Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2005Iuliana Gorea-Costin

Programul electoral al candidatului la funcţia de primar general al municipiului Chişinău luliana Gorea-Costin

|versiune pentru tipar|

Cinci soluţii concrete pentru civilizarea municipiului Chişinău:

  1. Debirocratizarea,
  2. Excluderea firmelor-căpuşă din reţeaua serviciilor publice/comunale,
  3. Majorarea substanţială a bugetului municipal,
  4. Atragerea investiţiilor străine,
  5. Gestionarea transparentă a banilor publici.

Obiective prioritare:

  1. Debirocratizarea administraţiei Primăriei, (re)angajarea în bază de concus a funcţionarilor, care vor fi obligaţi să-şi declare averea la angajare şi după.
  2. Simplificarea, urgentarea şi umanizarea tuturor tipurilor de servicii prestate de funcţionarii Primăriei. Penalizarea funcţionarilor care nu rezolvă în termeni rezonabili petiţia cetăţeanului.
  3. Deschiderea unor linii telefonice, la care cetăţenii vor putea semnala în regim non-stop cazurile de corupţie şi de incorectitudine a funcţionarilor.
  4. Revizuirea tarifelor la serviciile comunale. Selectarea prin concurs a furnizorilor de servicii. Excluderea intermediarilor din schema prestatorilor de servicii.
  5. Iluminarea străzilor în Chişinău şi pe traseele ce leagă oraşul de suburbiile încadrate municipiului.
  6. Eficientizarea servicilor de epurare a apei şi de salubrizare. Construcţia uzinei de ardere a deşeurilor.
  7. Modernizarea şi diversificarea căilor de transport. Străzi pietonale. Construcţia parcărilor subterane şi a centurii Chişinăului pentru tranzit.
  8. Construcţia şi reconstrucţia drumurilor doar de firme selectate prin concurs care vor acorda garanţii sigure pentru calitatea drumurilor.
  9. Construcţia spaţiului locativ prin metoda ipotecară. Repartizarea terenurilor amplasate avantajos doar pentru firmele care vor institui preţuri rezonabile la apartamente.
  10. Rezolvarea problemei şomajului prin atragerea investiţiilor străine. Deschiderea noilor locuri de muncă va favoriza aducerea acasă a miilor de muncitori moldoveni care modernizează astăzi capitale străine.

Obiective strategice:

  1. Elaborarea cu ajutorul celor mai buni arhitecţi ai Moldovei a unui Plan de dezvoltare a municipiului Chişinău pentru cel puţin 50 de ani. Plan în care să fie prevăzută construcţia liniilor de troleibuz şi de tramvai, inclusiv pe traseele ce leagă satele din municipiu de oraşul Chişinău, şi posibilitatea construcţiei în perspectivă a metroului.
  2. Lansarea unui program special de dezvoltare a satelor municipiului Chişinău, aşa încît serviciile comunale şi condiţiile lor de trai să se apropie treptat de cele ale chişinăuenilor. Programul va prevedea: construcţia drumurilor, transportul, iluminarea, telefonizarea, gazificarea, aprovizionarea cu apă, reconstrucţia şcolilor, grădiniţelor şi spitalelor.

Două căi eficiente în combaterea corupţiei:

  1. Implementarea întocmai a Convenţiile Europene — civilă şi penală- împotriva corupţiei, care prevăd metode concrete utilizate de ţările civilizate în combaterea corupţiei.
  2. Majorarea salariilor în general, a profesorilor, medicilor, artiştilor şi poliţiştilor în mod special.

Trei surse principale de finanţare:

  1. Majorarea bugetului municipal (în bugetul municipal să rămînă cel puţin 50% din banii adunaţi în capitală şi nu doar 22% cum este în prezent!).
  2. Investiţii străine şi credite avantajoase pe termen lung.
  3. Granturi din partea organizaţiilor internaţionale.

Notă. În baza acestor surse financiare voi crea Fondul de ajutorare permanentă a bătrînilor, invalizilor, copiilor orfani.

Ştiu că sunteţi dezamăgiţi şi chiar disperaţi, după ce în Parlament democraţii s-au aliat ruşinos cu comuniştii, dar trebuie să ieşiţi la vot! Aveţi un motiv în plus să-i sancţionaţi pe pseudo-democraţii care au “dăruit” votul Dvs comuniştilor. Nu votaţi comuniştii şi pe candidatul lor adevărat — Dumitru Braghiş, nu votaţi nici pseudodemocraţii care au trădat Cauza Naţională!

Astăzi comuniştii vor să acapareze şi ultima Cetate a Libertăţii — Chişinău. Vor să pună mîna pe banii capitalei pentru ca în anul 2009 să vină în Parlament în proporţie de 100% la 100%. Nu avem dreptul moral şi istoric să le cedăm Cetatea. Trebuie să alegem Europa şi nu sărăcia, nu analfabetismul, nu ideologia antidemocratică a comuniştilor!

Cu drag şi suflet pentru Dvs,
Iuliana Gorea-Costin