Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2003DeclaraţiiSerafim Urechean

Adresarea lui Serafim Urechean, candidat la funcţia de primar general al mun. Chişinău, către alegătorii care au votat la 25 mai pentru V. Cubreacov, V. Ţopa, V. Klimenko, M. Severovan

|versiune pentru tipar| Serafim Urechean, 28 mai 2003
Alegerile din 25 mai 2003, care au avut loc în Chişinău au, cu sigurantă, o însemnătate istorică. Ele au demonstrat că tradiţiile democratice ale cetăţenilor noştri nu sînt încă pierdute definitiv, că alegătorii încă nu s-au dezvăţat să distingă minciuna de adevăr, defăimarea de critica obiectivă şi onestă, că ei mai cred încă faptelor şi nu vorbelor. Bucură îndeosebi faptul că în cadrul campaniei electorale majoritatea partidelor şi candidaţilor nu şi-au permis să ştirbească numele de adevărat democrat şi de om onest şi cumsecade prin metode de propagandă şi agitaţie reprobabile, ci, dimpotrivă, s-au străduit să menţină în oraş şi în municipiu o atmosferă de pace civică şi conciliere socială.

La 8 iunie va avea loc cel de-al doilea tur al scrutinului. E neîndoielnic faptul că, nemulţumit de eşecul din primul tur, partidul de guvemămînt va recurge la orice, aruncînd în luptă totul pentru obţinerea dreptului de a dirija în mod monopolist viaţa Chişinăului sub toate aspectele, utilizînd în acest scop întreg arsenalul de mijloace de care dispune.

Pentru a stăvili tendinţa partidului de guvemămînt de a instaura în ţară un regim dictatorial, cultul personalităţii, trebuie să ne conjugăm eforturile şi să mobilizăm electoratul pentru cel de-al doilea tur de scrutin, optînd numai şi numai pentru victorie. Subliniez, nu pentru o victorie a mea, ci pentru o victorie a tuturor chişinăuienilor, care aspiră la libertate şi democraţie, care nu doresc reîntoarcerea la timpurile de odinioară cînd “conducătorul poporului” ar gîndi şi ar hotărî pentru ei.

Dacă ar fi vorba numai despre interesele şi ambiţiile mele personale, niciodată n-aş insista să mă opun crudei campanii de ponegrire şi teroare psihologică, dezlănţuită împotriva mea de către actuala conducere a ţării. Dar sînt ferm convins că de poziţia mea principială au nevoie, în primul rînd, chişinăuienii, că victoria mea în cel de-al doilea tur al scrutinului va fi, totodată, o victorie a tuturor forţelor democratice din Moldova, care nu vor să se lipsească de libertatea lor politică, de dreptul de a gîndi şi de a proceda aşa cum le dictează conştiinţa, care nu doresc să ajungă în postură de “simplu şurubaş” al groaznicei maşinării a regimului totalitar, montat astăzi cu insistenţă de conducerea PCRM.

Consider important de a obţine realizarea în municipiul Chişinău a tuturor poziţiilor din programele candidaţilor la postul de primar general, pentru care aţi votat şi pe care le împărtăşiţi totalmente, găsindu-le inoportune, utile şi necesare Chişinăului, şi anume:

Din programul candidatului din partea PPCD, Vlad Cubreacov:

Din programul candidatului din partea Blocului “PSD-PSL”, Viorel Ţopa:

Din programul electoral al candidatului mişcării “Ravnopravie”, Valerii Klimenko:

Din programul electoral al candidatului independent, Mihai Severovan:

În caz de victorie în turul al doilea al alegerilor, mă oblig să creez toate condiţiile necesare pentru realizarea în comun a prevederilor enumerate mai sus din programele electorale ale acestor candidaţi, precum şi pentru elaborarea şi traducerea în faptă a noilor planuri, de importanţă vitală pentru Chişinău şi chişinăuieni avînd drept scop îmbunătăţirea considerabilă a condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor, ridicarea nivelului de trai şi a securităţii personale, încadrarea mai activă a lor în rezolvarea problemelor oraşului şi municipiului.

Numai împreună vom putea zădărnici instaurarea autoritarismului şi dictaturii, apăra libertatea şi democraţia, continua transformările progresiste în oraşul şi municipiul Chişinău, îndreptate la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale oamenilor simpli! Forţa noastră constă în unire, în lupta comună pentru drepturile omului, pentru libertatea cuvîntului, pentru pluralismul politic şi adevărata democraţie! Cel de-al doilea tur a alegerilor în Chişinău trebuie să devină un moment de cotitură în lupta dintre forţele democraţiei şi totalitarismului nu numai în capitală, ci şi în întreaga ţară!

/Capitala, nr. 40 (398), 28 mai 2003/