Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2005DeclaraţiiMihai Severovan

Declaraţie a candidatului independent la funcţia de primar al municipiului Chişinău, Mihai Severovan, faţă de ideea înaintării unui candidat unic al opoziţiei pentru alegerile din 10 iulie 2005

|versiune pentru tipar| Mihai Severovan, 20 iunie 2005
Ideea înaintării unui candidat unic din partea mai multor partide, lansată cu puţin timp în urmă de social-liberalii din Chişinău, în fond este una bună. Dar, spre regret, la momentul actual, ea practic nu poate fi realizată.

În primul rînd, trebuie de menţionat faptul că această idee a fost lansată prea tîrziu, cînd majoritatea candidaţilor îşi începuseră deja campania electorală. În al doilea rînd, contextul a fost ales nereuşit. Or, în situaţia actuală, după ce unele partide pretins democrate au votat în repetate rînduri în chestiuni principiale împreună cu comuniştii, nu este clar ce formaţiuni reprezintă în Moldova opoziţia şi ce formaţiuni se află la guvernare. În al treilea rînd, accentul nu trebuie pus pe împărţirea societăţii în două tabere — adepţii opoziţiei şi adepţii guvernării, deoarece aceste alegeri nu vizează o funcţie politică, ci mai degrabă una administrativă. Este o greşeală să revenim acum şi să insistăm asupra faptului că primarul Chişinăului ar trebui să fie întîi de toate un lider politic, şi abia apoi un lider local. În al patrulea rînd, trebuie să ţinem cont de faptul că electoratul de opoziţie este totuşi un electorat prea diferit după opţiuni politice. Spre exemplu, alegătorii unui partid sînt pentru integrarea în UE, iar ai altui partid — împotrivă, dar atît prima cît şi cea de-a doua formaţiune este de opoziţie. În această situaţie, identificarea unui candidat unic al opoziţiei este o misiune practic imposibilă, şi chiar şi dacă ideea ar fi realizată, apoi, în rezultat, electoratul partidelor de opoziţie va fi mai degrabă dispersat decît consolidat.

Admit ideea că mai multe partide de opoziţie ar putea susţine un candidat în comun. Însă, această aliere temporară a partidelor ar trebui să se producă în baza unor valori anume. Spre exemplu, partidele care nu au înaintat candidaţi în aceste alegeri, ar putea examina platformele electorale ale candidaţilor înregistraţi deja şi, dacă nu au obiecţii de principiu, pot să declare că susţin o persoană sau alta.

Situaţia ar putea fi diametral opusă dacă primarul general al municipiului Chişinău nu va fi ales în primul tur. Eu admit ideea că în turul doi de scrutin mai multe partide vor susţine unul din cei doi candidaţi şi formaţiunile politice din Moldova ar trebui să se gîndească încă de pe acum la această posibilitate şi, în dependenţă de concluziile la care vor ajunge, să-şi modeleze comportamentul în campania electorală.