Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2005DeclaraţiiMihai Severovan

Sesizarea candidatului independent Mihai Severovan

|versiune pentru tipar| Mihai Severovan, 2 iulie 2005
Către Consiliul Electoral de Circumscriptie Chişinău
de la candidatul independent Mihai Severovan

Prin prezenta, eu, candidat independent la funcţia de primar general al mun. Chişinău, Mihai Severovan, contest acţiunile companiei de televiziune “Moldova-1” îndreptate spre denigrarea şi discreditarea persoanei mele . Îmi întemeiez cele expuse avînd la bază următoarele probe:

  1. Pe data de 26 iunie 2005 “Moldova 1” a respins fără nici un temei juridic clipul electoral pe care l-a prezentat staff-ul meu pe motiv de încălcare a dreptului de autor. Chiar dacă pe parcursul acestei campanii electorale în clipurile concurenţilor electorali a fost utilizată muzica a 27 de compozitori, în mod selectiv şi încălcînd art.2 şi art.26 ale Concepţiei reflectării campaniei electorale în mijloacele audiovizualului, “Moldova -1” a reacţionat doar la clipul meu .

  2. În baza art. 18 al Concepţiei sus menţionate, responsabilitatea pentru conţinutul spotului revine concurentului electoral şi, implicit, “Moldova-1” nu a avut nici un drept să dea careva interpretări.

  3. Conform legislaţiei în vigoare, decizia privind încălcarea drepturilor de autor o poate adopta doar instanţa de judecată.

  4. Sînt încălcate grav prevederile articolului 11 din Concepţie, care stipulează că orice litigiu, apărut între concurenţii electorali şi mijloacele audiovizualului, sînt soluţionate de către Comisia Electorală Centrală şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

  5. Pe data de 28 iunie 2005, compania “Teleradio-Moldova”, printr-un demers a sesizat Consiliul Electoral de Circumscripţie Chişinău asupra unor presupuse încălcări din partea staff-ului candidatului Mihai Severovan. Acest document conţine mai multe etichetări şi acuzaţii nefondate. În plus, compania a pus pe post în repetate rînduri materiale despre această sesizare a sa, fapt ce mă obligă să declara că avem de a face cu o calomnie în adresa mea, intens mediatizată.

  6. Pe data de 1 iulie 2005, postul de televiziune “Moldova-1” a difuzat, în cadrul rubricii “Tribuna Electorală”, un reportaj de la conferinţa de presă pe care am susţinut-o în acea zi. Materialul a fost însoţit de comentarii tendenţioase ale redacţiei, ceea ce contravine articolului 8 din Concepţia de reflectare a campaniei electorale în mijloacele audiovizualului.

  7. Chiar dacă sesizarea postului de televiziune “Moldova-1” a apărut pe data de 28 iunie, staff-ul meu electoral a întreprins un şir de măsuri pentru retragerea clipului încă pe data de 27 iunie. Din motive tehnice, nu s-a reuşit retragerea clipului doar de la postul de televiziune “Euro-TV-Chişinău”, chiar şi dacă staff-ul a făcut solicitarea de rigoare conducerii televiziunii respective. La acest post, clipul a apărut o singură dată, avînd o durată de 30 de secunde. Ţin să menţionez că, din momentul apariţiei sesizării, clipul nu a mai fost pus pe post la nici o televiziune.

Consider că, prin încălcările grave ale art. 47 din Codul Electoral al Republicii Moldova şi articolelor 2, 8, 11, 18, 26 şi 38 din Concepţia de reflectare a campaniei electorale în mijloacele audiovizualului, mi-a fost prejudiciată imaginea de concurent electoral. În linii mari, putem spune că mi-a fost compromisă campania electorală şi aduse pierderi financiare enorme. Dincolo de aspectele penale ale acestei campanii de calomniere, solicit Consiliului Electoral de Circumscripţie Chişinău să elucideze obiectiv această tentativă de marginalizare a mea în campania electorală şi să dea o apreciere justă comportamentului administraţiei postului public de televiziune “Moldova-1”.

Îmi rezervez dreptul de a acţiona în instanţa de judecată autorii acestei campanii murdare de calomniere.