ADEPT: Asociația pentru Democrație Participativă    Asociația pentru
    Democrație
    Participativă
  Monitorizarea activității partidelor și politicienilor / promis.mdAlegerile parlamentare în Moldova din 30 noiembrie 2014Partide politice din Republica Moldova
   English Version      
    Home        Harta site-ului        E-mail           

Despre noi  

Prezentare  

Proiecte  

Activități  

Publicații  

Personal  

Alegeri  

Electorala 2007  

Electorala 2005  

Rezultate 1994-2005  

Componența blocurilor  

Comisia Electorală Centrală  

Societate civilă  

ONG  

Vocea Civică  

Partide Politice  

Puncte de vedere  

Comentarii  

e-journal  

Policy Briefs  

Caricaturi  

Informație utilă  

Legislație  

Site-uri relevante  

Guvernare și democrație în Moldova


  versiune pentru tiparversiune
pentru tipar
e-journal, an.VIII, nr.159, 16–31 decembrie 2010

Activitatea instituțiilor publice

Transnistria

Relații externe

Studii, analize, comentarii

Activitatea instituțiilor publice

Parlament

Constituirea Parlamentului de legislatura a XIX-a

Parlamentul ales la 28 noiembrie 2010 s-a întrunit în ședința de constituire la 28 decembrie 2010, dată de la care începe oficial mandatul Parlamentului de legislatura a XIX-a. Ședința de constituire a fost prezidată de cel mai în vîrstă deputat, Vladimir Voronin, președintele PCRM. În cadrul primei ședințe a fost anunțată constituirea a 4 fracțiuni parlamentare:

  • fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova va fi condusă de Maria Postoico, vicepreședinți Galina Balmuș și Victor Mîndru;
  • fracțiunea Partidului Liberal Democrat va fi condusă de Mihai Godea, vicepreședinți Mihai Șleahtițchi și Valeriu Streleț;
  • fracțiunea Partidului Democrat din Moldova va fi condusă de Marian Lupu, vicepreședinți Dumitru Diacov și Vladimir Plahotniuc;
  • fracțiunea Partidului Liberal va fi condusă de Ion Hadîrcă, vicepreședinți Corina Fusu și Valeriu Munteanu.

Anunțarea majorității parlamentare și alegerea conducerii legislativului

În ședința din 30 decembrie 2010, fracțiunile Partidului Liberal Democrat (PLDM) din Moldova, a Partidului Democrat din Moldova (PDM) și a Partidului Liberal (PL) au anunțat semnarea Acordului privind constituirea și funcționarea Alianței pentru Integrare Europeană, astfel fiind constituită o nouă majoritate parlamentară, întrunind 59 de deputați. În consecință, deputații fracțiunii PCRM s-au declarat opoziție parlamentară.

La aceeași ședință a fost ales cu vot secret speacherul Parlamentului, unica candidatură propusă și susținută de deputații majorității parlamentare fiind Marian Lupu, președintele PDM. Fracțiunea PCRM a boicotat alegerea speacherului, a refuzat să voteze în cadrul Comisiei speciale de organizare a alegerilor pentru funcția de speacher și nu a participat la confirmarea rezultatelor alegerilor. Marian Lupu a fost ales în funcția de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova cu votul a 57 de deputați (2 deputați ai majorității parlamentare au lipsit de le ședință), preluînd concomitent și interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova.

După consultarea fracțiunilor parlamentare, în funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului a fost ales Vladimir Plahotniuc, deputat PDM, iar în funcția de vicepreședinte – Liliana Palihovici, deputat PLDM. Funcția de vicepreședinte acordată opoziției a rămas vacantă, fracțiunea PCRM solicitînd consultări suplimentare.

Pagina web a Parlamentului nu prezintă informații actualizate

Deși alegerile au avut loc la 28 noiembrie 2010, iar Marian Lupu a fost ales Președinte al Parlamentului încă la 30 decembrie 2010, și pe data de 3 ianuarie 2011, pe pagina web www.parlament.md continuă să fie prezente informații, poze și discursuri cu Președintele Parlamentului de legislatura a XVIII, dl Mihai Ghimpu, lipsesc informații despre componența și structura Parlamentului nou-ales. Ca și anterior, ester dificilă găsirea proiectelor de acte legislative înregistrate în Parlament, a stenogramelor ședințelor plenare și altor informații, a căror publicare este obligatorie, în conformitate cu dispozițiile Regulamentului Parlamentului, ale Legii privind transparența în procesul decizional și ale Concepției privind cooperarea dintre Parlament și societatea civilă.

