Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2003DeclaraţiiSerafim Urechean

Apel Consiliul Europei, Congresul Puterilor Locale şi Regionale

|versiune pentru tipar| Serafim Urechean, 23 mai 2003
Onorat Congres,

Evenimentele de ultimă oră, care se desfăşoară în preajma campaniei electorale în jurul personalităţii lui Serafim Urecheanu, candidat cu nr. 1 la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, mă obligă să sesizez opinia publică din ţară şi de peste hotare asupra încălcărilor flagrante comise de către conducerea R. Moldova.

Pe lîngă calomniile vehiculate în organele de informare în masă la adresa mea, actuala putere recurge şi la cele mai drastice metode şi acţiuni, avînd drept scop înlăturarea persoanei mele din scrutin, prin fabricarea diverselor învinuiri fără oarecare temei juridic.

La 20 mai 2003, anchetatorul Departamentului anchetă penală al MAI Ion Filip m-a sesizat prin citaţie să depun mărturii în calitate de martor, conform art. 59 din Codul de procedură penală al R. Moldova, în cauza penală intentată lui Constantin Becciev (director general al SA “Apă-Canal”).

Dat fiind că în prezent sînt candidat pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău în cadrul campaniei electorale ce se află în stadiul final şi în virtutea dreptului meu constituţional la asistenţă juridică, conform art. 26 din Constituţie, precum şi al faptului că avocatul meu este antrenat în alte procese de judecată pînă la data de 26.05.2003, am adresat o scrisoare oficială ministrului de Interne al R. Moldova, dlui Gheorghe Papuc, pentru a amîna discuţia cu anchetatorul penal după scrutin — conştientizîndu-mi obligaţia de cetăţean de a mă prezenta în faţa anchetei — şi asigurîndu-l că îmi voi respecta-o neapărat.

La data de 21 mai, însă, anchetatorul Ion Filip, printr-o telegramă expediată prin intermediul întreprinderii “Poşta Moldovei”, m-a obligat să compar în aceeaşi zi la ora 8.30 în faţa anchetei penale. Din această cauză, peste o oră, am fost nevoit să adresez aceeaşi rugăminte şi anchetatorului, aducîndu-i la cunoştinţă imposibilitatea avocatului meu de a-mi acorda asistenţă juridică. Ignorînd argumentele expuse, Ministerul Afacerilor Interne mă somează cu reţinerea forţată, pentru depunerea mărturiilor în legătură cu dosarul nominalizat.

Aceste acţiuni îmi lezează flagrant drepturile şi imunitatea electorală, impunîndu-mă să-mi anulez întîlnirile electorale cu alegătorii din municipiu.

Din surse demne de încredere, am aflat că autorităţile centrale au scopul de a mă izola, prin reţinere sau arest, pentru a mă denigra şi compromite în faţa electoratului.

Onorat Congres, Vă asigur şi pe Dumneavoastră, la fel ca şi întreaga opinie publică din R. Moldova, că sînt conştient de obligaţia de a respecta legea şi că mă voi prezenta, neapărat, în faţa anchetei îndată după scrutin. Constituţia R. Moldova şi legislaţia de procedură penală îmi permit să procedez astfel.

Avînd în vedere cele expuse, rog să luaţi act de sesizarea mea, acordîndu-mi ajutorul posibil în apărarea drepturilor mele constituţionale în calitate de candidat la funcţia de primar general al municipiului Chişinău.

Cu profund respect,
Serafim Urechean,
preşedintele Federaţiei Puterilor Locale şi Regionale din R. Moldova

/Timpul, nr. 19 (81), 23 mai 2003/