Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2005DeclaraţiiDumitru Braghiş

Agitatorii candidatului independent Dumitru Braghiş sunt intimidaţi şi arestaţi

|versiune pentru tipar| Dumitru Braghiş, 20 iunie 2005
Vineri, 17 iunie 2005, în sectorul Ciocana, mun. Chişinău, în jurul orelor 16.20, organele de poliţie au reţinut cinci agitatori ai candidatului independent Dumitru Braghiş.

Incidentul a avut loc în preajma pieţei din sectorul Ciocana, unde de tinerii Artur şi Oxana Monacu, Elena Uzun, Sergiu Doncilă şi Igor Muşet, care purtau simbolica electorală a candidatului independent Dumitru Braghiş, s-a apropiat un bărbat îmbrăcat în civil şi, fără să se legitimeze, le-a cerut să-l urmeze la comisariatul de poliţie. La solicitarea tinerilor de a se legitima şi de a le expune motivaţia, bărbatul i-a urcat cu forţa în autoturismul de marcă “Volga”, identificat de agitatori ca maşina staff-ului electoral al PCRM din sectorul Ciocana.

În incinta comisariatului de poliţie, agitatorii staff-ului “Dumitru Braghiş” au fost agresaţi verbal, iar Artur Monacu a fost chiar lovit. După patru ore de reţinere, patru agitatori au fost eliberaţi, iar Artur Monacu a fost ţinut în arest până în dimineaţa zilei de 18 iunie, când a avut loc şedinţa de judecată. Conform declaraţiilor neoficiale ale poliţiştilor comisariatului Ciocana, ei au primit dispoziţia directă a prim-vicecomisar sectorului Ciocana, ca Artur Monacu să fie acuzat de opunere de rezistenţă în timpul reţinerii şi ţinut sub arest până la şedinţa judecăţii.

Staff-ul electoral al candidatului independent Dumitru Braghiş califică acţiunile poliţiei drept abuzive şi ilegale şi cere încetarea imediată a campaniei de intimidare a simpatizanţilor şi agitatorilor contracandidatului puterii.

Solicităm reprezentanţelor structurilor europene şi internaţionale, precum şi misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova să monitorizeze cu minuţiozitate mersul campaniei electorale şi să de-a aprecierea obiectivă implicării organelor de stat şi a poliţiei în campania electorală în favoarea candidatului comunist. Considerăm necesară luarea de atitudine faţă de acţiunile respective ale structurilor statului, pentru a determina autorităţile comuniste să asigure condiţii egale pentru desfăşurarea unei campanii electorale libere şi corecte.

Serviciul de presă al Staff-ului municipal “Dumitru Braghiş”