Guvern

Evenimente de importanță sporită

Demisia Guvernului

În legătură cu validarea alegerilor pentru un nou Parlament, a fost aprobată hotărîrea Guvernului despre demisie, în conformitate cu prevederile art.103 din Constituția Republicii Moldova și art.6 din Legea cu privire la Guvern. Din momentul acceptării cererii de demise de către Parlament, Guvern va îndeplini doar funcțiile de administrare a treburilor publice, pînă la depunerea jurămîntului de către membrii noului executiv.

Declarația pe marginea condamnării ilicite a lui Ernest Vardanian

Guvernul Republicii Moldova apreciază decizia de condamnare a lui Ernest Vardanian drept una ilegală, nefondată și care constituie o sfidare la adresa drepturilor fundamentale ale omului și a apelurilor venite din partea opiniei publice și a comunității internaționale. În declarație este condamnat comportamentul administrației de la Tiraspol, care a instrumentat cazurile împotriva cetățenilor Ilie Cazac și Ernest Vardanian în lipsa oricăror temeiuri, cu încălcarea drepturilor de acces la asistență juridică de calitate și la un tribunal independent legitim. Guvernul reevaluează cu atenție situația creată prin pronunțarea acestei sentințe ilegale de condamnare, își exprimă speranța că mai este posibilă o soluție corectă și anunță că va întreprinde în continuare toate măsurile posibile pentru eliberarea lui Ernest Vardanian și a lui Ilie Cazac, precum și pentru a sprijini familiile celor doi cetățeni ai Republicii Moldova.

Hotărîri

Hotărîrea cu privire la implementarea Ghișeului unic de documentare a străinilor. Prin documentul adoptat, se instituie, în cadrul Biroului migrație și azil al Ministerului Afacerilor Interne, Ghișeul unic de documentare a străinilor și se aprobă Regulamentul privind funcționarea Ghișeului unic.

Hotărîrea cu privire la transmiterea unor mijloace de transport. Guvernul a transmis 14 autobuze școlare (marca PAZ 4234–70) pentru a fi gestionate de direcțiile generale raionale învățămînt, tineret și sport, în scopul transportării elevilor din localitățile în care nu sînt instituții de învățămînt preuniversitar.

Hotărîri pentru aprobarea unor reglementări:

  • Regulamentul de organizare și funcționare a Comisiei independente de avizare pe lîngă Ministerul Sănătății și a criteriilor de autorizare pentru desfășurarea activităților de prelevare și transplant;
  • Regulamentul sanitar privind instituțiile de învățămînt complementar (extrașcolar);
  • Regulamentul privind mecanismul de colaborare intersectorială în domeniul medico-social în vederea prevenirii și reducerii ratei mortalității infantile și a copiilor cu vîrsta de pînă la 5 ani la domiciliu.

Ședințe. Decizii

Preocupări privind situația lui Ernest Vardanian

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Victor Osipov, a convocat o ședință în cadrul căreia a fost discutată situație legată de condamnarea de către autoritățile transnistrene a jurnalistului Ernest Vardanian. Vicepremierul a calificat acțiunile autorităților transnistrene ca fiind îndreptate împotriva securității cetățenilor și statului Republica Moldova, precum și o subminare a masurilor de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului. Victor Osipov a avut și o întrevedere cu mama lui Ernest Vardanian, care a spus că a adresat o scrisoare liderului autoproclamatei RMN, Igor Smirnov, prin care solicită eliberarea fiului său. Cazul Vardanian a fost abordat de Victor Osipov și în cadrul unei întîlniri cu Vladimir Iastrebciac, reprezentantul politic al Tiraspolului.

