Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2005Valerii Klimenco

Programul electoral al candidatului la funcţia de primar general al municipiului Chişinău Valerii Klimenco

|versiune pentru tipar|
Stimaţi locuitori ai Chişinăului!!!

Probleme serioase în oraşul nostru sunt mai mult decît trebuie. Şi pentru soluţionare este nevoie de timp, poate chiar de ani. Dacă astăzi nu vom alege cîteva direcţii prioritare în activitatea puterii municipale, atunci procesul de distrugere a întreprinderilor municipale va deveni ireversibil. De aceea ca primar al capitalei sunt dispus, în primul rînd să rezolv următoarele probleme:

1. În ultimii ani puterea republicii ia de la chişinăueni o bună parte din banii adunaţi din diverse colectări şi impozite.

Dacă în oraşul Moscova, de exemplu, pentru întreţinerea şi dezvoltarea oraşului rămîn 95% din impozite, în Kiev — 85%, atunci în Chişinău — doar 22%.

Astfel apar următoarele probleme stringente:

De comun acord cu Consiliul municipal şi comunitatea orăşănească vom restabili dreptatea şi vom obţine majorarea dublă a bugetului. Banii chişinăuenilor trebuie şi vor funcţiona pentru binele acestora.

2. Am ajuns la momentul, cînd practic fiecare al doilea locuitor al oraşului este şomer. Scopul meu reiese din:

3. Samovolnicia funcţionarilor de stat nu poate fi suportată.

Astăzi fiecare chişinăuean are destule dovezi de a nu avea încredere în puterea centrală, nici cea locală. El este în drept să considere puterea coruptă şi necinstită. Este vădit că pentru soluţionarea întrebărilor elementare, oamenii bat pragurile unor cabinete luni, ba chiar, ani în şir. Înfloreşte jăcmăneala în pieţe.

Puterea nu este în stare să acorde servicii comunale calitative şi accesibile, să organizeze lucrul transportului obştesc. Anume puterea actuală nu verifică lucrările de construcţie, se înrăutăţeşte nivelul de viaţă al oamenilor, foarte frecvent soluţionează singuri problemele.

Nu este nici o pedeapsă pentru cei vinoveţi.

Sunt capabil să reîntorc încrederea populaţiei către puterea municipală, alungînd din componenţa ei pe cei care iau mită, colaboratori incapabili şi necalificaţi, care nu doresc şi nu pot să lucreze.

În acelaşi timp, voi apăra pe acei care vor sluji orăşenilor cinstit şi cu credinţă.

4. Trebuie de rezolvat urgent problema cu casele de tip “хрущев”, în care locuiesc aproape ¼ din orăşeni. Aceste case au devenit un pericol pentru trai.

În locul caselor vechi, vom construi blocuri moderne, oferind foştilor locatari locuinţe gratis, iar apartamentele rămase se vor vinde, în aşa mod aceste proiecte devin economic convenabile.

Concomitent vom construi spaţii locative prin ipotecă, la care au dat acordul investitorii moscoviţi.
În mod prioritar, de aceste spaţii locative, vor beneficia familiile tinere.