Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2005DeclaraţiiIuliana Gorea-Costin

Contestaţie a candidatului independent la funcţia de primar al municipiului Chişinău, Iiuliana Gorea-Costin

|versiune pentru tipar| Iuliana Gorea-Costin, 8 iulie 2005
Preşedintelui Consiliului Electoral de Circumscripţie Chişinău (CECC), Ion Stratulat
din partea candidatului independent, Iuliana Gorea-Costin.

Ţinem să vă atenţionăm asupra faptului că actuala campanie electorală este marcată de grave încălcări ale legislaţiei electorale, ceea ce poate servi drept motiv pentru a cere anularea sau amînarea alegerilor din 10 iulie.

În primul rînd, autorităţile au eliminat practic din campania electorală lipsindu-i de dreptul de vot pe cei circa 40.000 de studenţi care îşi fac studiile în Chişinău. Începînd cu 1 iulie, studenţii nu mai au viză de reşedinţă în capitală.

În rîndul al doilea, autorităţile şi majoritatea insituţiilor de stat, inclusiv Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, Premierul Vasile Tarlev, angajaţii Serviciului Pază de Stat, colaboratorii Poliţiei Naţionale, reţeaua de distribuire a agenţiei Moldpresa s-au implicat nelegitim în această campanie utilizînd pârghiile de stat pentru agitaţie electorală în favoarea candidatului comuniştilor Zinaida Greceanii.

Propaganda electorală în favoarea candidatului comunist făcută de către persoane de prim rang din conducerea statului, folosirea resurselor materiale şi administrative ale statului precum şi participarea unor funcţionari de stat şi din structurile de forţă în afişarea fotografiilor candidatului comuniştilor, reprezintă abuzuri de serviciu.

În treilea al rînd, mai multe canale de televiziune difuzate de către compania “SUN TV” inclusiv Ren TV, NTV, TNT precum şi canalul de televiziune TV Rif au încălcat “CONCEPŢIA reflectării campaniei electorale pentru alegerile noi în funcţia de primar în unele circumscripţii electorale de către instituţiile audiovizualului din Republica Moldova” care prevedea că “Punct 3. Principiile reflectării echitabile, echilibrate şi imparţiale a alegerilor sînt obligatorii şi pentru instituţiile audiovizualului din alte ţări, care au acces legal în spaţiul informaţional al Republicii Moldova.”

De fapt chiar şi concepţia menţionată mai sus lasă loc pentru abuzuri şi încălcări prin faptul că absolvesc de responsabilitate, în sensul prezentării echilibrate, echitabile şi imparţiale ale alegerilor, instituţiile publice şi private ale audiovizualului prin cablu, cărora nici nu li s-a solicitat să prezinte reglementările privind reflectarea campaniei electorale. Astfel punctul 4 al concepţiei oferă spaţiu deschis pentru tot felul de fărădelegi electorale anume televiziunilor prin cablu: “4. După publicarea prezentei Concepţii, instituţiile publice şi private ale audiovizualului, cu emisie prin unde (eter), care activează în zonele de desfăşurare a alegerilor locale, elaborează şi depun în termen de cel mult 7 zile calendaristice, la C.E.C. şi C.C.A. reglementările interne privind reflectarea campaniei electorale”. Astfel, pe 30 iunie la mijlocul emisiunii “Ţena liubvi”, difuzate de TNT contrar prevederilor legislaţiei a fost plasată publicitatea electorală a candidatului comunist Zinaida Greceanîi. Asemenea practici incorecte şi inechitabile folosesc şi cei de la canalele de televiziune Ren TV, NTV şi Rif TV.

Observăm de asemenea că reportajele IPNA “ Teleradio Moldova” de la evenimentele electorale ale candidaţilor necomunişti sînt prezentate într-o formă cenzurată şi trunchiată care loveşte în imaginea concurenţilor electorali respectivi.

În această situaţie penibilă chemăm Consiliul Electoral de Circumscripţie Chişinau să întreprindă următoarele acţiuni:

Ţinem să atenţionăm CCEC că vom cere anularea sau amînarea alegerilor din 10 iulie dacă nu veţi rezolva aceste probleme în timp util. Vă informăm, de asemenea, că vom prezenta toate contestaţiile noastre instituţiilor europene pentru democraţie, ambasadelor, mass media internaţionale pentru a informa opinia publică despre încălcările şi abuzurile de serviciu comise în actuala campanie electorală.