Briefing în ultima zi a anului 2010

Prim-ministrul în exercițiu Vladimir Filat a convocat un brief-ing de presă, în cadrul căruia a informat despre faptul că, în calitatea sa de candidat desemnat pentru funcția de Premier, are la dispoziție 15 zile pentru a prezenta Parlamentului echipa guvernamentală și Programul de activitate. Activitățile de pregătire "vor demara neîntîrziat, pentru a asigura țara cu un Guvern eficient, cu atribuții depline cît mai repede posibil", a declarat Vladimir Filat, mai spunînd că noul mandat va fi caracterizat prin responsabilitate, iar activitatea va avea la bază obiectivul de a scoate Moldova din sărăcie. Noul cabinet de miniștri va avea la bază probitatea profesională, în el se vor regăsi persoane care au activat în Guvernul trecut și care au dovedit că pot conduce bine domeniile fost încredințate, dar vor apărea și nume noi. Vlad Filat mai speră ca PCRM să dea dovadă de maturitate politică, rolul opoziției fiind extrem de important într-o societate democratică.

Daruri din partea Premierului

În cadrul unei campanii lansate de un post TV din Chișinău, Premierul Vlad Filat a oferit mai multe daruri familiei Isac din s.Trușeni: un pian, două seturi cu tot necesarul pentru pictură, un computer, un televizor, un frigider și o sumă de 100 mii lei. Prim-ministrul a menționat că a rămas impresionat de curajul lui Gheorghe Isac, care este orb și î-și educă singur copiii, încercînd să le ofere totul pentru ca ei să se poată dezvolta.

Ședința Comisiei naționale pentru lichidarea consecințelor inundațiilor

În cadrul ședinței convocate de Primul-ministru au fost audiate ultimele informații despre măsurile întreprinse în scopul înlăturării consecințelor inundațiilor din vara anului 2010. Conform datelor prezentate au fost finisate 421 de case, iar 290 de locuințe au un grad de finisare de 75–95%. În același timp, este necesară implicarea mai activă a primăriei satului Cotul Morii în procesul de transmitere a caselor, deoarece, din 37 de case, care au fost date în exploatare anterior, s-au prezentat pentru recepționare doar 10 familii. Prim-ministrul Vlad Filat a cerut efectuarea unei monitorizări stricte a procesului de predare-primire a caselor, iar construcțiile finisate să fie supravegheate cu mare grijă în perioada rece a anului. Premierul a mulțumit companiilor de construcții pentru munca depusă și a specificat că Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru efectuarea plăților în avans.

cuprins articolul precedent articolul următor


Președinție

Evenimente de importanță sporită

Marian Lupu exercită interimatul funcției de Președinte

În legătură cu convocarea Parlamentului de legislatura a XIX-a în ședința de constituire, la 28 decembrie 2010 a expirat mandatul de președinte interimar deținut de ex-Președintele Parlamentului, Muhai Ghimpu. Interimatul funcției de Președinte al țării a trecut pentru cîteva zile la Primul-ministru în exercițiu, iar începînd cu 30 decembrie 2010, interimatul funcției de șef al statului este exercitat de Președintele Parlamentului, Marian Lupu.

Vlad Filat este desemnat candidat la funcția de Prim-ministru

La 31 decembrie 2010, Președintele interimar al Republicii Moldova a semnat decretul privind desemnarea lui Vladimir Filat în calitate de candidat pentru funcția de Prim-ministru, autorizîndu-l să întocmească programul de activitate și lista Guvernului, urmînd să le prezinte Parlamentului spre examinare, pînă la 14 ianuarie 2011.

Decrete

Ultimele decrete ale lui Mihai Ghimpu

În ultimele zile de mandat, Mihai Ghimpu, care deținea interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova, a semnat cîteva decrete, prin care:

