetăţenilor Republicii Moldova”. Totodată, delegaţii la Congres şi-au exprimat susţinerea faţă de eforturile Preşedintelui ţării de a instaura un sistem de guvernare prezidenţial.

În calitate de preşedinte al UCM a fost ales deputatul independent Ion Morei, iar ex-prim-ministrul Ion Ciubuc a fost numit vicepreşedinte al UCM. În componenţa organelor de conducere ale partidului a fost inclus şi Şeful Aparatului Preşedintelui, Mihai Petrache.

După demisia lui Ion Morei pe motivul desemnării sale în funcţia de ministru al Justiţiei în Guvernul Tarlev, preşedinte al UCM a fost ales Vasile Bajureanu. Congresul II din 8 iunie 2002 a decis înlocuirea lui Bajureanu cu Mihai Petrache la funcţia de preşedinte al UCM.

Comitetul pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova

La 24 noiembrie 2003, ca urmare a Memorandului propus de Federaţia Rusă (Planul Kozak) privind soluţionarea conflictului transnistrean, mai multe partide politice şi organizaţii ale societăţii civile din Republica Moldova, au declarat constituirea Comitetului pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova. Scopul principal al Comitetului era să coordoneze acţiunile forţelor politice parlamentare şi extraparlamentare şi ale societăţii civile în identificarea soluţiilor viabile şi echitabile de rezolvare a diferendului transnistrean în conformitate cu prevederile Constituţiei. Din componenţa Comitetului au făcut parte: Partidul Popular Creştin Democrat, Alianţa “Moldova Noastră”, Partidul Social Democrat din Moldova, Partidul Social-Liberal, Partidul Reformei, Partidul Ecologist “Alianţa Verde” din Moldova, Partidul Democrat din Moldova, Uniunea Centristă din Moldova, Partidul Naţional Român şi un grup de asociaţii obşteşti din Republica Moldova.

Iniţierea negocierilor de fuzionare a PSDM, PDSM şi UCM

La 7 iunie 2007, îndată după primul tur al alegerilor locale generale, Partidul Social Democrat din Moldova împreună cu Partidul Democraţiei Sociale din Moldova şi Uniunea Centristă din Moldova au făcut două declaraţii: una privind crearea coaliţiei unice social-democrate la nivelul autorităţilor locale şi a doua de intenţie, conform căreia PSDM condus de Eduard Muşuc, PDSM condus de Dumitru Braghiş şi UCM în frunte cu Mihai Petrache iniţiază negocieri privind fuzionarea şi formarea unui singur partid de orientare social-democrată. La scurt timp, UCM s-a retras din procesul de fuzionare din cauza contradicţiilor vizavi de structura partidului, a organelor de conducere şi principiile de reprezentare în viitorul partid a celor 3 partide. PSDM şi PDSM au continuat procesul de fuzionare.

Congresul IV Extraordinar al UCM din 27 septembrie 2008

Delegaţii la congres l-au ales pe ex-prim-ministrul, Vasile Tarlev, în funcţia de preşedinte al Uniunii Centriste din Moldova. În luarea sa de cuvânt, noul preşedinte a remarcat că “trebuie să avem relaţii de prietenie cu toate statele, relaţii foarte bune cu Ucraina şi România şi un parteneriat strategic cu Rusia”. După ce a fost ales în calitate de preşedinte al UCM, Vasile Tarlev a propus ca în cadrul Consiliului Politic al UCM să fie aleşi Mihai Petrache, Gheorghe Avornic, Gheorghe Amihalachioaie, Petru Plămădeală şi Alexandru Begu, candidaţi care au fost confirmaţi în funcţie cu votul unanim al delegaţilor la congres.

Congresul V Extraordinar al UCM din 13 decembrie 2008

Obiectivul principal al Congresului a fost realegerea ex-prim-ministrului, Vasile Tarlev, în funcţia de preşedinte al UCM, impusă de refuzul Ministerului Justiţiei de a înregistra alegerea lui Tarlev în funcţia de preşedinte al UCM la Congresul IV Extraordinar din 27 septembrie 2008, din moment ce aceasta s-a produs prin vot deschis, contrar prevederilor statutului formaţiunii de a alege preşedintele UCM prin vot secret.

În cadrul congresului a fost aprobat şi proiectul Programului electoral al partidului pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, a fost aleasă Comisia de Revizie a UCM, a fost semnat memorandul dintre Uniunea Centristă din Moldova şi Partidul Umanist din Moldova de a participa la alegeri pe o listă comună de candidaţi sub semnul electoral al UCM. De asemenea, a fost semnat Acordul de colaborare dintre UCM şi Partidul Regiunilor din Ucraina.