  • Parlamentul nou-ales a fost convocat în ședința de constituire, pe data de 28 decembrie 2010;
  • este conferită distincția "Ordinul de Onoare" la șase instituții de învățămînt preuniversitar (licee) din mun.Chișinău: "Mihai Viteazul"; "Gheorghe Asachi"; "Spiru Haret"; "Mihai Eminescu"; "Mihail Berezovschi" și "Ion Creangă";
  • a fost acordată cetățenia Republicii Moldova cîtorva persoane, inclusiv lui Trăian-Cătălin Giosan (cetățean al României, director al postului PRO TV);
  • distincția "Ordinul Republicii" a fost conferită: doamnei Zinovia Chiorăscu, mamă cu mulți copii; lui Nicolae Glib, interpret de muzică populară; Orchestrei Naționale de Muzică Populară "Lăutarii";
  • gradul de general-maior este acordat vice-ministrului de interne Iurie Cheptănaru; vice-directorului SIS, Valentin Dediu și lui Vadim Cojocaru, director general al Departamentului instituțiilor penitenciare de pe lîngă Ministerul Justiției;
  • a fost acceptată demisia unor consilieri ai președintelui interimar: Victor Captari, consilier în problemele politice; Vitalie Carauș, consilier în problemele culturii, învățămîntului și științei; Dan-Gheorghe Dungaciu, consilier în problemele integrării europene; Vladimir Lupan, consilier în problemele de politică externă; Iurie Stratulat, consilier în problemele complexului agroindustrial și ale administrației publice; Victor Sula, consilier în problemele economice; Lilian Șalaru, consilier cu misiuni speciale; Constantin Țurcan, consilier în problemele dezvoltării sociale, și Valeriu Rusu, șef al Serviciului de presă al Aparatului Președintelui Republicii Moldova.

Notă ADEPT: Conform art.21 al Legii cu privire la statutul personalului din cabinetul persoanelor cu funcții de demnitate publică, în caz de demisie în legătură cu expirarea mandatului demnitarului, personalul încadrat în cabinetul persoanelor cu funcții de demnitate publică care nu a fost încadrat în noul cabinet beneficiază de o indemnizație unică egală cu 6 salarii medii lunare (un salariu lunar echivalează cu 6500 lei).

cuprins articolul precedent articolul următor


Transnistria

Interviul Reprezentantului Special al UE în Republica Moldova pentru Agenția INFOTAG

La 16 decembrie Reprezentantului Special al UE în Republica Moldova; Kalman Mizsei, a oferit un interviu agenției de știri INFOTAG. Referindu-se la problema transnistreană Kalman Mizsei a menționat:

  • este important ca Rusia și Transnistria să accepte schimbarea statutului UE și SUA în procesul de negocieri ce urmează a fi reluat în format "5+2";
  • acceptarea din partea Rusiei a statutului de negociator pentru UE ar fi evaluat potrivit și cu o rezonanță foarte pozitivă la Bruxelles. Mai cu seamă că Președintele Medvedev a spus clar în timpul reuniunii de la Deauville că după alegerile anticipate din Republica Moldova negocierile formale (oficiale) în formatul "5+2" vor reîncepe. UE are un parteneriat strategic diversificat cu Rusia, iar un asemenea pas ar avea un efect pozitiv asupra dinamicii generale;
  • Transnistria, de asemenea, ar beneficia de un susținător puternic și credibil al aplicării principiului statului de drept, întrucît Tiraspolul se plînge mereu că nu are încredere în îndeplinirea obligațiunilor asumate de către R.Moldova. UE ar putea ajuta la înlăturarea suspiciunilor în acest sens;
  • acordarea UE statutului de mediator cu drepturi depline ar fi un lucru benefic pentru Rusia, precum și pentru Transnistria, întrucît UE este cel mai puternic vecin al Republicii Moldova, situația actuală este complet diferită de cea din 1992, cînd frontierele UE erau departe;
  • situația actuală trebuie privită și din perspectiva unicului vecin care nu este direct reprezentant în procesul de soluționarea a conflictului. România este o țară vecină cu relații istorice strînse cu Republica Moldova care nu este prezentă direct la masa de negocieri și se aliniază politicii UE în acest sens.

Jurnalistul Ernest Vardanian a fost condamnat la 15 ani de închisoare

La 16 decembrie jurnalistul moldovean Ernest Vardanian, domiciliat permanent în Transnsitria, a fost condamnat la 15 ani privațiune de libertate. Vardanian a fost arestat la 7 aprilie 2010 de către colaboratorii Ministerului securității de stat din Transnistria (MGB) și judecat în baza articolul 271 al Codului penal al Transnsitriei (trădare – spionaj în favoarea Republicii Moldova) de către Judecătoria supremă a autoproclamatei republici, urmînd să-și ispășească pedeapsa într-o închisoare cu regim sever. Procesul împotriva lui Ernest Vardanean a fost unul închis și se poate presupune că Judecătoria Supremă din regiunii transnistreană l-a condamnat în baza unui auto-denunț, menționîndu-se că Vardanian "în cadrul procesului de judecată inculpatul și-ai recunoscut integral vina", după ce în luna mai MGB a pus pe post la o televiziunea locală o înregistrare video în care Vardanian a povestit cum încă anul 2001, pe cînd abia devenise student la Universitatea de Stat din Chișinău, a fost atras în mrejele Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova. Chipurile, de atunci Vardanian, care nu a avut nici o funcție oficială în Transnistria, fiind doar ziarist, ar fi adunat informații despre Transnistria, pe care le-a pus la dispoziția SIS. În acest sens, este de remarcat că prim-viceministrul securității transnistrene, Ghenadi Rossihin, a confirmat că Ernest Vardanian a fost condamnat la 15 ani privațiune de libertate în regim sever pentru că a adunat informații din surse deschise, le-a analizat și le-a transmis Moldovei. Potrivit lui, munca analitică efectuată în baza informațiilor deschise și transmise inamicilor reprezintă o crimă. În același context, șeful de departament al MGB-ului transnistrean, Vladimir Bordorean, a menționat că Vardanian a fost condamnat pentru colaborare cu SIS, colectarea informațiilor în detrimentul Transnistriei, iar cei care-i ofereau informații din neatenție sau din alte considerente încă urmează a fi depistați. Adică justiția transnistreană nu a avut probe concrete. Cu toate acestea, la 17 decembrie Ernest Vardanian i-a adresat lui Igor Smirnov o cerere de grațiere, recunoscîndu-și vina pe toate capetele de acuzație.

Cazul Vardanian a mobilizat autoritățile moldovene și instituțiile internaționale să ia atitudine. Vicepremierul pentru reintegrare a Republicii Moldova, Victor Osipov, a convocat o ședință specială în această privință, cu participarea reprezentanților Președinției, Comisiei Unificate de Control, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Generale, Serviciului de Informații și Securitate, în cadrul căreia a menționat că "acțiunile autorităților de la Tiraspol reprezintă o subminare a măsurilor de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului". Potrivit lui, autoritățile Republicii Moldova vor depune eforturile necesare pentru eliberarea lui Vardanian. În aceeași ordine de idei, Guvernul Republicii Moldova a apreciat decizia de condamnare a lui Ernest Vardanian drept una "ilegală, nefondată și care constituie o sfidare la adresa drepturilor fundamentale ale omului și a apelurilor venite din partea opiniei publice și a comunității internaționale". Scrisori oficiale în acest sens au fost adresate diplomaților care reprezintă Rusia, Ucraina, SUA, Uniunea Europeană și OSCE, precum și Kazahstanul, țară ce deține președinția acestei organizații în anul 2010. Un mesaj similar a fost trimis și Reprezentantului Special al Secretarului General al Consiliului Europei, for ce deține un rol primordial în apărarea drepturilor omului pe continentul european.

În consecință, la 23 decembrie, Consiliul Europei și-a exprimat îngrijorarea în privința cazului respectiv. Adjunctul Secretarului general al CE, Maud de Boer-Buquicchio a specificat că cazul Vardanian a fost condamnat în timp ce Consiliul Europei depunea eforturi pentru consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului și că în continuare vor fi depuse eforturi pentru respectarea drepturilor omului și supremației legii în regiune. Și Reprezentantul special al UE, Kalman Mizsei a menționat importanța deosebită a respectării drepturilor omului și, în special, a libertății cuvîntului, precum și a drepturilor fundamentale ale deținuților, menționînd că lui Vardanian i-a fost refuzat dreptul la consiliere juridică, dreptul de a fi prezent sau reprezentat de către o persoană aleasă de el la audierile din perioada arestului preventiv, precum și la audierile din instanță, cît și dreptul de a-și contacta regulat familia. Reprezentantul special al UE subliniază că detenția persoanelor fizice în baza faptului că acestea sînt considerate indezirabile de către cei care exercită puterea constituie o încălcare a drepturilor omului. De asemenea, Mizsei a menționat că vor fi depuse eforturi pentru a identificata o soluție adecvată pentru eliberarea lui Vardeanian.

Misiunea OSCE îndeamnă în continuare la cooperare Chișinăul și Tiraspolul

Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Philip Remler, a avut la 17 decembrie o întîlnire cu liderul transnistrean, Igor Smirnov, în privința cooperării organelor de drept din Transnistria și din Moldova. De asemenea, în cadrul întrevederii Philip Remler a ridicat problema reluării cît mai curînd a negocierilor în formatul "5+2". Smirnov a subliniat că Transnistria nu a renunțat la negocieri, dar că principala problemă rezidă în faptul că în continuare rămîne nesoluționată problema garanțiilor față de respectarea înțelegerilor anterioare. Astfel, soluționarea problemei circulației feroviare încă nu a fost confirmată în acte, întrucît hotărîrea Guvernului Moldovei nu a fost publicată, după cum fusese promis anterior. În aceste circumstanțe este lipsită de relevanță activitatea în grupurile de experți, dacă cealaltă parte nu se ține de cuvînt. Smirnov consideră că modul în care se comportă autoritățile moldovene "lovește în autoritatea internațională a OSCE, căci Moldova, ca membru al organizație, nu consideră că trebuie să-și respecte propriile obligații". În cadrul întîlnirii a fost discutată și problema reluării în 2011 a președinției OSCE de către Lituania, care preconizează să acorde o atenție deosebită reluării negocierilor oficiale în formatul "5+2". În acest sens se preconizează că noul președinte în exercițiu al OSCE, ministrul de externe al Lituaniei, Audronius Azubalis, va efectua o vizită la Chișinău și Tiraspol în februarie 2011, urmînd să se documenteze în privința situației și problemele reglementării transnistrene.

Economia Transnistriei în 2010 și corelația cu starea demografică

Potrivit datelor statistice oferite de oficialitățile moldovene agenției INFOTAG în ianuarie-noiembrie 2010 agenții economici din Transnistria au exportat mărfuri în valoare de ~$354 milioane, în descreștere cu aproximativ 2/3 față de aceiași perioadă a anului 2008. Totuși în comparație cu 2009 volumul exportului transnistrean a înregistrat o creștere de 3,5%. Căderea bruscă a exportului se datorează faptului că pentru o perioadă îndelungată a fost sistată activitatea Uzinei Metalurgice de la Rîbnița care, de obicei, asigură peste jumătate din exportul transnistrean și o treime din PIB. În prezent producția metalurgică rămîne totuși esențială în volumul exportului transnistrean, constituind peste 1/3. Pe poziția a doua în exportul transnistrean se plasează producția industriei ușoare, care constituie ~$127, în creștere cu ~30%. Pe poziția a treia la exporturi s-a situat producția din industria constructoare de mașini și electrotehnică, constituind ~$35 milioane, în creștere cu 87%. Pe poziția a partea s-a situat exportul energiei electrice, care a constituit ~$15 milioane, în descreștere cu 60% decît în 2009. Geografia exportului transnistrean este după cum urmează – 46% în țărilor UE și 34% în țările CSI. Potrivit Serviciului Vamal al Republicii Moldova importul în regiunea transnistreană prin punctele vamale moldovenești a constituit $104, milioane, în creștere cu ~36% față de 2009. 2/3 din importul efectuat prin punctele vamale moldovenești este din statele UE. Actualmente în Republica Moldova sînt înregistrați 638 de agenți economici din Transnistria, care beneficiază de regimul preferențial în comerțul cu UE.

Starea economiei transnistrene are un impact negativ asupra situației demografice din regiune. Astfel, în 11 luni ale anului 2010 numărul populației din Transnistria a scăzut cu 2332 de persoane, cu 449 de persoane mai mult decît în 2009. În 2010 în regiune au fost înregistrați 4690 nou-născuți (scădere cu 2,3%) și 7022 decedați (creștere cu 5%). Principalele cauze ale deceselor sînt maladiile cardiace – 2189 cazuri (creștere cu 2%), maladii canceroase – 1095 (creștere 1,4%), atacuri cerebral-vasculare – 1005 cazuri (creștere 2,6%), etc. Numărul crimelor soldate cu omoruri a crescut în 2010 cu 2/3 față de 2009. Mortalitatea infantilă a crescut cu aproximativ 20%. Serviciul stării civile a înregistrat pînă la începutul lunii decembrie anul curent 3722 de căsătorii (creștere 5%) și 1900 divorțuri (creștere 1%).

cuprins articolul precedent


Relații externe

Planul de acțiuni Uniunea Europeană – Republica Moldova privind liberalizarea regimului de vize

Pe 16 decembrie 2010, Comisia Europeană a aprobat Planul de Acțiuni Uniunea Europeană - Republica Moldova privind liberalizarea regimului de vize. Planul urmează a fi semnat la Chișinău la începutul anului 2011, în timpul vizitei Comisarului pentru Afaceri Interne al UE, Cecilia Malmström.

Consultările moldo-ungare pe problemele cooperării în cadrul Parteneriatului Estic

Pe 22 decembrie 2010, la Chișinău s-au desfășurat consultări moldo-ungare privind cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic pe parcursul primelor 6 luni ai anului 2011, cînd Ungaria va deține președinția Uniunii Europene. Potrivit comunicatului MAEIE, în timpul discuțiilor, părțile și-au prezentat punctele de vedere asupra viitoarei colaborări în cadrul Parteneriatului Estic și a Politicii Europene de Vecinătate și discutat procesul de pregătire pentru desfășurarea Summit-ului Parteneriatului Estic, care va avea loc la Budapesta la 27 mai 2011.

Planul național de armonizare a legislației pentru anul 2011

Documentul prevede termenii și responsabilii de implementarea angajamentelor Guvernului privind armonizarea graduală a legislației naționale cu acquis-ul comunității europene, conținînd peste 60 de documente care urmeată a fi aprobate (modificate).

Vizita Prim-ministrului Moldovei la Bruxelles

În cadrul vizitei efectuate la Bruxelles, Premierul Vlad Filat a avut întîlniri cu înalți oficiali europeni, printre care:

  • Herman Van Rompuy, Președintele Consiliului European;
  • Jose Manuel Barroso, Președintele Comisiei Europene;
  • Kristalina Georgieva, Comisar european pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și gestionarea crizelor;
  • Stefan Fule, Comisar european pentru extindere și politica de vecinătate;

În cadrul vizitei, Vlad Filat a participat la Summit-ul Partidului Popular European, în cadrul căruia a avut un schimb de opinii cu Cancelarul german, Angela Merkel, Premierul italian, Silvio Berlusconi, Premierul maghiar, Viktor Orban, Președintele României Traian Băsescu, Premierul bulgar Boiko Borisov și cu Președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.

Tot la Bruxelles, Premierul Moldovei a semnat un Acord de grant dintre Comisia Europeană și Guvernul Republicii Moldova în valoare de 90 mil. Euro, prima tranșă, în valoare de 40 mil. euro, urmează să fie transferată pînă la finele anului 2010.

cuprins articolul precedent


Studii, analize, comentarii

Anul politic 2010
Igor Boțan

Instabilitatea politică cauzată de guvernarea provizorie a caracterizat la modul general anul 2010. Eforturile îndreptate spre înlăturarea cauzelor care au generat incertitudine nu au putut fi înlăturate, dar organizarea referendumului republican constituțional, a alegerilor parlamentare și regionale a demonstrat funcționalitatea instituțiilor democratice, chiar și în condiții de instabilitate politică »»»


Economia la cumpăna anilor: ce-a fost și ce ne-așteaptă
Iurie Gotișan

Statistica macroeconomică ne-a oferit pe sfîrșit de an mai multe cifre îmbucurătoare. Astfel, considerăm că ritmul de creștere economică face din 2010 un an special în evoluția economiei moldovenești și orice spirit, oricît de critic ar fi, trebuie să recunoască acest lucru »»»

e-journal

Abonare electronică
la e-journal

Подписка на русскую версию e-journal

Chestionar de evaluare

Caricaturi

la începutul paginii  

Copyright © 2001–2015 Asociația pentru Democrație Participativă "ADEPT"
Tel: (373 22) 21-34-94, Tel/Fax: (373 22) 21-29-92, e-mail:

Reproducerea materialelor se permite doar cu menționarea obligatorie a sursei
 
Site elaborat de NeoNet  
Despre proiect